„Man duria širdutę!”

Retkarčiais panašių nusiskundimų išgirstate iš savo vaiko ir be galo susijaudinate? Tikriausiai be reikalo, nes širdies dūriai dar visai nereiškia, kad vaikas serga rimta širdies liga. Žinoma, vizitas pas pediatrą nepakenks, o tik padės išsiaiškinti skausmų priežastis ir nusiraminti.

Vaikų kardiologė Jūratė Stašinskienė sako, kad staigiais, bet trumpalaikiais arba besikartojančiais 2-3 mėnesius (ar net ilgiau) skausmais širdies plote skundžiasi trečdalis įvairaus amžiaus vaikų: nuo dvimečio iki aštuoniolikmečio.

Priežastis – ne širdies liga

Anot gydytojos J.Stašinskienės, dauguma vaikų, kurie skundžiasi širdies skausmais, neserga jokia rimta širdies liga. Tiesa, tėvai dėmesingai reaguoja į vaikučio nusiskundimus, nes širdis laikoma vienu svarbiausių organų. O širdies skausmas priimamas kaip ypač rimta liga. „Pagrindinė priežastis – kitų organų funkciniai sutrikimai. Pavyzdžiui, gali būti, kad širdį duria dėl stuburo patologijos. Kai krypsta stuburas, dirginami bei traumuojami nerviniai rezginiai, ir skausmas persiduoda į širdies plotą”, – darbo patirtimi dalijasi gydytoja J.Stašinskienė. Taip pat dažnai širdies skausmus sukelia kvėpavimo sistemos sutrikimai, ypač kairiojo plaučio pažeidimai, pleurito komplikacijos, stiprus ir krūtinę draskantis kosėjimas gali imituoti širdies skausmą. Vaikai dažnai nemoka taisyklingai kvėpuoti, ir tai gali būti dar viena širdies skausmų priežastis, ji ypač dažna tarp paauglių mergaičių.

Vis dėlto dažniausiai pasitaikanti skausmų širdies plote priežastis, kurią nurodo vaikų kardiologė J.Stašinskienė – paprasti funkciniai nervų sistemos sutrikimai. „Kad žmogaus organai tinkamai dirbtų, nervų sistema turi funkcionuoti vieningai. Jei už visų organų veiklą atsakingos smegenų žievėje esančios centrinės nervų sistemos veikla sutrinka, vaikas gali jausti kažką nemalonaus ir įvardyti tai kaip širdelės skausmą. Tačiau ištyrus paaiškėja, kad vaiko širdis sveika”, – sako J.Stašinskienė.

Būna atvejų, jog net darželinukai, dar nė nežinantys, kurioje tiksliai vietoje yra širdis, sako, kad jiems skauda širdutę. „Vaikai, pasiklausę močiučių, dažnai dejuojančių dėl širdies skausmo, nemokėdami lokalizuoti skausmo vietos, tikina, kad skauda širdį. Nors gali skaudėti, pavyzdžiui, pilvuką dėl nesveiko maisto ir nereguliarios mitybos”, – tvirtina vaikų kardiologė.

Širdies skausmais labiausiai skundžiasi emocingi, jautrūs vaikai. Pasak J.Stašinskienės, stresas tiek namie, tiek darželyje ar mokykloje turi didžiulės įtakos vaikų savijautai. Jie labai jaudinasi dėl pažymių, nesutarimų šeimoje ar su draugais. Milžiniški krūviai mokykloje, svarbios draugystės pabaiga ar tėvų skyrybos – tik keletas veiksnių, kurie gali lemti skausmus širdies plote.

Stresui – ne, poilsiui – taip!

Jei vaikas ilgą laiką patiria stresą, nėra ko stebėtis, kad jį vargina dūriai kairėje krūtinės pusėje. Tačiau, anot vaikų kardiologės J.Stašinskienės, ypatingų gydymo priemonių imtis nereikia. Vaikui būtina nustatyti dienos režimą, kad jis turėtų pakankamai laiko pailsėti. Jeigu jis nuolat lanko net keletą būrelių, galbūt vertėtų vieno jų atsisakyti bent kuriam laikui, kol liausis širdies skausmai.

