Korepetitorių samdymas: mada ar būtinybė?

Artėjant valstybiniams egzaminams mokyklose prasideda korepetitorių samdymo vajus. Norintieji kuo geriau išlaikyti valstybinius egzaminus ne vieną valandą per savaitę mokosi papildomai. Abiturientų nuomonės apie šį tėvų kišenes tuštinantį reiškinį prieštaringos: papildomai besimokantieji įsitikinę, kad tik tokiu būdu galima tikėtis gerai pasirengti ir išlaikyti egzaminus, kitiems korepetitorių samdymas atrodo tik mados reikalas. Pedagogai neslepia, kad mokymo programos yra per sunkios ir gerų egzaminų rezultatų verta tikėtis tik papildomai dirbantiems su korepetitoriais.

Natūralus reiškinys

Vytauto Žemkalnio gimnazijos direktorius Artūras Totilas korepetitorių samdymą vadina natūraliu reiškiniu: pastaraisiais metais abiturientams nerimą kelia artėjantys valstybiniai egzaminai, ir pasitikėjimas savo žiniomis ima svyruoti. „Kaip pedagogas ir mokyklos vadovas tikriausiai turėčiau sakyti, kad korepetitorių samdyti nereikia, tačiau realybė yra tokia, kad jaučiamas atotrūkis tarp mokymo programų ir valstybinių egzaminų užduočių, – sakė A.Totilas. – Tad norintiesiems už valstybinius egzaminus gauti aukščiausius įvertinimus tenka samdyti korepetitorius ir dirbti papildomai. Be korepetitoriaus tai padaryti labai sunku. Žinome, kad egzaminus kartais lydi skandalai, todėl mokiniai jaučiasi saugiau mokydamiesi ir papildomai”.

Pasak direktoriaus, didžiausia problema yra tai, kad mokymo programos yra per sunkios, todėl net ir atsakingai dirbant per pamokas lieka mokymosi spragų.

„Užpildyti per pamokas likusias žinių spragas puikiausiai galima papildomai dirbant su korepetitoriais, kai dėmesys sutelkiamas į konkretesnius dalykus, – įsitikinęs V.Žemkalnio gimnazijos direktorius. – Korepetitoriai, tuo užsiimantys ne vienerius metus, žino valstybinių egzaminų reikalavimus ir gali padėti tinkamai pasirengti egzaminams”.

V.Žemkalnio gimnazijos abiturientai dažniausiai samdo matematikos, užsienio kalbų, istorijos, chemijos specialistus. „Korepetitorių samdymas dažnai tampa tėvų problema, – mano A.Totilas. – Jie tikisi iš savo vaikų kuo geresnių rezultatų ir neretai persistengia, samdydami net kelis specialistus. Krūvis būna per didelis, ir mokiniai pervargsta”. Papildomai mokosi 11-12 klasių mokiniai. Pasak A.Totilo, norint gerai pasirengti egzaminams, mokytojus reikėtų samdyti visus paskutinius metus.

Dirba nelegaliai

Pasak gimnazijos direktoriaus, su korepetitoriais dažniausiai dirba geriausiai besimokantys gimnazistai. „Jie siekia itin gerų rezultatų, nori įstoti mokytis į pasirinktą specialybę, o daugelis silpniau besimokančių tam neskiria per daug dėmesio, – sakė A.Totilas. – Nebent tėvai nori „patempti”, jei kuris dalykas prastai sekasi”.

Visuomenėje sklandančią nuomonę, kad mokytojai per pamokas pernelyg nesistengia išmokyti, kad turėtų darbo už papildomus pinigus, A.Totilas sako galintis paneigti vienareikšmiškai. „Taip tikrai nėra, mūsų mokytojai ir taip darbo turi pakankamai, – teigia jis. – Be to, mokiniai niekada neina papildomai mokytis pas tą pačią mokytoją. Mokytojai niekada nesiimtų už pinigus mokyti savo mokinių: tai būtų neetiška, tada jau tikrai galėtume įtarti, kad mokytojas piktybiškai nesistengia išmokyti”.

Valanda korepetitoriaus darbo šiuo metu Panevėžyje kainuoja 15-20 litų. Tai, kad beveik visi korepetitoriai dirba nelegaliai, jau seniai yra vieša paslaptis. „Kiek žinau, Vilniuje dauguma korepetitorių jau dirba su patentais, mūsų pedagogai, matyt, šiek tiek vangesni, – svarstė A.Totilas. – Manau, valstybė turėtų imtis šiuos reikalus sutvarkyti”.

Samdo beveik visi

V.Žemkalnio gimnazijos abiturientai prisipažįsta beveik visi lankantys papildomas pamokas. Abiturientė Jovita Žaldokaitė pasakoja kelis kartus per savaitę papildomai besimokanti istorijos ir lietuvių kalbos. Mergina tikisi gerai išlaikyti egzaminus ir sako tikrai negalinti skųstis per dideliu mokymosi krūviu. „Priešingai, pradėjus dirbti papildomai tapo lengviau per pamokas, mažiau lieka nesuprantamų dalykų, korepetitoriai labiau paspaudžia, kur reikia”, – džiaugiasi J.Žaldokaitė. Laura Kirpičenko dukart per savaitę papildomai mokosi anglų kalbos. Abiturientė sako tai daranti tik dėl savęs: anglų kalba būtina norint studijuoti ir Lietuvoje, ir užsienyje.

„Manau, kad tai tik mados reikalas, – kitokią nuomonę išsakė Agnė Kuveikaitė. – Jei pats nesimokysi, joks korepetitorius to už tave nepadarys. Esu įsitikinusi, kad gerai išlaikyti egzaminus galima ir nesamdant korepetitorių”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.