Šilumos tiekėjai aplenkė miesto politikus

Miesto Tarybos sprendimas tebegalioja, tačiau daliai gyventojų nuolaida už šilumos energiją nebetaikoma

Kauno daugiabučių namų, kuriuose renovuoti šilumos mazgai, gyventojai jaučiasi apgauti AB „Kauno energija”. Kauno miesto taryba buvo nutarusi, kad tokiems namams šilumos energija kainuos 5 proc. mažiau, tačiau „Kauno energija” panaikino lengvatą, nors miesto politikų sprendimas tebegalioja.

Kyla klausimas dėl kontrolės

Kauno miesto savivaldybės taryba 2002 metų lapkritį nustatė, kad gyventojams, kurių namų šildymo sistemos prijungtos prie rekonstruotų šilumos punktų, būtų taikoma 5 proc. nuolaida šilumos energijai.

„Nuo pernai „Kauno energija” daliai namų jos nebetaiko, nors Tarybos sprendimas tebegalioja. Tampa nebeaišku, kas ką kontroliuoja: miesto Taryba – „Kauno energiją” ar atvirkščiai?” – klausia Kauno pilietinės bendruomenės centro „Dainava” Tarybos pirmininkė Daiva Valentaitė.

Ji stebisi, kad „Kauno energija” nuolaidos taikymą nutraukė „nesant teisinio pagrindo”. „Per frakcijų seniūnus informavome Savivaldybės Tarybos narius, kad „Kauno energijos” generalinio direktoriaus patvirtintas dokumentas laikomas viršesniu už Tarybos sprendimą”, – sakė ji.

Yra vietos interpretacijoms

Anot D.Valentaitės, tokia situacija susidarė dėl to, kad iš Savivaldybės Energetikos skyriaus nuostatų prieš keletą metų dingo punktas, jog šis skyrius kontroliuoja, kaip „Kauno energija” laikosi įstatymų. „Taip atsitiko vien todėl, kad „Kauno energijos” valdybos pirmininkas galėtų būti ir Savivaldybės Energetikos skyriaus vedėju”, – mano D.Valentaitė.

Kauno miesto savivaldybės Kontrolieriaus tarnybos specialistas Mykolas Lukša nustatė, kad minėtu „Kauno energijos” generalinio direktoriaus įsakymu patvirtintoje 5 proc. kainos nuolaidos taikymo tvarkoje nepagrįstai diferencijuojamos tiek Savivaldybės Tarybos sprendimu, tiek bendrovės valdybos nutarimu priimtos nuostatos.

M.Lukša taip pat rašo nustatęs, „kad 5 proc. nuolaida būtų taikoma dar ir tiems šiluminės energijos vartotojams, kurie yra sudarę tiesiogines sutartis su „Kauno energijos” filialu „Kauno energijos paslaugos”, ir tiems vartotojams, kurie savo lėšomis rekonstravo šilumos punktus”.

„Čia tai išvis nesuvokiama. Kontrolieriaus tarnybos išvadoje sakoma, kad nuolaidos taikymas buvo išplėstas, tačiau jis iš tiesų buvo susiaurintas”, – stebėjosi D.Valentaitė.

Anot D.Valentaitės, „Kauno energijos” vadovo įsakymas susiaurino Tarybos sprendimo taikymą, įvedant pataisas, kad nuolaidos galioja tik tiems, kurie yra sudarę tiesiogines sutartis su AB „Kauno energija” filialu „Kauno energijos paslaugos” ir savo lėšomis rekonstravo šilumos punktus.

Anot kontrolierių, „susidaręs neatitikimas šiuo metu galiojančiuose dokumentuose kelia pagrįstas šilumos energijos vartotojų pretenzijas. Be to, vartotojai, kurie savo lėšomis yra renovavę šiluminius punktus namuose, prarado galimybę ir toliau naudotis pažadėta 5 proc. nuolaida (kaip kompensacija už įdėtas šiluminių punktų rekonstrukcijai nuosavas lėšas)”.

Jaučiasi teisūs

„Kauno energijos” generalinis direktorius Aleksandras Sigitas Matelionis teigė, kad 5 proc. nuolaida ir toliau taikoma tiems vartotojams, kurie šilumos punktus renovavo savo lėšomis. Nuolaida bus taikoma 5 metus.

Anot jo, Tarybos sprendimas 2002 metais pavedė taikyti nuolaidą, bet jos taikymo metodiką pasitvirtino pati „Kauno energija”.

„Minėta tvarka buvo norima paskatinti naujų punktų statybą ir mažinti sąnaudas. 2002 metais bendrovės valdyba nutarė taikyti nuolaidas šilumos punktus renovavusiems namams. Tame pačiame „Kauno energijos” nutarime buvo sakoma, kad nuolaida taikoma ir kitiems namams, kuriuos „Kauno energija” eksploatuoja ir kuriuose bendrovė šilumos punktus įrengė savo lėšomis.

Tačiau vasarą pasikeitus namų priežiūros tvarkai ir parinkus administratorius, pastarieji patys pradėjo rinktis prižiūrėtojus. Daugelyje rajonų mūsų bendrovė jau nebeprižiūri šilumos punktų. Tiems namams, kuriems „Kauno energija” savo lėšomis buvo renovavusi šilumos mazgus ir neteikia šilumos punkto priežiūros paslaugų, nuo pernai mano įsakymu netaikoma nuolaida.

Nesame labdaros organizacija, kuri pati įrengtų punktą, investuotų apie 30 tūkstančių litų, o paskui dar taikytų nuolaidą. Man parodykite nors vieną namą, kuris įsirengė punktą savo lėšomis, o „Kauno energija” netaiko nuolaidų, keliais nueisiu ir gyventojų atsiprašysiu”, – sakė A.S.Matelionis.

Pasak „Kauno energijos” vadovo, nuolaida dengiama iš bendrovės pelno. „Negalima apsiriboti tuo, kas buvo 2002 metais. Dar prieš 3 metus negalėjome žinoti, kad dujų kainos taip šoktels. Negalime prisirišti prie senos tvarkos, lyg ji būtų Konstitucija. Norime, kad tvarka būtų sąžininga visų atžvilgiu”, – svarstė A.S.Matelionis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.