Dalinė autonomija Onkologijos ligoninės netenkina

Vakar Kauno medicinos universiteto (KMU) senatas pritarė, kad KMU klinikų filialas „Onkologijos ligoninė” turėtų atskirą sąskaitą ir buhalteriją, galėtų planuoti bei valdyti savo investicijas. Balsavo 37 iš 45 senato narių: 34 – „už”, 1 – „prieš” ir 2 balsavimo biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

„Nekviečiu jūsų diskusijai atsižvelgiant į laiko faktorių. Pakankamai diskutuota, ginčytasi”, – paskelbus siūlomo nutarimo tekstą kalbėjo senato pirmininkas prof. habil. dr. Vilius Grabauskas. Viename jau patvirtinto nutarimo „Dėl Kauno medicinos universiteto onkologijos programos plėtros perspektyvos Kauno medicinos universiteto klinikose” punktų įrašyta, kad KMUK įpareigojamos Kauno onkologijos ligoninei suteikti finansinį ir administracinį savarankiškumą. Tokio savarankiškumo norą V.Grabauskas pavadino pateisinamu.

Ligoninė prie KMU klinikų prijungta daugiau kaip prieš metus. Už tai, kad jai būtų sugrąžintas visiškas savarankiškumas, buvo surinkta per 40 tūkst. parašų. Ligoninės steigėja – ne tik KMU, bet ir Sveikatos apsaugos ministerija. Ji, atsižvelgusi į ligonių nuomonę, pasiūlė KMU sugrąžinti autonomiją ligoninei.

KMU senatui priėmus sprendimą, abiejų steigėjų atstovai turės susėsti ir priimti bendrą sprendimą dėl Onkologijos ligoninės ateities. „Ministerijos pozicija yra tokia, kad ši gydymo įstaiga turėtų finansinį ir administracinį savarankiškumą”, – vakar teigė sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Buvęs ligoninės direktorius onkologas Feliksas Markuckas teigė, kad senato siūloma autonomija, esant dabartinei KMUK valdžiai, būtų tik formali. „Tai tarsi nepriklausomas „kilbukas” banginio pilve”, – palygino F.Markuckas. Pasak jo, normalioms darbo sąlygoms reikėtų, kad ligoninė būtų pavaldi tiesiogiai KMU, kad Klinikos jai negalėtų diktuoti savo sąlygų.

KMU onkologijos klinikos vadovė gydytoja onkologė radioterapeutė prof. Elona Juozaitytė yra teigusi, kad prijungta ligoninė tik laimėjo, nes universitetinėse ligoninėse diegiami nauji diagnostikos ir gydymo metodai, be to, pacientams teikiama multidisciplininė pagalba.

KMU profesorių klubo nariai trečiadienį priėmė atvirą kreipimąsi į senato narius ir visuomenę. Buvo kviečiama pamiršti nuoskaudas, įveikti nereikalingą priešpriešą ir onkologinių pacientų labui suburti jėgas bendram darbui.

Nepaisant to, pasipiktinusios pacientų organizacijos, kai kurie medikai ketina nenusileisti ir toliau siekti, kad ligoninė būtų atjungta. Grasinama netgi surengti bado akciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.