Darbo partija neišbrenda iš teismų

Teisėjai leido suimti Viktorą Uspaskichą ir rengia sprendimą byloje dėl atsisakymo skirti valstybės dotaciją jo vadovautai politinei organizacijai

Darbo partija (DP) per teismą bando atgauti daugiau kaip milijoną litų valstybės dotacijos. Vilniaus apygardos administracinis teismas prieš pat vasario 25 dieną įvyksiančius savivaldybių rinkimus paskelbs, ar pagrįstas DP skundas dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pernykščio sprendimo neskirti jai pinigų iš biudžeto. VRK tokį sprendimą priėmė todėl, kad teisėsaugos akiratyje atsidūrusi DP laiku nepateikė visų būtinų dokumentų, susijusių su šios partijos finansavimu.

Kitame teismo procese teisėtu paskelbtas VRK sprendimas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn buvusį DP lyderį Viktorą Uspaskichą.

Piktinosi komisijos sprendimu

Vakar Vilniaus apygardos administracinis teismas pradėjo iš esmės nagrinėti dar pernai pateiktą DP skundą dėl VRK sprendimo neskirti jai daugiau nei milijono litų dotacijos iš valstybės biudžeto.

Pernai lapkritį VRK nusprendė, kad DP negali gauti valstybės pinigų, nes laiku nepateikė savo finansinės ataskaitos už 2005 metus ir nepriklausomų auditorių išvados apie šią ataskaitą. Todėl, anot VRK, ši partija šiurkščiai pažeidė politinių partijų ir kampanijų finansavimą reglamentuojančius įstatymus. DP nepaskirti 1,114 mln. litų buvo paskirstyti kitoms aštuonioms partijoms, turinčioms teisę į valstybės dotaciją.

DP atstovai šį VRK sprendimą vadina politiniu. Partijai atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas tvirtino, kad teisinių abejonių kelia ne tik priimtas VRK sprendimas, bet ir pats procesinis VRK darbas. Advokato teigimu, VRK peržengė savo kompetencijos ribas, nes netikrinusi dokumentų pareiškė, kad finansinės ūkinės partijos veiklos nustatyti neįmanoma.

„Generalinėje prokuratūroje ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas, tačiau VRK jau priėmė sprendimą ir DP nuteisė be teismo”, – piktinosi V.Bužinskas.

Jis pabrėžė, kad jeigu teismo sprendimas būtų palankus DP, neaišku, kaip šią paramą gavusios kitos politinės partijos pinigus turėtų grąžinti.

DP finansinę veiklos ataskaitą VRK turėjo pateikti iki praėjusių metų balandžio 1-osios, tačiau pateikė tik rugpjūtį, teigdama, kad, kilus skandalui ir teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl galimai neskaidrios partijos buhalterijos, auditoriai atsisakė atlikti jos finansinę veiklos ataskaitą, o naujų paieškos užtruko.

Skelbs po dešimties dienų

VRK atstovaujančios advokatės Lauros Juozumaitės teigimu, DP dotacija neskirta pagrįstai, nes VRK turi teisę, o ne pareigą skirti dotaciją. „Partijos veikloje nebuvo skaidrumo, buvo padaryti tam tikri įstatymo pažeidimai. VRK turi teisę vertinti, ar padaryti pažeidimai yra šiurkštūs”, – sakė L.Juozumaitė. Jos teigimu, VRK rėmėsi ikiteisminio tyrimo, atliekamo Generalinėje prokuratūroje, medžiaga.

Prokurorų duomenimis, Darbo partija galėjo nuslėpti per 8 mln. litų gautų pajamų ir 7 mln. litų išlaidų.

Pernai lapkričio viduryje VRK posėdyje priimant sprendimą dėl dotacijos neskyrimo DP nulėmė komisijos pirmininko Zenono Vaigausko balsas, nes balsavimo metu 7 VRK nariai pasisakė už tai, kad dotacija būtų skiriama, 7 – kad nebūtų.

Teisme taip pat buvo apklausta DP pirmininko pavaduotoja Loreta Graužinienė, partijos iždininkė Marina Liutkevičienė bei dar pora liudytojų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimą šioje byloje paskelbs vasario 22 dieną.

Atmetė skundą

Vyriausiasis administracinis teismas vakar paskelbė, kad VRK sprendimas, kuriuo buvo duotas sutikimas V.Uspaskichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti laisvę, yra teisėtas. Į Lietuvą iš Rusijos grįžęs V.Uspaskichas būtų iš karto suimtas. Šio teismo sprendimas galutinis ir neskundžiamas.

Rusijoje nuo teisėsaugos jau devynis mėnesius besislapstančio V.Uspaskicho advokatai buvo įsitikinę, kad VRK sprendimas, leidžiantis šį kandidatą į Kėdainių rajono tarybą patraukti baudžiamojon atsakomybėn, yra neteisėtas ir turėtų būti panaikintas. DP atstovavusi advokatė Simona Augėnaitė teisme sakė, kad VRK sprendimas pažeidė partijos interesus bei reputaciją, nes rinkimuose į savivaldybių tarybų narius dalyvauja kandidatų sąrašas, o ne pavieniai kandidatai ir dėl to neigiamas pasekmes patirs visa partija. Be to, ji pabrėžė, kad vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodeksu, užregistravus V.Uspaskichą kandidatu į savivaldybių tarybas, Generalinė prokuratūra turėjo nedelsiant nutraukti tyrimą.

Generalinė prokuratūra teismo prašė atmesti skundus. Ikiteisminį tyrimą dėl DP ir V.Uspaskicho atliekantis prokuroras Saulius Verseckas pabrėžė, kad DP ir V.Uspaskicho advokatų argumentai nepagrįsti. „VRK buvo pateikta pakankamai faktinių duomenų, kad V.Uspaskicho atžvilgiu baudžiamasis persekiojimas vykdomas ne dėl to, kad jis tapo kandidatu į savivaldybių tarybas, o dėl kitų baudžiamųjų veikų, kurios buvo padarytos anksčiau”, – teisme sakė S.Verseckas.

Kėdainių apygardos rinkimų komisija įregistravo V.Uspaskichą kandidatu savivaldos rinkimuose. Tapęs kandidatu V.Uspaskichas buvo įgijęs neliečiamybę ir be VRK sprendimo negalėjo būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ar kitaip negalėjo būti suvaržyta jo laisvė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.