Temidės ranka rinkimų „neužsmaugė”

Per šiuos savivaldos rinkimus pirmą kartą Lietuvos istorijoje įvykiai pakrypo netikėta linkme – rinkimai pripažinti antikonstituciniais.

Tai paaiškėjo vakar po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kuris išaiškino, kad rinkimuose negalima uždrausti dalyvauti nepartiniams nariams.

Nepaisant to, pagrindiniam šalies teisiniam dokumentui prieštaraujantys rinkimai nebus nei atšaukti, nei rengiami iš naujo – Teismo manymu, tokiu atveju valstybei bei jos žmonėms būtų padaryta didžiulė žala.

Precedento neturinti byla į KT atkeliavo iš žemesnės instancijos teismo, į kurį kreipėsi vienas iš būrio nepartinių kandidatų į tarybas. Jiems Vyriausioji rinkimų komisija uždraudė dalyvauti rinkimuose, nes jie nepriklausė jokiai politinei partijai, kaip tai numatoma šiuo metu galiojančiame Savivaldybių tarybų rinkimo įstatyme.

Teismas nustatė, kad įstatymų leidėjui pasirinkus vien proporcinę savivaldybių tarybų rinkimo sistemą nėra nustatyta, kad Lietuvos teritorijos administracinių vienetų nuolatiniai gyventojai gali būti renkami į atitinkamų savivaldybių tarybas ir būdami įrašyti ne į politinių partijų sudaromus kandidatų sąrašus. Tai prieštarauja Konstitucijai.

Teismo manymu, žmogus negali būti verčiamas stoti į kokią nors politinę partiją, jei jis nori kandidatuoti į tarybą.

Seimo teisininkai, gynę įstatymų leidėjus aiškino, kad leidus į tarybas kandidatuoti nepartiniams žmonėms tarybos rizikuoja tapti neveiksniomis. Esą kitose šalyse leidus balotiruotis nepartiniams, tokie žmonės tarybose sudarydavo daugumą.

KT ypač pabrėžė, kad jeigu šių metų 25 dieną turintys vykti savivaldos rinkimai būtų atšaukiami, atidedami ar kitaip sustabdomi vien dėl to, kad jie prieštarauja Konstitucijai, neabejotinai būtų padaryta didesnė žala rinkėjų lūkesčiams.

Teismo nuomone, būtų padaryta žala ne tik vietos savivaldos, bet ir visos viešosios valdžios sistemos stabilumui.

Po KT išaiškinimo, kuris yra galutinis ir neskundžiamas, Seimas privalės keisti Konstitucijai prieštaraujančias Savivaldybių tarybų įstatymo nuostatas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

4 atsiliepimai į "Temidės ranka rinkimų „neužsmaugė”"

  1. Lietuvaite norinti tureti sazininga Lietuva

    Valio, valio, valio ,pagaliau zingsnis, didelis zingsnis i gera…. Zinoma, tai tik pirmas zingsnis.Sekantis zingsnis KT , kad visai panaikintu partiju sarasus ir balsavimai butu TIK uz atskirus individus. Partijos gali buti, bet sarasai neturi buti.Tikiusi, kad Lietuvoje konstitucija yra vienintelis istatymas visam krastui, todel ne tik savivaldybiu, bet ir seimo rinkimai turetu buti vykdomi pagal ta pati KT sprendima. Tada Lietuva valdys ne sudarytu sarasu mafija,bet zmoniu isrinkta valdzia.
    Puikus pavizdys teisininkas PETRAS. Lietuvai reikia dar daug daugiau tokiu zmoniu, kurie gelbetu Lietuva nuo dabartiniu PARAZITU.

  2. JAV Lietuvis norintis sugrizti i Lietuva

    Dabartiniai rinkimai, tiek savivaldybiu, tiek seimo nera demokratiski. Zmones balsuoja uz nematoma sarasa, kuriame surasyti, pagrindiniai mafijos veikejai.
    O kai kur, tos sarasu vietos yra tiesiog perkamos. Sutinku tegu buna partijos, bet be sarasu. Jei zmones balsuodami galetu pasirinkti asmenis uz kuriuos nori balsuoti, siandien valdzioje butu visai kiti zmones. Jau nebeturetume K Prunskienes kuri dirba zinsnis i zingsn su Rusija. Neturetume M Brazausko, Kuris pastates kiaules akis , dar eina i universiteta skaityti paskaitu. Jis isverstakailis komunistas. Rusu metais vadovavo Lietuvos komunistu partijai , o dabar su tapacia veliava sedi Baznycioje pirmame suole, ir nesigedina . Kada Lietuva atsikratys, tokiu kenkeju, bus daug lengviau dirbantiems jauniems zmonems, nes ji jaunimas yra ta grazioji ateitis.
    Visiems kartu reikia stengtis , kad i valdzia butu renkami , tik saziningi zmones , kurie tikrai dirbs tautos labui, o ne beveidziai sarasai, uz kuriu slypi korupsija, huliganizmas ir mafija.
    Tada jaunimas nebegs i uzsieni, o gris namo. Jie labai reikalingi busimoj saziningoj Lietuvoj.

  3. Rinkėjas

    Gal pagaliau nusikratysime partijos monopolio. Įdomiausia,kad partijų sąrašuose šimtai kriminalinių nusikaltėlių. Jie tiesiog stumiami į tarybas,vadovauti nešvariam bizniui.

  4. Onutė

    Kaip nori,taip ir suraito tuos sprendimus.Įstatymai sukurti taip,kad pasirenki punktus pagal vėjo kryptį.Gerai,nors rinkimų nenukėlė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.