Pakyla – patogu ir gražu

Išskirtinumo ir jaukumo namams dažnai suteikia ne tik stilingi baldai ar originalūs interjero aksesuarai, bet ir nestandartinės architektūrinės idėjos. Viena tokių idėjų yra daugiafunkcė konstrukcija pakyla.

Pakylos interjere – ne naujai išrastas architektų ar interjero dizainerių sprendimas. Jos buvo įrengiamos dar senovės romėnų namuose. Per daugelį amžių nelabai pasikeitė nei šios konstrukcijos išvaizda, nei funkcijos. Taupanti vietą, į kelias zonas patalpą dalijanti pakyla gali tapti tiek erdve papildomam kambariui įsirengti, tiek smulkių daiktų, įvairių laidų, vamzdžių ir net baldų slėptuve.

Monolitinė ar karkasinė?

Pakyla, platforma ar podiumas – taip dažniausiai vadinama ši konstrukcija – yra nesudėtingas, bet įdomus ir originalus sprendimas. Ją paprastai sudaro medinis arba metalinis karkasas, apkaltas medžiu, rečiau platforma liejama iš betono, cemento, panašių medžiagų.

Pastaroji, monolitinė pakyla yra labai tvirta bei ilgai laikanti, atspari drėgmei, temperatūrų pokyčiui. Ją galima papildomai apdailinti, pavyzdžiui, plytelėmis, mozaika. Ji labai tinka drėgnose patalpose – virtuvėje, vonios kambaryje, balkone. Didžiausias monolitinės platformos pranašumas yra ir jos vienintelis trūkumas – vienalytiškumas. Pavyzdžiui, užmūrijus joje laidus, vamzdžius reikės palikti angeles, kad būtų galima periodiškai patikrinti, ar ten viskas tvarkinga. Tokia pakyla paprastai nebūna labai aukšta, be to, ją įrengti brangoka – vienas kvadratinis metras retai kainuoja mažiau kaip šimtą litų.

Pakyla su metaliniu ar mediniu karkasu – lengvesnė bei funkcionalesnė konstrukcija, nes galima panaudoti viduje esančią tuštumą. Tačiau būtina įsitikinti, ar ji išties tvirta. Jei po tokį podiumą bus vaikščiojama, galima jį patobulinti naudojant garso izoliacines medžiagas.

Platforma turi būti saugi

Dėl platformos grindys pasirinktoje būsto vietoje paaukštėja nuo maždaug 20 iki 50 centimetrų (prie aukštesnės pakylos statomi laipteliai). Tik nepamirškite, kad paaukštėjus grindims pažemėja lubos. Tad jeigu kambario lubos neaukštos – žemesnės nei 2,5-2,7 metro – aukštos pakylos geriau atsisakyti.

Pakylos paviršiaus danga bei raštas gali sutapti su viso kambario grindų danga arba, atvirkščiai, labai skirtis. Ją galima dengti kilimine danga, linoleumu, parketlentėmis, plytelėmis ar net dažyti. Vis dėlto specialistai pataria pakylą dengti kitos rūšies ar bent skirtingo atspalvio danga. Taip ir įdomiau, ir saugiau. Jei podiumo spalva bei raštas susilieja su grindų, galima jo nepastebėti ir užkliūti arba neatsargiai nužengus nukristi ir susižeisti.

Tinka bet kuriame kambaryje

Pakyla itin praverčia nedideliame būste. Pavyzdžiui, bute, kuriame svetainė sujungta su virtuve ar darbo kambariu, būtų protinga vieną jų šiek tiek „pakelti”. Taip susidaro įspūdis, kad kambarys erdvesnis, išryškinami aukštesniame lygyje esantys objektai. Ypač jei nuspręsite ant pakylos esančius baldus, aksesuarus papildomai apšviesti ar kitaip akcentuoti.

Platforma labai mėgstama ir dėl to, kad dažniausiai atlieka ne vien dekoratyviąją funkciją. Pakylos viduje galima slėpti įvairius daiktus. Pavyzdžiui, jei ant paaukštinimo pastatėte lovą arba patiesę patogų kokybišką čiužinį pačią platformą pavertėte lova, pakylos viduje galite slėpti patalynę, krūvas žaislų, jei tai – vaikų kambarys.

Pakyla – baldų slėptuvė

Kaip jau minėta, pakyla dažniausiai nebūna aukštesnė nei pusė metro. O štai jos plotis priklauso nuo patalpos matmenų bei jūsų fantazijos. Platforma gali būti vos didesnė už lovą ar sofą, kurios ant jos stovi. Pakyla gali užimti pusę didelio ar net visą nedidelį kambarį.

Ant pakylos galite pasitiesti storą, minkštą rytietiškais ornamentais margintą kilimą ir išdėlioti daugybę pagalvėlių – nemažai žmonių mėgsta taip jaukiai „turkiškai” įsitaisę leisti vakarus su bičiuliais. Sėdėti patogu ir nereikia užgriozdinti patalpos kėdėmis, staliukais.

Labai originalus sprendimas yra pakyla-„penalas”. Tokiu atveju įrengiama platforma, kurios viduje paslepiama lova. Dieną niekas nė neįtartų, kad šiame kambaryje – jūsų miegamasis. Ant pakylos galite sustatyti bet kokius nesunkius, lengvai judinamus baldus, o naktį tiesiog ištraukiate lovą – ši neretai būna su ratukais. Du kambariai viename – puiki išeitis nedideliame būste.

Yra dar keli variantai, kaip pakyloje paslėpti lovą. Vienas dažnesnių – ji įrengiama platformoje tarsi dėžutėje, dieną kuo nors uždengiama. Tai mažiau erdvę taupantis, bet patogus sprendimas.

Techninė pakyla – būtinybė

Mėgėjai kaupti įvairius, jų nuomone, labai reikalingus daikčiukus turėtų įvertinti japoniškiems namams būdingą konstrukciją. Pakylos paviršius išdėliojamas specialiomis medinėmis plokštelėmis, po kuriomis – angelės-slėptuvės, dėžutės smulkmenoms susidėti.

Kartais išsiversti be platformos tiesiog neįmanoma. Pakyla padeda paslėpti inžinerines komunikacijas, akiai nepatrauklias statybines konstrukcijas, atsiradusias rekonstravus būstą. Pavyzdžiui, keičiant ar papildant vonios kambario, virtuvės įrangą neretai tenka laužyti galvą, ką daryti su išsikišusiais apnuogintais vamzdžiais, laidais. Nieko baisaus – vandens masažo vonia, dušo kabina, perkelta praustuvė, nauja indaplovė ar kitas santechnikos bei buities įrenginys puikiai atrodys ant neaukštos pakylos.

Techninė pakyla praverčia ir tuomet, kai norėdami padidinti kambario plotą gyventojai būna priversti apšiltinti balkono grindis, perkelti radiatorius.

Pakylų būste neturėtų būti per daug. Užteks vienos dviejų. Kuo jos bus funkcionalesnės, tuo geriau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.