Puoštis perlais ne tik gražu, bet ir sveika

Plonytis perlų vėrinys apie kaklą padarys jūsų odą švytinčią, kaip perlamutras, o sveikatą – tvirtesnę už jūros kriauklę.

Stotingos moterys baltais naro kostiumais tiesiog iš katerio neria į Ramiojo vandenyno gelmes. Joms prie pusiaujo pririšta grubi virvė, o prie jos galo pritvirtintas krepšys. Sportiškosios ponios – japoniškai ama – nuo dugno renka kriaukles.

Prieš trejus metus naudojantis specialia technologija į kiekvieną kriauklę buvo „įdėtas” žirnelis – taip tikintis, kad moliuskas padengs jį perlamutru. Vyrai bebaimių ama laukia kateryje – jie tik vairuoja laivelį, ir šis faktas tiesiog pribloškia. O vyrai tik šypsosi: ama ištvermingesnės.

Pasirodo, moters kūno poodinis riebalų sluoksnis yra storesnis, todėl ama gali ilgiau išbūti vandenyje. Kad ir keista, nuo tokio sunkaus darbo jos tik išlošia – puikią sveikatą.

Ama retai serga. Jos priverstos nuolat rankomis čiupinėti perlamutrą, todėl niekada neserga jokiomis sąnarių ligomis, o žodžio „osteoporozė” apskritai nėra girdėjusios. Vidutinis nardytojų amžius – penkiasdešimt metų. Ir dar šių moterų, perrenkančių perlus, labai švelni, kaip mergaičių, rankų oda.

Pastebėję šį fenomeną, juvelyrai darbdaviai iškėlė netikėtą prielaidą: o gal perlai ne vien tik gražūs, bet ir naudingi sveikatai?

Pamąstė, pagalvojo ir atidavė dalį ne itin lygių perlų biologų ir kosmetologų bandymams. Paaiškėjo, kad be kalcio karbonato (90 proc.) ir vandens (4 proc.), 4-6 proc. perlo sudaro organinė medžiaga konchiolinas.

Kaip tik šis baltymas gali suaktyvinti ląstelių veiklą, išsaugoti drėgmę, neutralizuoti UV spindulius, pasipriešinti padidėjusiam rūgštingumui – kitaip tariant, suteikti odai švytėjimo ir blizgesio, panašaus į perlų.

Įdomu tai, kad perlų proteinus pradėjus naudoti ne vien japonų kosmetikoje („Mikimoto Cosmetics”, „Annayake”), bet ir europiečių bei amerikiečių kosmetikos linijose prieš senėjimą („Helena Rubinstein”, „La Prairie”, „Carita”), mokslininkai prisiminė, kad dar Senovės Kinijoje aukštuomenė turėjo įprotį gydytis perlais. Juos naudojo akių ligoms gydyti, taip pat ir kataraktai.

Azijoje iš perlų gamino „meilės piliules”. O Europoje juos vartojo kaip vidinį vaistą.

Kleopatra perlų esencijos dėka laimėjo lažybas prieš Marką Antonijų. Vaišių metu į taurę su actu ji įmetė didelį perlą ir vienu sykiu išgėrė visą gėrimą. „Hamlete” karalius perlą įmeta į vyno taurę.

Taip pasaulio galingieji tikrindavo, ar vynas nėra užnuodytas (galbūt ši tradicija įkvėpė „Cacharel” sukurti aromatą „Noa Perle”, kurio flakone plaukioja perlo karoliukas?).

Štai tradicinis kinų „perlų vandens” receptas: nakčiai į vandenį reikia įmesti kelis perlus, o rytą vandenį išgerti. Jis numalšins geliančias dantenas, padės nesveikiems inkstams ir esant skausmingoms menstruacijoms.

Vis dėlto žmogaus ir paslaptingiausio brangakmenio santykiai ne tokie jau ir puikūs. Simbolistai perlą sieja su Mėnuliu, moteriškąją pradžia, ašaromis ir beprotybe. Astrologai perlų papuošalus leidžia nešioti tik gimusiesiems po Vėžio ženklu – kitiems nepataria.

Tibeto medicina perlus naudoja diagnostikos tikslais: ant nesveiko žmogaus kūno jie praranda savo spindesį. Senojoje Rusioje „užgesę” perlai būdavo atgaivinami uždėjus juos ant kaklo jaunoms moterims. Manyta, kad veikiami sveikų prakaito liaukų perlai vėl ima spindėti.

Ko gero, dėl įvairiausių prietarų Koko Šanel visą gyvenimą puošėsi tik dirbtiniais perlais. Nors tai nesutrukdė jai pirmai pastebėti, kad atspindėdami šviesą jie pagerina veido spalvą. Ja pasekė ir kiti, todėl pudroje esančios smulkiausios perlų dalelės užtikrina lygią veido spalvą.

Laimė, šiandien perlų brangiąsias savybes gali išbandyti kiekvienas. Nerti dėl jų į jūrų gelmes nebereikia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

1 atsiliepimas į "Puoštis perlais ne tik gražu, bet ir sveika"

  1. erika

    kas man parduotu nebrangiai perlu verini? rasykit! |

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.