„Žydintis” interjeras – ištisus metus

Iki pavasario dar toli, tačiau saulės, šilumos, spalvų bei gėlių aromatų nuotaika namie galima džiaugtis ir dabar. Tereikia papuošti būstą gėlėmis. Ir ne tik gyvomis – tegu jos „pražysta” ant tapetų, užuolaidų audinių ir baldų apmušalų.

Dar visai neseniai pamatę smulkių gėlyčių raštu išmargintus audinius pagalvodavome: „Kaip senamadiška. Jais dekoruoti galima tik kaimo sodybos ar kantri stiliaus interjerą.”

Pastaruoju metu požiūris į gėlėtą raštą iš esmės pasikeitė. Dabar labai madingi įvairūs augaliniai raštai, ypač gėlėti ornamentai. Ir ne šiaip smulkios pastelinių spalvų gėlytės, o didžiulės, ryškios, blizgiais siūlais išsiuvinėtos, išaustos gėlės. Kuo ryškesnis užuolaidų ar baldinis audinys, tapetų popierius, kuo stambesniais augalinius motyvus pakartojančiais piešiniais jie išmarginti, tuo gražiau ir madingiau.

Pasak užsienio šalių interjero dizainerių, gėlėtas interjeras tinka bet kuriai erdvei. Gėlėmis išdabintoje svetainėje, miegamajame, virtuvėje ar net vonios kambaryje kiaurus metus jausitės lyg žydinčioje pievoje.

Gėlės kviečia atgal į gamtą

Kaip ir drabužių, taip ir interjerui puošti skirtų audinių mados reguliariai keičiasi. Vienais metais populiarios neutralios, klasikinės spalvos, santūrūs ornamentai, detalių minimalizmas. Kitą sezoną tendencijos būna priešingos – ryškios, „rėkiančios” spalvos, margi, stambūs, egzotiški raštai. Tačiau nieko naujo iš esmės neišrandama, paprasčiausiai tobulinamos jau daugelį metų taikomos idėjos. Dryžiai, langeliai, kitos geometrinės figūros, žiedpumpuriai laikomi tradiciniais interjero puošimo elementais, prie kurių kaskart sugrįžtama.

Anksčiau audinių piešiniai išduodavo jų kilmę: langeliai paplitę Škotijoje, rytietiškos arabeskos – Ispanijoje, dryžiai bei heraldiniai motyvai – Prancūzijoje, gėlių puokštės – Anglijoje. Dabar tie patys elementai – kaskart vis originalesni ir įspūdingesni – nuolat sutinkami įvairių pasaulio šalių audinių dizainerių kolekcijose, kuriomis domisi vis daugiau Lietuvos gyventojų.

Tradiciniai raštų elementai išlieka tie patys, tik keičiasi jų išvaizda. Kai kurie specialistai mano, kad tai nulemia visuomenėje vykstantys socialiniai ir ekonominiai procesai, besikeičiančios sąlygos – pavyzdžiui, dėl ornamentų stambėjimo gali būti „kalta” globalizacija. Puošdami savo būsto sienas, užuolaidas, baldus gėlėmis galbūt norime išsiskirti, ištrūkti iš griežtų, santūrių bei nuobodžių formų ir spalvų, gal tiesiog būti arčiau gamtos.

Gėlių per daug nebūna

Interjero specialistų teigimu, dar visai neseniai buvo itin populiarūs labai dideli, šiek tiek abstraktūs piešiniai. Būdavo, kad visą užuolaidą, sofos apmušalą puošdavo vienintelis didžiulę dėmę primenantis ryškus žiedpumpuris.

Dabar žiedai kiek sumažėjo, tačiau vis tiek madingiausi raštai, kurių nereikia stengtis įžiūrėti pro didinamąjį stiklą. Pastaruoju metu užuolaidos, sienų bei baldų apmušalai puošiami bent delno dydžio įvairiaspalvėmis, reljefinėmis, blizgiais siūlais siuvinėtomis gėlėmis.

Augaliniai motyvai drąsiai kombinuojami su tradicinėmis linijomis, langeliais. Pavyzdžiui, iš toli dryžuota atrodanti sofa iš tikrųjų gali būti papuošta gėlių girliandomis.

Ant klasikinės tik dryžuotos ar languotos sofos galite išdėlioti ryškiomis gėlėmis išdabintas pagalvėles. Pastarosiomis galima papuošti ir gėlėtą sofą. Tikrai nebus per marga, nors anksčiau toks derinys būtų palaikytas beskonybe ir „reikalautų” būti praskiestas vienspalviais audiniais.

Įdomiausia tendencija – vienodais ornamentais (arba šiek tiek besiskiriančiais pagal dydį) puošti baldų apmušalai, tapetai, užuolaidos. Jeigu siekiate sukurti labai savitą interjerą ir norite nustebinti svečius, šis madingas sprendimas – kaip tik jums.

Originalūs deriniai – populiaru

Namų tekstilės spalva, faktūra, piešinys – labai svarbūs interjero komponentai, kuriantys gyvenamosios erdvės atmosferą.

Gėlių motyvai suteikia ramybės bei komforto jausmą, prie jų puikiai derantys langeliai bei dryžiai pabrėžia linijų taisyklingumą.

Be to, dizainerių nuomone, augalinių bei geometrinių raštų derinimas gali sukurti neįprastą efektą. Šalia langelių išraiškingos gėlių puokštės mažiau krinta į akis, o „dryžuotas” interjeras atrodo ne toks griežtas. Taigi labai skoningai bei harmoningai gali atrodyti kambarys, kurį puošia gėlėtos užuolaidos, dryžuoti baldai ir languotos pagalvėlės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.