Klykiantis kinas jaunoms mamoms

Sostinės „Skalvijos” kino centre pradėti rodyti specialūs dieniniai seansai mamoms su mažyliais „KLYKinas”

Ši mintis kilo todėl, kad gimus vaikeliui dauguma mamų jaučiasi atskirtos nuo visuomenės, kultūrinio gyvenimo. Kaip sakė viena mama, nešina naujagimiu pirmąkart atėjusi į šį kiną, namie leisti dienas labai nuobodu visiems, net ir vaikams. Tad ar verta užsidaryti su vaiku? Juk ir taip nedaug galimybių kur nors ištrūkti su mažyliu.

„Kai augini vaiką, tai net televizoriaus ramiai pažiūrėti negali, – teigė „Skalvijos” programų koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė. – O čia mamos ateina ne tik filmo pažiūrėti, bet ir pabendrauti, pasidalyti panašia patirtimi. Girdėjau, kaip jos kalbėjo apie košytes… Taigi ateinama į savotišką klubą.”

Tokių seansų iki šiol dar niekas Lietuvoje nėra rengęs. „Norime prablaškyti mamytes ir tėčius, kurie augina mažylius”, – teigė Sonata.

Pirmasis seansas jaunoms mamoms „Skalvijos” kino centre įvyko sausio 24 dieną. Buvo rodomas režisieriaus Pedro Almodovaro sukurtas filmas „Sugrįžimas”. Seansas sulaukė didžiulio susidomėjimo – susirinko per penkiasdešimt tėvų su naujagimiais. Kino salėje buvo pristatyta daugybė vežimėlių. Ar nebaugino tokia gausybė mažylių? „Baiminomės, – prisipažino Žalneravičiūtė, – vis dėlto nerimauji ne dėl to, kad sužlugs seansas, o dėl kitų iš anksto nenumatomų situacijų.”

Administratorė Astra Kupstienė pasakojo: „Per seansą matau: verkia vaikas, o mama negirdi. Ji taip įsijautusi į filmą, kad nemato, jog vaikas prabudo. Teko mums pirmoms eiti prie mažylio. Dar vienas vaikas labai pešėsi su visais, teko mamai jį išsivesti iš seanso. Kitam atėjo metas valgyti ir miegoti, taigi mama irgi jį išsivedė. Tiesa, nepagalvoję sudėjome vaikams tarškančius žaislus, o dabar palikome tik tuos, kurie nekelia triukšmo.”

Vis dėlto dauguma vaikų buvo labai ištvermingi, išbuvo visą seansą. Mažiausią kūdikį, kuriam buvo apie tris savaites, mama čia pat per filmą ir pamaitino. Taip pat sulaukėme tėvų su dvynukais.

Per šiuos seansus žiūrovams sukuriamos kiek kitokios sąlygos, kino salėje visiškai neužgesinama šviesa, filmo garsas nustatomas tylesnis, kad vaikai galėtų ir pamiegoti. Ūgtelėjusiems vaikams specialiai pastatytas maniežas su žaislais.

Susirinkusios mamos labai džiaugėsi šia proga pamatyti filmą ir nereikės bijoti, jog vaiko verksmas trukdys į salę susirinkusiems žiūrovams. „Tikiuosi sutikti tokių pat mamų, kurios nepyks, jei mano vaikas vidury filmo pradės rėkti”, – vylėsi Brigita, atėjusi su penkių mėnesių vaikeliu. Mama Dalia jai pritarė: „Paprastai kine negali jaustis normaliai. Juk žmonės renkasi atsipalaiduoti, o tavo vaikas tam gali trukdyti. Na o čia mamos tikrai toleruos kitų vaikų verksmą. Tikiuosi net tam tikro chaoso. Vaikai yra vaikai, ir nieko nepadarysi.”

Nors „KLYKinas” skirtas jaunoms mamoms su vaikais, gali ateiti ir auklės, močiutės, tėveliai. „Net vaikų gydytoja buvo be vaiko atėjusi stebėti seanso, – džiaugėsi administratorė Astra. – Taip pat atėjo dvi studentės. Mes jas įspėjom. Išeidamos merginos sakė, kad buvo labai smagu ir linksma su vaikais žiūrėti kiną.”

Pasaulyje tokie seansai gana populiarūs. „KLYKino” organizatoriai tikisi, kad vis daugiau moterų naudosis tokia galimybe ir eis žiūrėti kino. Jis vyks kiekvieną trečiadienį 15 valandą. Bus parodyti filmai „Boratas”, „Ne anyta, o monstras”, „Sensacija”, „Marija Antuanetė”.

Jei akcija pasiseks, ketinama ją tęsti toliau. Nėra filmų, skirtų specialiai mamoms. Organizatoriai nusiteikę rodyti naujus filmus, kuriuos tuo metu pateikia ir kitai publikai, tačiau nedidelė atranka vis dėlto numatoma. „Reikia galvoti, kad mamoms nebūtų sunku skaityti titrų, – pasakojo Sonata, – dauguma mamų supranta angliškai, todėl rodysime daugiau anglų kalba įgarsintų filmų, kad mamos galėtų klausyti teksto ir kartu viena akimi žiūrėti vaiką.”

Nors „KLYKinas” kilo iš pasakymo „klykiantis kinas”, nes vaikai klykia ir sunku prognozuoti, kaip naujagimiai jausis kino salėje, mamos nusiteikusios aplankyti šį kiną ne kartą. Viena jų tvirtino: „Man atrodo, ši idėja labai gera. Vaikai pabendrauja, pamato daugiau vaikų, o aš išeinu iš namų. Manau, kad šis apsilankymas nebus vienintelis.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.