Mobiliojo ryšio tinklai „pažaliuos“

Kai kurių šalių kaimo vietovėse, kuriose nėra įvesta elektra, mobilaus ryšio tinklai naudos saulės ir vėjo energiją. Pirmoji tokia stotis artimiausiu metu turėtų atsidaryti Namibijoje.
Šio projekto bandymus Didžiosios Britanijos mieste Svindone atliko bendrovės „Motorola” tyrimų grupė. Naujaja stotimi naudosis Namibijos mobiliojo ryšio bendrovė „MTC Namibia”.

„Mes turime paspartinti mobiliojo ryšio plėtrą kaimo vietovėse. Svarbiausia – padaryti tai kuo greičiau”, – teigia „MTC” vadovas Johanas Trautas. – „Tačiau Namibija yra didelė šalis, kurios gyventojų skaičius siekia du milijonus žmonių, ir elektros įvedimas į kaimo vietoves kainuos labai brangiai”.

Bendrovė „MTC” jau dabar naudoja stotis, veikiančias saulės energijos dėka. Pasak „Motorola” atstovės Lindos Braun, tokių energijos šaltinių naudojimas turi savo privalumų. „Išlaidos vėjo jėgainėms ir saulės baterijoms yra beveik tokios pat, kaip ir elektros tinklo, tačiau prie jų galima greičiau pasijungti”, – teigia ji.

Johanas Trautas patikslino, kad toks tinklas gali aptarnauti apie 1500 kaimo gyventojų bei valstiečių, gyvenančių 30 km spinduliu.

„Motorola” ketina kurti panašias stotis ir kitose pasaulio šalyse. Pasak „MTC” vadovo, jau vyksta derybos dėl jų tinklo diegimo Azijoje.

Nuo savo konkurentų neatsilieka ir bendrovė „Ericsson”. Ji mobiliojo ryšio stotyse naudoja biodyzelinį kurą. Jis mažiau kenkia aplinkai negu kitos kuro rūšys, bei jo žaliavą galima auginti ir perdirbinėti vietoje. Nors šis projektas taip pat yra tik bandymų stadijoje, tačiau į jį dedama daug vilčių. Gamintojai tikisi šių metų viduryje Indijos vakaruose atidaryti iki 10 stočių, naudojančių biodyzelį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.