Į dienos centrą jau galima užrašyti senatvės psichinėmis ligomis sergančius vyresniuosius

Kovą Vilniuje bus atidaromas pirmasis Lietuvoje dienos centras sergantiems senatvės psichikos ligomis. Norintieji naudotis šio centro paslaugomis jau dabar turėtų registruoti savo sergančius artimuosius.

„Jau dabar reikėtų skambinti į Fabijoniškių pensioną, telefonu Vilniuje (8 – 5) 247 91 41 ir užrašyti savo artimuosius į pavasarį atsidarysiantį specializuotą dienos centrą, sergantiems Alzhaimerio ir kitomis senatvės psichikos ligomis”, – sako Vilė Suveizdytė, Fabijoniškių pensiono, kuriame įsikūrė dienos centras, direktorė.
Ji teigia, kad iki kovo reikės kreiptis į gyvenamosios vietos seniūnijose esančias Socialinės paramos centro ir Pagalbos namuose tarybas ir ten užpildyti prašymą dėl socialinių paslaugų, kurios bus teikiamos dienos centre. Mokestis už dienos centro paslaugas bus nustatomas individualiai, atsižvelgiant į šeimos ar asmens pajamas. Jis gali siekti 20 – 50 proc. gaunamų asmens pajamų.

Dienos centre ir gydymas, ir pramogos

Alzhaimerio ir kitomis senatvės ligomis sergančių vyresniųjų dienos centre laiką galės leisti 30 žmonių. Jiems centre bus užtikrinta nuolatinė slauga bei priežiūra, kartu įvairios pramogos ir užsiėmimai.
„10 specialistų komanda, kurią sudaro socialiniai darbuotojai, užimtumo specialistai, psichoterapeutas, psichologas sieks pristabdyti senatvinių psichikos ligų progresavimą. Ligoniams priminsime kasdienės veiklos įgūdžius, organizuosime laisvalaikio užsiėmimus. Kartu iš artimųjų perimsime visus rūpesčius dėl sergančiųjų fiziologinių, higienos poreikių”, – pasakoja V. Suveizdytė. Ji teigia, kad tai padės iki šiol sergančius artimuosius prižiūrėjusiems žmonėms sugrįžti į darbus. Mat ligoniai, priklausomai nuo poreikio, 8 val. bus paimami iš namų, o 17 val. parvežami atgal.

Pirmieji ligoniai jau užregistruoti

Alzhaimerio liga sergantį tėvą Raminta jau užrašė į dienos centrą.
„Kai sužinojau apie tokią socialinių paslaugų inovaciją, teikiamą Vilniuje, užregistravau savo tėvą. Liga jam diagnozuota prieš ketverius metus, bet serga jis jau seniai. Iki šiol jį prižiūrėdavo mano dukra, anūkai, samdomas žmogus. Dabar tėvą visai dienai galėsime patikėti specialistų komandai”, – pasakoja moteris. Anot jos, tai patogu, nes darbo atsisakę šeimos nariai vėl galės pradėti dirbti. Be to, ir patys ligoniai turės galimybę pabūti su sava bendruomene.
„Vien Vilniuje yra iki 20 tūkst. žmonių, kurie serga senatvės psichinėmis ligomis. Iki šiol jie buvo izoliuoti nuo bendruomenės ir buvo prižiūrimi namuose arba psichoneurologiniuose pensionatuose. Dienos centras jiems suteiks galimybę užsiimti veikla, kuri stabdys ligos progresavimą, primins įgūdžius, reikalingus kasdienėje veikloje”, – teigia. Raminta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.