Lazdijiškio tvarte – kraupus radinys

Nugaišusius gyvulius Lazdijų pakraštyje esančios sodybos tvarte radusi speciali komisija nustėro nuo atsivėrusio vaizdo

Lazdijų rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Šio rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Auridas Marcinkus pabrėžė, kad tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai vienu metu nugaišo 14 neprižiūrimų suaugusių galvijų.

Žinia apie nelaimėlius Lazdijų veterinarus pasiekė pirmadienio pavakarę. Neprisistačiusi moteris telefonu pranešė, kad 53 metų lazdijiškio ūkininko Vytauto Šaštoko tvarte guli negyvi galvijai. Patikrinti anoniminės informacijos nuvažiavo skubiai sudaryta komisija. „Atidarius tvarto duris atsivėrė kraupus vaizdas. Kritę gyvuliai iki pusės, o kai kurie iki pat kaklo buvo įšalę srutose ir mėšle. Iš veršių telikę kaulai ir oda”, – pasakojo Marcinkus.

Iki praėjusių metų pabaigos Šaštokas turėjo verslo liudijimą, leidžiantį supirkti galvijus, vežti juos į skerdyklas ir skerdieną tiekti į turgavietes. Prasidėjus 2007-iesiems vyriškis galėjo tik supirkinėti galvijus.

Šaštoko kaimynai pasakojo, kad jis esą dar nuo sausio 6-osios šventė savo gimtadienį. Iš pradžių žmonės girdėjo baubiančius galvijus, ilgainiui garsai tilo. Tiksliai nustatyti, kada jie nugaišo, neįmanoma. Pasak veterinarų, be vandens veršiai gali išgyventi septynias paras, be pašaro – keturiolika. Išsekę galvijų kūnai rodė, kad ir anksčiau jie buvo prastai prižiūrimi. Tvarte nerasta jokių pašaro atsargų.

Šaštokas pirmadienį veterinarams buvo žadėjęs atvykti į tarnybą, tačiau nepasirodė. Leidimą įeiti į lazdijiškiui priklausantį tvartą veterinarams davė teisėsaugos pareigūnai. Aplinkiniai gyventojai tikino, kad Šaštokas dar pirmadienį buvo grįžęs namo. Sodybos šeimininko palikti pėdsakai byloja, kad jis nesėkmingai mėgino traktoriumi ištempti kritusius galvijus iš tvarto.

Vakar visus nugaišusius veršius iš tvarto ištraukė komunalinių paslaugų įmonė. Dėl galvijų neprižiūrėjimo Šaštokas iki šiol nebuvo patekęs nei į policijos, nei veterinarijos tarnybos akiratį. Pastarąjį patikrinimą jo sodyboje gyvūnų gerovės inspektorius kartu su Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovais atliko pernai spalį. Jokių pažeidimų tuomet nebuvo nustatyta.

Jei bus įrodyta Šaštoko kaltė dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, jam gresia bauda, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.