Dėl nuplėštos lentelės – teismai

Sunkiai vaikščiojanti septyniasdešimtmetė kitą savaitę bus teisiama už tai, kad nuo bendro kiemo vartelių nuplėšė lentelę su užrašu „Piktas šuo”.

Ji taip pasielgė, nes pabūgo, kad tokio įspėjimo išsigandę kaimynai nebeužsuks į svečius. Jų viešnagė senolei yra būtina, nes jie vos judančiai moteriai atneša maisto.

Žala – 50 litų

Garbaus amžiaus klaipėdietė Jadvyga Daugintienė jau daugiau nei 50 metų gyvena pačios rankomis statytame name Raseinių gatvėje.

Mirus vyrui, ji pusę namo padovanojo dukrai. Kai ši prieš penkerius metus panoro kurti savo verslą, namo dalį pardavė.

Į antrąjį aukštą atsikraustė Petras ir Aldona Jonikai su vaikais.

J.Daugintienė su naujais kaimynais niekada labai nesibičiuliavo. Tačiau ypač dideli nesutarimai prasidėjo, kai Jonikai prieš pusmetį įsigijo vokiečių aviganį.

„Man du kartus išplėšė sandėliuką, todėl patys policininkai patarė įsigyti šunį”, – aiškino P.Jonikas.

Tačiau, norėdami laikyti augintinį, kaimynai turėjo gauti raštišką J.Daugintienės sutikimą.

Močiutė teigė, kad jos nuomonės net nebuvo klausta.

Negana to, ant bendro kiemo vartelių Jonikai pakabino lentelę su užrašu „Piktas šuo”.

„Beveik nevaikštau, todėl negaliu parsinešti maisto, išeiti į miestą. Išsigandau, jog prie vartų atėję mane globojantys kaimynai pamatys tokį užrašą, išsigąs ir bijos užeiti. Todėl nuėjau nuimti tos lentelės ir ji sulūžo”, – pasakojo J.Daugintienė.

Tai pamatę, kaimynai iškvietė policiją.

Pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą. Močiutė kaltinama tyčiniu turto sunaikinimu ar sužalojimu, nepadariusiu žymios žalos.

Kitą savaitę Klaipėdos apylinkės teismas spręs, kokią baudą skirti senolei. Jai gali tekti sumokėti nuo 100 iki 300 litų.

Jonikai iš močiutės dar reikalauja atlyginti ir 50 litų žalą.

Į teismą – dukart

P.Jonikas prasitarė, kad tai bus ne vienintelis teismo posėdis.

Kaimynai J.Daugintienę kaltina sugadinus ir kitą lentelę „Piktas šuo”.

„Ją tvirtindamas prie vartų, įdėjau labai daug darbo, todėl žala – 100 litų”, – sakė vyras.

Senolė neneigė, kad, sulaužius pirmąją lentelę, kaimynai pakabino antrąją. Kadangi ji prie vartų buvo pritvirtinta labai stipriai, J.Daugintienė ją uždažė.

P.Jonikas neatsisako ketinimų prie vartų pritvirtinti dar vieną lentelę, įspėjančią, kad kieme yra šuo.

Tačiau taip jis pasielgsiąs tuomet, kai kaimynė sumokės už dvi jau sugadintas lenteles.

Iškabai, informuojančiai apie kieme esantį šunį, nereikia jokių valdiškų leidimų.

Pasak Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko, tokia lentelė nėra politinė reklama, o tik įspėjamasis ženklas. Todėl jokių derinimų nereikia.

Gyvūnų auginimo ir laikymo Klaipėdos mieste taisyklėse nurodyta, kad uždaroje privačioje valdoje auginant šunį, ant vartų turi būti informacinis ženklas „Palaidas šuo”.

Atsižvelgiant į tai, jog vartai yra bendri, suprantama, kad prie jų tvirtindamas lenteles P.Jonikas turėtų gauti J.Daugintienės pritarimą. Tačiau kaimynas apie tai nė negalvoja.

„Su ja neįmanoma susikalbėti. Kodėl turėčiau jos atsiklausti, jei vartai yra bendri. Taip elgtis turiu visišką teisę, nes pats juos virinau, o ji nė cento nedavė”, – „komplimentus” kaimynei žėrė P.Jonikas.

Jis pats šiandien taip pat privalės atvykti į Klaipėdos apylinkės teismą.

Bus sprendimas, kokią baudą vyrui skirti už tai, kad jis pažeidė gyvūnų laikymo taisykles, sukeldamas grėsmę asmens turtui, sveikatai ar gyvybei. Už tokį nusižengimą gresia bauda nuo 200 iki 400 litų.

Registruos neteisėtai?

P.Jonikas gyvūnų laikymo ir auginimo taisyklėms nusižengė ir todėl, kad jo augintinis buvo neregistruotas.

Tai padaryti jis suskubo tik praėjusią savaitę. Vyras teigė nežinojęs apie tokią registravimo tvarką.

Gyvūnų registravimo centro Klaipėdos filialo duomenimis, P.Joniko šuo buvo užregistruotas vasario 8 dieną.

„Klaipėdai” ėmus domėtis, kaip tai galėjo būti padaryta, jei P.Jonikas auginti šunį neturi kaimynės leidimo, Gyvūnų registravimo centro direktorė Jurgita Miliauskienė aiškino, kad P.Joniko augintinis turėtų visiškai būti įregistruotas tik šiandien.

„Panašu, kad močiutė sutikimo ir neduos. Tačiau mes negalime neregistruoti augintinio, nes šeimininkai už jį turi mokėti rinkliavą. Manau, jog šioje situacijoje gyvūnas tik tapo kaimynų konflikto įkaitu. Jei mes jo neregistruosime, tai jis bus laikomas nelegaliai, ir šeimininką už tai bus galima bausti ir bausti. Tuomet šuo gali atsidurti prieglaudoje ar būti užmigdytas”, – sakė J.Miliauskienė.

Miesto tvarkymo skyriaus specialistė Aldona Vybernaitienė, atsakinga už gyvūnų priežiūrą mieste, tikino, kad pagal taisykles būtinas raštiškas kaimynės sutikimas. Be jo augintinis negali būti įregistruotas.

Kaimynų pykčiai dėl šunų nėra retas reiškinys.

Pavyzdžiui, žmonės pareigūnams skundžiasi, kad medinio namo antrajame aukšte bėgiojantis keturkojis kelia per didelį triukšmą.

Klaipėdos VPK Prevencijos skyriaus vyresnysis patrulis Giedrius Šiurys teigė, kad patikrinus tokius skundus dažniausiai randama smulkių pažeidimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dėl nuplėštos lentelės – teismai"

  1. Tvarijonas

    Debilumu pasižymintys Lietuvos valdininkai nieko daugiau nesugeba, kaip reketuoti iš žmonių pinigus. Kokia dar gali būti rinkliava, jei aš, man priklausančiame kieme, laikau šunį. Už ką aš turiu mokėti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.