Rinkimų aptarnavimas brangiai kainuoja

Savivaldybių rinkimams skiriami milžiniški pinigai.

Rinkimų komisijų narių algoms tenka beveik 12 mln. Lt, tačiau dirbti komisijose gali ne kiekvienas norintis.

Teisę siūlyti savus žmones į rinkimų komisijas turi teisingumo ministras, Lietuvos teisininkų draugija, savivaldybių administracijų direktoriai. O didžiausias kąsnis tenka partijoms.

Dirbs 20 tūkst. asmenų

Savivaldybių tarybų rinkimai, vyksiantys vasario 25-ąją, šalies biudžetui kainuos 18 mln. 327 tūkst. Lt.

Vyriausiosios rinkimų komisijos sekretoriato Finansų skyriaus vedėja Irma Stirblienė sakė, kad laikinam darbui rinkimų apygardose ir apylinkėse numatyta pasamdyti apie 20 tūkstančių žmonių. Jų darbo užmokesčiui numatyta 8,9 mln. Lt. ir dar 2 mln. 759 tūkst. Lt bus išleista „Sodros” mokesčiams.

Įkainiai valandiniai, patvirtinti Vyriausybės.

Apygardos rinkimų komisijos pirmininkui – 7,19 Lt už vieną darbo valandą. Kitiems šios komisijos nariams bei apylinkių rinkimų komisijų pirmininkams – po 5,75 Lt, o likusiems apylinkių rinkimų komisijų nariams – po 4,31 Lt už valandą.

Bus ir premijų

Apylinkių ir apygardų rinkimų komisijų nariai pasamdyti sausio ir vasario mėnesiams. Jų darbas bus skaičiuojamas pagal realiai išbūtas komisijose valandas.

„Premijas gali gauti tik apygardos ir apylinkių komisijų pirmininkai. Premijų fondas – 10 procentų apygardos ar apylinkės komisijos mokos fondo”, – sakė I.Stirblienė. Anot Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos buhalterės Rūtos Kusienės, apygardos komisijos mokos fondas 36 tūkst. Lt ir 11 tūkst. Lt – „Sodros” mokesčiai.

Uostamiesčio 54 rinkimų apylinkių mokos fondas 272 tūkst. Lt. O „Sodrai” numatyta 84,3 tūkst. Lt.

„Apygardos rinkimų komisijos pirmininkui galima išmokėti iki 3,6 tūkst. litų premijos. O 54 apylinkių pirmininkams galima padalinti premijoms 27,2 tūkst. Lt”, – paaiškino buhalterė.

Pasak jos, Klaipėdoje rinkimams bus išleista 474,2 tūkst. Lt. Iš jų 319 tūkst. darbo užmokesčiui ir 98,8 tūkst. „Sodrai”.

Savanorių nereikia

Klaipėdos rinkimų apygardos komisijoje įdarbinti 24 asmenys, o apylinkių rinkimų komisijose dirba 520 žmonių.

Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Šarūnas Jonas Tamulis sakė, kad bet kas savo noru negali patekti dirbti į apygardos ar į apylinkės rinkimų komisijas.

„Yra griežtai reglamentuota įstatymu, kad į apygardos komisiją narius gali pasiūlyti teisingumo ministras, Lietuvos teisininkų draugija, savivaldybės administracijos direktorius, partijos, jų koalicijos, kurios gavo Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje. Ir tos politinės organizacijos, jų koalicijos, kurios per paskutinius savivaldybės tarybos rinkimus gavo ne mažiau kaip tris šios tarybos narių mandatus”, – paaiškino Š.J. Tamulis.

Apygardos rinkimų komisijos pirmininką iš komisijos narių skiria Vyriausioji rinkimų komisija.

Po vienodą skaičių kandidatūrų į apylinkės rinkimų komisiją turi teisę siūlyti kiekviena partija ar partijų koalicija, per paskutiniuosius Parlamento rinkimus gavusi Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje. Tai pat – partija ar partijų koalicija, per paskutinius savivaldybės tarybos rinkimus gavusi ne mažiau kaip du šios tarybos narių mandatus.

Apylinkių rinkimų komisijas rinkimų laikotarpiui sudaro ir jų pirmininkus skiria apygardų rinkimų komisijos

Jei pritrūksta narių apylinkėms, tuomet jų gali pasiūlyti administracijos direktorius. Judita Simonavičiūtė pateikė penkis narius, kurių trūko arba siūlytieji nesutiko dirbti, apylinkių komisijoms”, – sakė Š.J. Tamulis.

Užtenka saviškių

Uostamiesčio partijų skyriai nesamdė Darbo biržoje ieškančių pragyvenimo šaltinio žmonių aptarnauti rinkimų komisijas.

„Prieš keletą metų Lietuvos Prezidentu norėjęs tapti Algirdas Pilvelis ieškojo žmonių darbui rinkimų komisijose bei agitacinei medžiagai platinti. O Klaipėdos politikai neieško Darbo biržoje žmonių nei vienam, nei kitam darbui. Matyt, jiems užtenka savų – partinių”, – mano Klaipėdos (miesto, rajono) darbo biržos direktorius Andrius Adomaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.