Prie vairo – savarankiškos moterys

Stereotipas, esą moterys automobilius vairuoja blogiau nei vyrai, Lietuvoje nėra pagrįstas kokiais nors tyrimais ar statistikos duomenimis. O štai Šveicarijoje atlikti tyrimai rodo, jog dailioji lytis dažniau sukelia avarijas nei vyrai, tačiau jų padariniai būna menkesni. Vyrų avaringumo žala 3-4 kartus viršija moterų sukeltų avarijų žalą.

„Vakarų ekspresas” keleto ratuotų uostamiesčio damų pasiteiravo, kaip joms sekasi valdyti automobilį slidžiuose keliuose, ar sugeba pačios pašalinti gedimą, kai mašina sustoja ne laiku ir ne vietoje, ir kaip vertina vyrų požiūrį į moteriškus vairavimo įgūdžius.

Indrė Valionienė, vairuoja 15 metų

Kaip jaučiatės prie vairo?

Dabar – puikiai, bet pradžia buvo sunki. Prisimenu, kai laikiau vairavimo egzaminus, maniau, kad niekada neišmoksiu gerai vairuoti. Visko bijojau – perjungti pavarą, minti sankabą, bijojau ir lenkiančių autobusų, ir priekyje važiuojančių mašinų, o apie tai, kad pati galėčiau ką nors aplenkti, nebuvo net minčių. Dar sunkiau sekėsi pastatyti mašiną. Važiuodama atbula esu ne kartą įpuolusi į kitą… Sykį Kaune nubrozdinau autobusui šoną, tai vairuotojas mane baisiai išplūdo: esą tu – merga, vairuoti nemoki… Paprasčiausias chamas. Aš gi ir taip jau buvau išsigandusi.

Girdėjote posakį „Jei moteris rodo posūkį į kairę, tai dar nereiškia, kad ji nevažiuos tiesiai”?

Vyrai taip kalba iš pavydo. Jiems per sunku susitaikyti su mintimi, kad vis daugiau moterų tampa savarankiškos.

Ar, sugedus mašinai, išsisuktumėte iš padėties?

Kai ką gal ir sugebėčiau… Rato dar neteko keisti, tikiuosi, ir neteks. Na, girdžiu, kaip dirba žvakės ar guoliai. Tiesą pasakius, tai aš nieko ir nenoriu sugebėti. Tam yra specialistai. Žinau, kur įpilti benzino ir skysčio langams – ir man pakanka.

Nėra nieko juokingiau už moterį, atsidariusią mašinos antvožą. Sijonas draikosi, šalikėliai plaikstosi, o ji pasilenkusi žiūri ir bando kažką suprasti… Nors šiaip automobiliais aš domiuosi. Žinau jų modelius, pliusus minusus, kubatūras, kokybę. Bet kur ten koks varžtelis prisuktas, manęs nedomina. Aš tam ir laiko neturiu.

Loreta Bosienė, vairuoja 18 metų

Ar esate patyrusi incidentų kelyje?

Rimtų avarijų neteko patirti. Kartą, atsimenu… hmm, kažkas sprogo, tai paskambinau draugams – ir vyrai mašiną partempė. Apskritai visi nesklandumai, kokie buvo nutikę, – tai tik dienos metu ir smulkūs.

Kaip sekasi vairuoti, kai slidu?

Nors keliai mūsų mieste tikrai blogai valomi, bet į šoną nenuslydau… Vairuoju džipą, tad viską matau iš aukštai. Mašina stabili, be to, aš vairuoju atsargiai. Žinau, kad vyrams nepatinka, kai moterys važiuoja per lėtai, bet aš nerizikuoju. Man nerūpi, ką jie mano. Niekada nelenkiu priekyje manęs važiuojančios mašinos, jei nesu įsitikinusi savo saugumu. Vairuodama laikausi taisyklės: „Saugokis pats – ir angelas sargas bus šalia”. Saugus greitis yra atsakomybė ne tik už save, bet ir už kitus. Na, o jei keliai labai slidūs, plikšala, kartais net atidedu planuotas keliones.

Iš vyrų neteko išgirsti pašaipų?

Aš nekreipiu dėmesio. Tai, ką jie sako apie moteris kelyje, tinka ir jiems patiems. Tiesą sakant, man labiau patinka vairuoti pačiai. Sėdėdama šalia vyro, kuris staigiai stabdo, lenkia, lekia… jaučiuosi įsitempusi.

Kokius automobilio gedimus mokėtumėte pašalinti?

Kažkas kažkada rodė, kaip ratą pakeisti… Bet jau pamiršau, nepasikeisčiau. Žiemą su bateliais tikrai jau nestovėčiau lauke. Remontuoti mašinas – vyriškas darbas.

Aiva Simonavičienė, vairuoja 3 metus

Vairuotojo pažymėjimą gavau prieš 9 metus, bet važinėju tik ketvirti metai. Laimei, esu įsikibusi į geros mašinos vairą, tad ožiukų ji dar nerodo ir stresų dėl gedimų nebuvo. Geras vairuotojas jaučia, kaip veikia jo automobilis, ir kai atsiranda negerų garsų, kreipiasi į automobilių meistrus.

Žiemą nebaisu vairuoti?

Ne, aš nebijau. Nesu iš tų, kurios tik įsikimba į vairą ir visą kelią galvoja, kaip sėkmingai nuvažiuoti iš taško A į tašką B. Tiesą pasakius, perdėtas vairuotojų atsargumas manęs nežavi. Tokie tik stabdo eismą, o kartais net sukelia avarines situacijas…

Turite galvoje moteris?

Blogų vairuotojų yra ir tarp moterų, ir tarp vyrų.

Genovaitė Ramanauskienė, vairuoja 23 metus

Vairuoju nuo 1984 metų. Turėjau gerą instruktorių – išmokė per savaitę. Na, kai jau pačiupau vairą, tai daugiau ir nepaleidau. Vairuoti man labai patinka, mėgstu greitį, kartais policininkai nubaudžia už jo viršijimą, bet paspausti man vis tiek patinka…

Ir žiemą spaudžiate?

Na, apie mūsų kelius žiemą nėra ką kalbėti – baisūs. Prisimenu, kaip tarybiniais laikais paryčiais burgzdavo traktoriukai ir „šiūpeliukais” mojuodavo sniego valytojas… O dabar vairavimas žiemą Klaipėdoje panašus į sportinį važiavimą su kliūtimis.

Vyrų neteko šauktis į pagalbą?

Kartą buvau įpuolusi į pusnį, bet išvažiavau pati. Beje, esu mačiusi vyruką, vargstantį sniege. Jau ruošiausi eiti pamokyti, kaip išvairuoti… Bet mano sūnus jam padėjo išstumti.

Kaip apibūdintumėte vyrišką vairavimą?

Dažnas kelyje elgiasi kaip nori. Pamiršta posūkius parodyti. Kitas turi būti telepatas ir nuspėti, kur jis ruošiasi sukti. Žinoma, yra ir tokių moterų.

Susitaisytumėte kelyje sugedusį automobilį?

Jei rimtas gedimas – ne. Galiu įpilti stabdžių skysčio, pasikeisti tepalus, ratą. Apskritai technika man patinka. Galiu sutaisyti bet kokį buitinės technikos aparatą. Tad jei nepavyktų prisikviesti pagalbos, gal ir mašiną susiremontuočiau…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.