Sausį infliacijos šou trumpam nutrūko

Pirmąjį šių metų mėnesį vartojimo prekės ir paslaugos vidutiniškai kainavo tiek pat kiek ir 2006 m. gruodį, t.y. infliacijos tempas sudarė 0 proc. Atsipūsti šiek tiek lengviau leido atpigusios trijų vartotojų kainų indekso grupių prekės ir paslaugos. Pirma, prasidėjus sezoniniams išpardavimams, užfiksuotos mažesnės ir drabužių, ir avalynės kainos. Antra, iš esmės dėl pigesnių degalų, sumažėjo transporto grupės kainos. Trečia, šiek tiek sumažėję judriojo telefono ryšio paslaugų įkainiai lėmė visos ryšių grupės neigiamą pokytį. Atpigę drabužiai ir avalynė, taip pat transporto ir ryšių prekės ir paslaugos sumažino mėnesinį infliacijos tempą net apie 0,76 proc. punkto.

Deja, jų antiinfliacinę įtaką atsvėrė brangę maisto produktai, komunalinės paslaugos, alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai bei kitos vartojimo prekės ir paslaugos. Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos šoktelėjo 1,5 proc. iš esmės dėl sezoniniams svyravimams jautrių produktų (daržovių, vaisių) pabrangimo ir padidino infliacijos tempą maždaug 0,39 proc. punkto. Vidutinis statistinis vartotojas maistui tebeišleidžia santykinai daugiausiai, todėl jo kainų kilimas nepraranda svarbiausio infliacinio veiksnio titulo. Sparčiai augant gyventojų pajamoms, gerėja verslininkų galimybės vis dažniau peržiūrėti mažmenines kainas ir į jas perkelti bent dalį didėjančių gamybos sąnaudų naštos.

Antroji pagal didžiausią proinfliacinę įtaką buvo būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro kainų grupė. Jos poveikis VKI mėnesiniam pokyčiui sudarė apie +0,21 proc. punkto ir beveik visiškai atitiko mūsų lūkesčius. Kaip ir tikėjomės, didžiausios įtakos šios grupės kainų kilimui turėjo nuo metų pradžios pabrangusi elektra.

Išskirtinį dėmesį tenka skirti ir pastebimiau (1,1 proc.) per sausį padidėjusioms alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainoms. Tai tenka iš esmės aiškinti pasibaigusiomis šventinėmis pirkimo skatinimo akcijomis.

Artimiausiais mėnesiais infliacijos tempas visgi turėtų gerokai „įsisiūbuoti”. Drabužių ir avalynės kainos – vienos iš nedaugelio, kurios vasarį dar gali kristi dėl išpardavimų įkarščio. Kita vertus, paspaudus pirmam rimtam šaltukui, vartotojai bus priversti plačiau atverti pinigines šildymo ir kitoms komunalinėms paslaugoms. Be to, metų pradžioje pasaulinės naftos kainos pradėjo „ropštis” iš duobės, o tai netrukus pajuto ir mūsų šalies degalų ir kitų energetinių išteklių vartotojai. Žvelgiant dar šiek tiek į priekį, prisimintinas tabako akcizų didinimas nuo šių metų kovo mėn. Didesni akcizai neabejotinai turės apčiuopiamos įtakos VKI tendencijoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.