V-asis kazoo grojimo čempionatas

Country muzikos klubas „Country Saloon” ir VĮ ,,Muzikonas”, 2007 metų vasario 22 dieną, 19 val. Vilniuje, bare „Prie Universiteto” organizuoja jau penktąjį Lietuvoje grojimo kazoo instrumentu čempionatą.
Kazoo – maždaug 10 cm ilgio tuščiaviduris vamzdelis su membrana, kuri vibruoja, kai atlikėjas dainuoja į vieną iš vamzdelio galų. Labiausiai šis instrumentas paplitęs Amerikoje. Tai tūkstantmetę istoriją menantis instrumentas, dažniausiai naudojamas JAV tarp Old Time muzikos meistrų, scenai pritaikytas XXa. pradžioje. Šiuo metų kazoo groja country, bliuzo, džiazo ir folk muzikos atlikėjai. Amerikoje labai populiarūs įvairiausi kazoo ansambliai, orkestrai ir solistai, kurių repertuaras nuo vaikiškų dainelių iki V.A.Mocarto simfonijų temų. JAV vyksta kazoo grojimo čempionatai, New York’e veikia kazoo muziejus ir gamykla, gaminanati įvairių formų ir dydžių instrumentus, renkamas kazoo karalius. Kompozitorius Aronas Koplandas, išgirdęs Kaminski International Kazoo Quartet, kupinas susižavėjimo, rašė:”Kol nebuvau girdėjęs šios muzikos, maniau, kad esu girdėjęs viską.” Didysis Frank Zappa savo kūrinyje „Big Squeeze” (1966) taip pat panaudojo kazoo. Turbūt todėl, šiuo metu Amerikoje yra pasiųlyta kazoo pripažinti nacionaliniu instrumentu.
Lietuvoje pirmasis grojimo kazoo čempionatas buvo surengtas 2003.02.19. dieną country muzikos mėgėjų klube „Country Saloon” Vilniuje, kavinėje „Vaidilos Rūsys”.
Čempionate dalyvavo įvairaus amžiaus ir įvairių profesijų žmonės, profesionalūs muzikai ir mėgėjai. Absoliučiu Lietuvos kazoo grojimo čempionu pirmąjąme čempionate buvo pripažintas garsus bliuzo ir country muzikantas Aleksandras Belkinas. Čempionatą filmavo TV, stebėjo žurnalistai ir fotografai. Antruoju čempionu tapo Ričardas Mikalajūnas, o trečiasis „karalius” taip ir nebuvo karunuotas, antrąja vieta pasidalino Juozas Vaicenavičius ir Darius Kodikas. IV kazoo grojimo čempionatas vyko 2006 Vasario 23 dieną Vilniuje, bare „Prie Universiteto”. Jį surengė klubas „Country Saloon” ir VšĮ „Muzikonas”. Dalyvavo 14 įvairiausių specialybių, amžių ir tautybių žmonių. Savo dalyvavimu renginį papuošė, filmuoti atvykęs, H.Vaitiekūnas. Renginio dalyvius vertino kompetentinga komisija, kuriai pirmininkavo muzikologas Darius Užkuraitis. Čempione tapo jauniausia renginio dalyvė, penkiametė Liucija Vaicenavičiūtė. Visi 7 teisėjai vienbalsiai įvertino ją aukščiausiu balu. Premijas įsteigė „Oksalis”, „Kronta”, „Zona” ir JAV kazoo fabrikas „Kazoobie Kazoos”. Įspūdingiausias buvo čempionato finalinins akordas, kai scenoje kazoo pūtė visi – ir dalyviai, ir teisėjai.

V-asis kazoo grojimo čempionatas neriboja dalyvių amžiaus, svorio, tautybės, religinių įsitikinimų ir seksualinės orientacijos.
Čempionatas vyks dviem turais, pirmąjame dalyviai, pritariant akomponuojančiai grupei, gros savo improvizacijas privaloma tema, kurią pasirinks iš trijų siūlomų country muzikos standartų, antrasis turas – laisva tema, tačiau pageidautina, kad tai būtų tie žanrai, kuriuose skamba kazoo.
Įėjimas nemokamas. Galite patys dalyvauti ir net laimėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.