Varguoliams žadama dalyti įvairesnių produktų

Vargstantiesiems liko vos kelios dienos, per kurias galima seniūnijoms teikti prašymus gauti Europos Sąjungos maisto produktų labdarą

Europos Sąjungos (ES) maisto produktų labdaros pageidaujančios šeimos turėtų suskubti iki vasario 16-osios, kai bus minima Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Įteikusieji prašymus iki šio termino, pagalbos sulauks jau kovą, pavėlavusiesiems teks luktelėti iki gegužės.

Už ES lėšas šiais metais iš viso numatyta nupirkti 23 tūkst. tonų grūdų ir 2,7 tūkst. tonų cukraus. Iš Lietuvoje ir Suomijoje išaugintų grūdų mūsų šalyje bus gaminami miltai, jų mišiniai, makaronai, košių konservai su mėsos ir vištienos priedais. Maisto produktų perdirbėjai šių gaminių pateiks mainais į ES pateiktus grūdus. Numatyta dalyti lenkišką cukrų. Taigi dalijamų maisto produktų asortimentas išplėstas. Iš viso ES lėšomis įsigytais produktais planuojama aprūpinti 341 tūkst. nepasiturinčių asmenų visoje Lietuvoje.

Gavėjų daugėja

Panevėžio vyskupijos „Carito” vadovė Gražina Kacevičienė LŽ teigė, kad minėtos labdaros gavėjų skaičius didėja. „Pernai ja aprūpinome 22 tūkst. žmonių. Manome, kad šiemet gaunančiųjų šią labdarą padaugės maždaug tūkstančiu. Skurstančių asmenų mūsų vyskupijoje, deja, daugėja. Žinau, kad panaši padėtis visoje Lietuvoje”, – sakė ji.

Beje, pernai maisto produktų labdarą gavo šeimos, kurių pajamos vienam asmeniui siekdavo 267 litus. Šiemet į šią paramą galima pretenduoti, jei minėtos pajamos neviršija 307,5 lito.

Palengvins darbą

Pasak Kacevičienės, pasikeitė ir labdaros dalijimo tvarka. Pernai produktai buvo dalijami kas mėnesį, šiemet – kartą per du mėnesius. Panevėžio vyskupijos „Carito” vadovės teigimu, tai palengvina nevyriausybinių organizacijų darbą. „Panevėžio vyskupijoje pinigus už dalijamus produktus mokėjome tik penkioms sandėlininkėms. Jos gaudavo po 266 litus per mėnesį. Negana to, mokėjome iš „Carito” lėšų, per dešimt mėnesių išmokėti pinigai mums bus pradėti grąžinti tik šių metų balandį. Dešimtys kitų „Carito” savanorių drauge su seniūnijų socialiniais darbuotojais dirbo už dyką. Be to, savanoriai aukojo savo laiką, triūsą, dažnai jiems teko savo transportu vežti labdarą sunkiai vaikštantiems senukams, neįgaliems žmonėms”, – tvirtino Kacevičienė.

Patirtis pamokė

Labdaros skirstytojai prisimena, kad pernai perdirbėjai į kai kuriuos sandėlius labdarą veždavo vėluodami, tad iškrauti produktus tekdavo ir naktį. Šiemet su perdirbėjais sudarytos sutartys, pagal kurias maisto produktai turės būti pristatyti iki 15 valandos.

Kacevičienė taip pat pabrėžė, kad labdaros dalytojai įsitikino, jog dauguma jos gavėjų nori gatavų produktų – ne miltų, o pyragų. Sužinojusios, kad iš labdaros gauti miltai pelija kai kurių žmonių podėliuose, kaimo bendruomenės pasišovė organizuoti namų ruošos būrelius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.