Žvakidės: nuo kičo iki klasikos

Nuo senų laikų romantika apipinta žvakės skleidžiama šviesa neapleidžia ir dabartinio technologijų žmogaus.

Ir, atrodo, visai nesvarbu, koks kambario interjeras – žvakės visada padės sukurti romantišką atmosferą. Ypač artėjant Šv. Valentino dienai. Tik tokia „maža” detalė kaip žvakidė gali tą sukurtą romantikos įspūdį arba sustiprinti, arba sugriauti.

Kintanti įvairovė

Jau pamiršti laikai, kai žvakės liepsnelė buvo pagrindinis šviesos šaltinis. Gelsvas vaškas, tradicinė klasikinė šakota žvakidė buvo būtinas kiekvieno kambario aksesuaras. Dabar žvakių ir žvakidžių pasirinkimas itin didelis, jei lyginsime su senesniais laikais. Ir žvakės gaminamos ne tik iš vaško, jį pamažu pakeitė pigesnė medžiaga – parafinas. Klasikines žvakidžių formas papildo modernesnės, priderintos prie „koja kojon” kartu su technologijomis žengiančio kambario interjero.

Žvakidėmis ir žvakėmis prekiauja įvairios parduotuvės: nuo prekybos centrų iki specializuotų interjero parduotuvėlių. Galima rasti įvairiausių formų, spalvų, medžiagų ir kiekvienam pagal kišenę.

Kičas ar klasika?

Parduotuvių prekystalius pamažu užkariauja paprastos, pigių medžiagų, ryškių spalvų, vadinamosios kičinės žvakidės. Klasikinio tipo žvakidės tarsi nustumiamos į šalį. Kokia jų ateitis? Muziejuose? „Manau, kad jos jau išstumtos iš rinkos – jas keičia daugiau stilizuotos žvakidės. Juk dabar yra įvairiausių – kad ir puoštų stiklu, gyvūnų formomis”, – sako „Dovanų pasaulio” parduotuvės pardavėja Ksenija.

Panašiai mano ir vilnietė Giedrė. Tačiau, jos nuomone, klasikinės žvakidės visada bus naudojamos atitinkamoje aplinkoje ar tam tikra proga.

Studentė Ieva abejoja, ar apskritai aiški riba tarp kičo ir klasikos: „Nelabai sutinku dėl tokio skirstymo: kaip gi metalo meistrų gaminamos gėlių ir panašių formų žvakidės? Irgi kičas? Stilizuota klasika?” Jos nuomone, netgi klasikinė žvakidė moderniame interjere gali atrodyti kaip kičas – nelygu žmonių pasirinkimas.

Artėjant šventėms parduotuvių lentynos pasipildo „teminėmis” žvakėmis ir žvakidėmis, kurios neretai būna parduodamos su nuolaida ir ypač greitai „šluojamos” iš prekybos vietų. Tačiau yra atskira grupė žmonių, kurie žvakides renkasi itin kruopščiai, jas derindami prie interjero, nesirinkdami pigaus metalo ar stiklo gaminių.

Parduotuvės „Arthouse sesutės” pardavėja teigia, jog kaip ir kiekviena, klasikinė žvakidė taip pat turi savo pirkėją. „Yra pirkėjų, kuriems žvakidė daugiau nei už 50 litų yra nesąmonė – tokie eina į „Maximą”, o pas mus ateina tie, kurie nori puošnaus daikto, dažniausiai nuolatiniai klientai”, – pasakoja klasikinio prancūziško interjero detalėmis prekiaujančios parduotuvės darbuotoja Ieva. Pasak moters, tai dažniausiai 30-50 metų pirkėjai, kurie gali sau leisti įsigyti brangesnes žvakides. Švenčių progomis ši parduotuvė prekiauja ir pigesniais stiklo bei paprasto metalo dirbiniais, jų kainos būna nuo 18 litų ir labiau vilioja jaunesnius pirkėjus, kurie žvakides dažnai perka kaip dovanas artimiems žmonėms.

Pretenzinga klasika

Klasikinės žvakidės – gana svarbi interjero detalė, pasižyminti išskirtiniu stiliumi, medžiagomis ir dydžiu – jos gali būti mažesnės, pastatomos ant stalo, bet tarp žvakidžių mėgėjų populiarios ir didelės, pastatomos ant grindų. Tai šakotos, nuo trijų iki penkių ar daugiau šakų turinčios žvakidės, skirtos ilgoms, tradicinėms žvakėms. Anot pardavėjos Ievos, populiariausia medžiaga, iš kurios gaminamos šios žvakidės – žalvaris. Jis gali būti sendintas arba blizgintas – kiekvienam pagal skonį ir kambario interjerą. Iš kitų metalų gaminamos žvakidės retesnės, nors po truputį ima populiarėti dėl savo vertės.

„Šios žvakidės gana pretenzingos”, – šypsosi parduotuvė „Arthouse sesutės” pardavėja. Jos dažniausiai taikomos prie tokio pat arba panašaus, klasikinio stiliaus interjero, tiesiog nedera su kičinėmis detalėmis.

Taigi renkantis klasikinę žvakidę derėtų prisiminti, jog tai nebus tik proginė žvakidė, ypač jei ji didelė – kad ir pastatoma ant grindų. Ją reikėtų derinti prie kambario interjero ir vengti iš to stiliaus išsiskiriančių detalių – taip ši žvakidė ne tik per šventes sukurs romantišką nuotaiką, bet ir visus metus puoš kambarį.

Kainos dydžio ir piniginės storio santykis

Kaip ir prieš perkant kiekvieną pirkinį, taip ir žvakides, mums rūpi pirkinio kainos ir mūsų piniginės storio santykis. Klasikinių žvakidžių kainos priklauso nuo dydžio, medžiagos. Nedidelės žalvarinės žvakidės paprastai kainuoja nuo 270 iki 400 litų, vidutinio dydžio – nuo 1000, o didelės, pastatomos ant grindų – nuo 1500 litų ir daugiau. Stilizuotos klasikinės, iš molio, stiklo ar metalo kainuoja nuo 50 iki kelių šimtų litų. Šių žvakidžių kainas labiau lemia gamintojo vardas, žvakidės įmantrumas. Mažiausių ir pigiausių žvakidžių kainos prekybos vietose svyruoja nuo kelių iki kelių dešimčių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.