Misijai reikės daugiau žmonių

Lietuva remia permainas Kosove ir didina karių skaičių Afganistane

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Sevilijoje dalyvavo neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime, kuriame buvo aptartos NATO operacijos Kosove ir Afganistane, Aljanso transformacija ir santykiai su partneriais.

Ministras J. Olekas susitikime pareiškė, kad Lietuva remia Jungtinių Tautų specialiojo atstovo pareiškimą dėl Kosovo provincijos ateities.

„Lietuva kviečia Belgradą ir Prištiną pradėti aktyvias derybas ir tiki galimybe pasiekti taikų problemos sprendimo būdą”, – sakė J. Olekas.

Aptariant operaciją Afganistane, ministras J. Olekas pareiškė, kad Lietuva, suprasdama misijos svarbą, nusprendė padidinti savo karių skaičių šioje šalyje. Ministro teigimu, jau pradėtas praktinių detalių derinimas su partneriais Didžiojoje Britanijoje dėl Specialiųjų operacijų junginio karių siuntimo į Afganistano pietus.

Ministras taip pat pabrėžė civilinių projektų vystymo Afganistane svarbą ir kitų tarptautinių organizacijų, ypač Europos Sąjungos, didesnio įsitraukimo į Afganistano atkūrimą, reikšmę.

Aptariant NATO transformaciją, dalyvaujančių šalių gynybos ministrai daugiausia dėmesio skyrė NATO greitojo reagavimo pajėgoms ir pabrėžė tolimesnių pastangų reikalingumą, stiprinant NATO pajėgumus, kurie leistų Aljansui efektyviai atsakyti į kylančius saugumo iššūkius.

Sevilijoje taip pat įvyko NATO ir Rusijos Tarybos susitikimas, kuriame dalyvavo Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas.

Jo metu šalys patikino, kad, nepaisant kai kurių problemų ir nuomonių skirtumo, NATO ir Rusijos bendradarbiavimas turi didelį potencialą ir neša abipusę naudą.

Neoficialūs NATO gynybos ministrų susitikimai tradiciškai yra rengiami du kartus per metus. Jų metu nėra priimami sprendimai ar tvirtinami oficialūs dokumentai. Pagrindinis šių susitikimų tikslas yra suteikti galimybę NATO valstybių ministrams laisviau aptarti svarbiausius Aljanso darbotvarkės klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.