J.Stašinskienė sako, kad norint atsikratyti nemalonių skausmų širdies plote reikia tiksliai nustatyti jų priežastį ir ją pašalinti. Pavyzdžiui, jei skausmų priežastis yra stuburo patologija, vaikas turėtų tiesinti stuburą: taisyklingai sėdėti, lankyti baseiną, daryti įvairius fizinius pratimus.

Būna, kad vaikas netikėtai pajunta aštrų dūrį širdutėje, tada jis labai išsigąsta. Tokiu atveju gydytoja pataria jį nuraminti, duoti gerti raminamosios žolelių arbatos ar širdies darbą gerinančių lašiukų. Patartina praverti langą, nes tuomet vaikui dažnai trūksta oro. Paprastai skausmas dingsta taip pat staiga, kaip ir atsiranda. Bet jei skausmas užtrunka ilgiau, būtina kreiptis į medikus.

Atsargumas gėdos nedaro

Gydytoja J.Stašinskienė teigia, kad esminis skirtumas tarp suaugusiųjų ir vaikų širdies skausmo – skausmo pobūdis. „Suaugusieji dažniausiai jaučia sunkumą širdyje, o vaikai – aštrų dūrimą. Dūrimas beveik niekada nebūna rimtos širdies ligos simptomas”, – tikina vaikų kardiologė. Jos žiniomis, įgimtos širdies ydos ar kitos širdies ligos diagnozuojamos vos 2-3 proc. vaikų. Retai, bet pasitaiko infekcijų – širdies raumens, širdies maišelio uždegimų. J.Stašinskienė sako, kad ypač retai vaikams diagnozuojama krūtinės angina (stenokardija). Vienintelė vaikų krūtinės anginos priežastis – įgimta koronarinių kraujagyslių patologija. Vaikų kraujagyslės yra labai elastingos, geba prisitaikyti prie spazmų emocinio krūvio metu. Suaugusių žmonių organizme šie procesai yra lėtesni, todėl krūtinės angina ir kitos širdies ligos jiems dažniau diagnozuojamos.

Gydytoja vardija požymius, kurie gali pranašauti širdies ligą: „Skausmas širdies plote fizinio krūvio metu, sulėtėjęs fizinis vystymasis, per mažas svoris ar peršalimo ligos, kuriomis vaikas serga ir tuo pat metu skundžiasi širdutės skausmu”. Taip pat būtina žinoti, ar šeimos nariams bei giminaičiams nebuvo įgimtų širdies ydų. Jei taip, tikėtina, kad varginantys širdies skausmai – rimtos ligos simptomai. J.Stašinskienė pataria kreiptis į kardiologą, kad atlikus tyrimus paaiškėtų, ar vaikas turi širdies ydą, ar tai tik funkciniai kitų organų sutrikimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "„Man duria širdutę!”"

  1. gitana

    🙄 mano maziukui, jam 10, yra sirdies uzesys, po echoskopijos pasake , kad nieko rimto, virpa kazkokia styga. dar kardiograma rodo kazkokia daline kazkokios tai kojeles , lyg kaires histo plauso, blokada. dar kartais pastebiu kad kazkokia papilnejus kaklo vena, o gal ten arterija. jis intensyviai sportuoja. sia savaite vaziuosim tirtis i sporto dispanseri. jei neleis sprtuot, vaikui bus pats didziausias gyvenimo smugis 🙁

  2. Aušra

    😉 mano mažasis jau rudenį turėtų eiti į mokyklą. sunerimusi dėl jo širdelės jis pats nesako apie skausmą, tačiau jo kvėpavimas tarsi truktų oro, nusiskundžia nuovargiu, nustatyta įgimta širdies yda. iki 4-5m pakitimų nenustatė, tačiau dabar po EKGpediatrė įtaria pakitimų. norėčiau daugiau apie tai sužinoti, nes ir padažnėjo kvėpavimo takų susirgimų (sloga, gerklė)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.