Diena, kai viešpatauja meilė

Vasario 14-ąją dažnai pusto, tačiau tai negadina nuotaikos net gatvės prekeiviams

Valentino dieną mielai švenčia ne tik tie, kuriems įsimylėti – pats metas. Širdutes bendraklasiams dovanoja ir simpatijos laiškelius noriai rašo net pradinukai. Dėl tokio visuotinio meilės antplūdžio nukenčia nebent valytojos, tačiau ir jos tą dieną dažniausia nebūna piktos: visuomet atsiranda, kas ir joms bent mažutę širdelę įteikia. Tačiau visa tai – šiandien. Vakar Laisvės alėjoje būsimo emocijų šėlsmo užuominų buvo dar labai mažai. Savo jausmus žmonės laikė giliai širdyse.

Svarbiausia – mylimas žmogus šalia

Laurą Gramozdinaitę ir Marių Raškauską pastebime iš tolo. Meiliai susikibusi studentų porelė nekelia abejonių – Valentino diena jiems bus tikra šventė.

Dvidešimtmečiai studijuoja trečiajame kurse, jis – informatiką, o ji – vadybą. Ši Šv.Valentino diena jiems pirmoji, nes susipažino tik praėjusį pavasarį.

„Tai atsitiko per bendrą mūsų fakultetų šventę, baseine”, – juokiasi abu. Tąsyk gerai vienas kitą apžiūrėję, jie susikibo už rankų ir nebepaleidžia iki šiol.

„Išvaizda labai svarbu tik iš pradžių. Kol žmogaus nepažįsti, tai nėra daugiau pagal ką pasirinkti”, – sako Laura.

„Paskui daug svarbesnis tampa bendravimas ir tai, kaip jautiesi su tuo žmogumi”, – sako Marius.

„Svarbiausia, kad, būdamas savimi, galėtum būti šalia kito žmogaus ir jaukiai jaustis”, – priduria Laura. Jie reikšmingai susižvalgo supratę, kad pasakė tą patį. Abiem taip pat nekyla abejonių, kad švenčiant Šv.Valentino dieną svarbiausia yra tai, kad šalia būtų mylimas žmogus.

Susikibus – šilčiau

Meilei neturi reikšmės nei amžius, nei drauge jau praleistas laikas. Susikibę už rankučių Laisvės alėja žingsniuoja Danutė ir Juozas Eidukaičiai. Paklausti, kiek metų šitaip vaikšto, sako, kad jau septynerius.

„Ir dar dešimt prieš tai, iki santuokos”, – sako penkiolika metų už žilą vyriškį jaunesnė moteris. „Man jau 70, bet tokių smulkmenų neskaičiuoju. Mano buvę mokiniai gal juoksis”, – staiga susirūpina vyriškis, daugelį metų dėstęs istoriją.

„Susikibus rankoms šilčiau”, – mėgina rasti rimtą priežastį Danutė ir prisipažįsta kadaise buvusi savo vyro mokinė. „Penketų jis man niekuomet nerašydavo”, – vis dar prisimena moteris.

Šv.Valentino diena jiems atrodo graži šventė. Gerai ir širdutės, ir meilės laiškai, galima gėlyčių padovanoti. „Kuo daugiau švenčių, tuo žmonės laimingesni”, – įsitikinęs Juozas Eidukaitis.

Vienos dienos šventė

Didelių raudonų širdžių ar bent raudonos spalvos akcentų vakar buvo galima išvysti tik nedaugelyje vitrinų. Kam vargintis dėl vienos dienos, jei ant stiklo vis dar stambiomis raidėmis išrašytas magiškas žodis „Išpardavimas”?

Didysis susidomėjimas palyginti nauja švente nuslūgo jau prieš keletą metų, tačiau galime neabejoti, kad ją minės ne tik tikri įsimylėjėliai. „Ją švęsti paprasčiausiai smagu. Galima parodyti dėmesį, pakviesti į vakarėlį. Kai Valentino diena yra savaitės viduryje, tai vakarėlis nebus labai ilgas”, – prunkščia studentiško amžiaus vaikinukai.

„Vasario 14-ąją visuomet būna šalta. Neretai ir pusto, šiemet irgi taip turėtų būti. Kol kas savo jausmų žmonės dar nereiškia, bet rytoj tikrai visiems reikalinga nuotaika atsiras. Galiu garantuoti, nes raudonais balionais per Valentiną prekiauju jau dešimtį metų”, – sako Gražina Besčiastnienė. Kartą yra buvę, kad vyriškis, pirkęs daug balionų, vieną jų įteikė ir jai.

Vakar balionų pirko mažai, dažniau klausinėjo, ar ji bus kitą rytą, mat nuolatiniai klientai žino, kad aukštyn širdutės formos balionus keliančios dujos yra veiksmingos tik vieną parą.

Prie fontano išsirikiavusių gatvės prekeivių vakar tebuvo keli. Vyriškis traukė iš talpaus krepšio raudono „kailiuko” širdis ir iš medžiagos siūtas gėles vazonėliuose. Savo mezginiais prekiaujanti močiutė greta nertų Lietuvos vėliavėlių buvo pasidėjusi ir keletą širdučių. Gal kam prireiks originalaus rankų darbų suvenyro?

„Širdučių tuojau bus, atneš iš sandėlio”, – tikina keramikos gaminiais prekiaujantis Algimantas Vygantas. Pirkėjams jis siūlė rožinę kiaulę taupyklę, kurios snukutį ir apvalainą užpakaliuką puošia atitinkamo dydžio raudonos širdys.

Žmonos gaminama keramika prekiaujantis vyriškis, kuriam jau 71-eri, sako Valentino proga būtinai ją pasveikinsiąs. „Geriausia būtų 100 dolerių į palto kišenę įkišti”, – šmaikštauja vyriškis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.