Naujos tendencijos užuolaidų rinkoje

Neseniai Frankfurte prie Maino parodų ekspozicijos centre įvyko didžiausia pasaulio tekstilės paroda „Heimtex 2007”.

Joje buvo pristatyta naujausia dekoratyvinė interjero tekstilė (užuolaidų, patalynės, stalo uždangalų ir baldų audiniai bei kilimai). Apie audinių naujoves ir madas pasakoja šioje parodoje dalyvavusi UAB „Užuolaidų studijos” komercijos direktorė Rasa Viskantienė.

Viena parodos salė, pasak Rasos Viskantienės, buvo skirta pasaulio tekstilės dizainerių parengtam stendui „TRENDS 2007-2008”. Jame puikavosi patys naujausi tekstilės pavyzdžiai, dominuosiantys keletą ateinančių metų. Ateities vizijoms dėmesį skyrė visi parodoje dalyvavę gamintojai. Kadangi naujus mados vėjus lengviausia pagauti nedidelėms firmoms, tekstilės parodoje dominavo keliolika naujų nedidelių manufaktūrų iš Europos šalių (Vokietijos, Olandijos, Italijos ir Belgijos).

Derinami skirtingi pluoštai

Parodoje akivaizdžiai skyrėsi dviejų rūšių tekstilės gaminiai. Vieni jų buvo skirti moderniam ir minimalistiniam, o kiti – klasikiniam interjerui.

„Minimalistiniam stiliui siūloma labai įdomios struktūros tekstilė, pagaminta iš sunkiai suvokiamų siūlų derinių, – pasakoja R.Viskantienė. – Užuolaidų audinys audžiamas iš vilnos (moherio) ir metalizuotų siūlų arba lino ir aksomo. Tokie audiniai labai prabangūs ir gerokai blizga, todėl kurdamas būsto interjerą dizaineris turėtų į tai atsižvelgdamas šitų audinių nepadauginti. Jie paprastai naudojami kaip koks akcentas, interjere jų turi būti nedaug. Minimalistiniame interjere dominuoja žemės spalvos (nuo pieno spalvos iki šokolado). Tačiau atsiranda mėlyna ir vandens žalumo spalva (Lietuvoje dėl mūsų klimato nepopuliari), taip pat yra gražios raudonojo vyno spalvos. Galimi netikėčiausi spalvų deriniai (turkio ir šokolado), o populiariausias tebėra pieno ir šokolado derinys.”

Netradiciniai ir naujoviški raštai

Iš raštų populiarumu išsiskiria horizontalus dryžuotumas ir aiškios paprastos geometrinės linijos, primenančios 7-ojo dešimtmečio hipių laikus. Madingi tų laikų motyvai, raštai, formos ir tarsi nublukusios spalvos. Jeigu naudojamas augalinis motyvas, tai jis būtinai turi būti stilizuotas. Klasikiniame interjere vyrauja faktūrinis audinys flokas. Toks audinys – tai ant taftos fabrikiniu būdu įspaustas flokas, kuris iš pažiūros primena veliūrą arba aksomą. Toks gamybos būdas audiniui suteikia labai gražią, iškilią faktūrą, todėl jis atrodo prabangus. Audinys, ant kurio spaudžiamas flokas, paprastai būna vienspalvis. Dažniausiai naudojami stilizuotas augalinis motyvas arba raštai.

Madingi audiniai

Į madą vėl grįžta pradingęs senasis tikrasis tiulis (neriamas šešiakampe akute). Jis siuvinėjimas moderniais raštais. Taip pat madingi drabužių (švarko, palto) tipo audiniai, jie pritaikomi užuolaidoms, baldams. Tebėra madinga tafta, tačiau ji nelygios faktūros (visiškai lygių audinių beveik nelieka). Labai madingas siuvinėtas faktūrinis žakardinis audinys, kuriame daug stilizuotų (stambių) ratilų. Toks gali tikti ir klasikiniam, ir moderniam stiliui.

Visuose audiniuose madingas stambių detalių piešinys: jei augalinis raštas, tai bus ne smulkios gėlytės, o gana stambūs stilizuoti augalai. Jie gal netiks labai mažoms erdvėms, bet didesnėse patalpose atrodys puikiai. Taip pat vėl madingas natūralus šilkas, natūralus siuvinėtas, žakardas arba šilkas, inkrustuotas SWAROVSKI kristalais. Gražu ir pliušas, tik jis visai kitoks negu įprasta – jame įspausti aukso ar sidabro raštai, todėl audinys labai blizga ir atrodo prabangiai.

Vėl grįžta į madą audiniai klasikinių raštų motyvais, tik jie modernios struktūros. Margumo audiniuose labai daug, bet jis nėra intensyvus ir kontrastingų spalvų. Į akis labiausiai krinta šokolado ir nublukusio turkio spalvos. Derinama rožinė ir pilka spalvos. Žalios nėra daug, labiau dominuoja turkio ir vandens žalumos atspalviai.

„Ko nepažįsta, to nevalgo”

Privatūs klientai į modernius audinius žiūri labai atsargiai, nes „lietuviai, kaip tas valstietis, ko nepažįsta, to ir nevalgo”, kaip ironizuoja ponia Rasa. Ji sako, kad daugelis privačių užsakovų skeptiškai vertina floką, mat bijo, kad bus sudėtinga jį prižiūrėti. Iš tikrųjų prabangiai atrodantis flokas ir skalbiamas, ir valomas, jam dėl to nieko blogo nenutinka. Audinys nepraranda nei savo struktūros (plaukeliai neišbyra), nei formos. Žinoma, jei jis yra geros kokybės, t. y. ne kiniškas. Blizgaus pliušo paklausa Lietuvoje irgi nėra didelė. Jis tiktų nebent prabangių restoranų ir kazino užuolaidoms.

Paprasti modeliai iš brangaus audinio

Užuolaidų siuvimo stilius priklauso nuo interjero. Tebėra madinga po drapiruotomis užuolaidomis dėti pamušalą, nes tada gražiau krinta, per jas nepersišviečia. Modeliai paprasti, daugiau dėmesio skiriama audinio kokybei.

„Prabangūs audiniai turi būti siuvami labai paprastai, – teigia Rasa. – Minimalistiniam stiliui dera kelių atspalvių ir struktūrų audiniai, tokios užuolaidos gali būti kabinamos kaip širmos. Ypač išryškinamas kuris nors vienas segmentas, ir jis „groja” pirmu smuiku. Vis dar madingos romanetės.”

Klasikiniame interjere vyrauja moderni klasika – drapiruotės, nes jos sukuria namų jaukumą ir šilumą. Be užuolaidų namai nejaukūs, bet jos turi tikti prie aplinkos. Dieninės užuolaidos siuvamos iš brangaus organzos ar panašaus į jį audinio. Audinys gaminamas naudojant skirtingos faktūros bei stiliaus siūlus, jie gali būti skirtingo storio ir spalvų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.