Jubiliejinėje puokštėje – visi Kauno universitetai

Garbingą sukaktį mininčių miesto aukštųjų mokyklų studentai nori tęsti savo pirmtakų pradėtas akademines tradicijas

Lietuvos universitetas, prieš 85-erius metus įkurtas Kaune, šiandien turi kelias iš jo išaugusias ir plačiai įsišaknijusias „atžalas”: Vytauto Didžiojo universitetą (VDU), Kauno technologijos universitetą (KTU), Kauno medicinos universitetą (KMU), Lietuvos veterinarijos akademiją (LVA), Lietuvos žemės ūkio universitetą LŽŪU). Jubiliejus šių aukštųjų mokyklų studentams ir profesūrai – puiki proga įvertinti tai, kuo šiandieninė studentų karta gali didžiuotis.

„Gaudeamus” skambėjo teatre

Prieš 85-erius metus Kaune įkurtas universitetas ne tik atgaivino Lietuvoje carizmo užgesintą aukštojo mokslo židinį, buvo pagrindinė ir svarbiausia aukštoji mokykla nepriklausomybės metais, bet ir davė pradžią visoms pagrindinėms Lietuvos aukštosioms mokykloms.

„Man patiko, kad iškilmingoje aplinkoje gražiai buvo pagerbti labiausiai mūsų universitetui nusipelnę žmonės, koncertavo geriausi studentų kolektyvai, visi jautėme šventinę nuotaiką, – sako KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto studentė Vilma Poderytė, kuri kartu su kitais studentais bei dėstytojais dalyvavo užvakar Muzikiniame teatre vykusiame 85-mečio minėjime. Vieni kitiems rankas spaudė ne tik dabartiniai dėstytojai, bet ir gerokai anksčiau auditorijas palikę absolventai, tarp kurių yra garsių mokslininkų, inžinierių, visuomenės veikėjų. Dauguma jų diplomus gavo tuometiniame Politechnikos institute.

Nuaidėjus studentų himnui „Gaudeamus” visų trylikos fakultetų studentai stengėsi kuo išradingiau teatro scenoje pristatyti savo fakultetus. Humanitarinio fakulteto atstovai, vadovaujami dekano kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus, sudainavo nuotaikingą fakulteto dainą, būsimieji statybininkai ir architektai improvizavo originalias statybas, Dizaino ir technologijų fakulteto studentai įnešė į sceną didžiulį tortą.

„Šiandien KTU stengiasi rengti visapusiškai išsilavinusius aukštos kvalifikacijos specialistus, kurie gebėtų sėkmingai adaptuotis Europos Sąjungos darbo rinkoje”, – sakė KTU rektoriaus pareigas laikinai einantis profesorius Ramutis Bansevičius.

Didžiausia Baltijos šalyse aukštoji technologijos mokykla nuolat modernėja: neseniai atšvęstos Mechatronikos mokslo, studijų ir informacijos centro įkurtuvės. Šiame centre įkurtos 7 laboratorijos, 3 auditorijos, kurios aprūpintos modernia šiuolaikine kompiuterine įranga. „Visų fakultetų magistrantai, doktorantai, jaunieji mokslininkai čia galės siekti moderniausių žinių, eksperimentuoti, rengti mokslinius darbus”, – teigė šio centro vyresnysis mokslo darbuotojas Andrius Vilkauskas.

Studentų atstovybės akcijos

Vytauto Didžiojo universiteto studentų atstovybė jubiliejaus garbei sumanė keletą įdomių renginių. „Aš myliu savąjį universitetą”, – taip vadinsis akcija, vyksianti svarbiausiose VDU akademinėse erdvėse. „Kadangi akcijos laikas sutaps su Valentino diena, stengsimės, kad tai būtų visokeriopos meilės išraiška, – sako VDU studentų atstovybės prezidentas Mantas Simanavičius. – Visiems dalinsime lipdukus su užrašu „Aš myliu VDU”, lankstinukus apie universitetą, o įsimylėjusių poreles vaišinsime arbata. Norėsime, kad ši akcija dar labiau suvienytų ir studentus, ir dėstytojus.”

Būsimoji politologė, Studentų atstovybės viceprezidentė Gintarė Žukaitė, Ekonomikos ir vadybos fakulteto trečiakursis Darius Ražauskas, viešąjį administravimą studijuojanti Vilija Žukaitytė pritaria Manto mintims: labai svarbu, kad būtų tęsiamos tarpukario Vytauto Didžiojo universiteto tradicijos, universitetas būtų atviras visuomenei, o dėstytojai su studentais bendrautų kolegiškai. „Vertybės, kurios buvo labai svarbios mūsų pirmtakams VDU studentams, aktualios ir mums, – sako Darius. – Liberalios studijos, bendri su studentais renginiai, diskusijos – tai yra tai, ką norėtume ir toliau tęsti, tobulinti.”

Socialinius mokslus studijuojančiai antrakursei Astai Medišauskaitei labiausiai patinka parodomosios dėstytojų paskaitos-diskusijos. „Ateina į auditoriją, pavyzdžiui, profesorius L.Donskis ir sako: „Siūlykit kokią norit temą, diskutuosim. Jei visi pritariam, būna nepaprastai įdomu”, – pasakoja Asta.

„Būtinai eisime klausytis ir dainuojamosios poezijos koncerto, dalyvausime akademinėje pertraukėlėje „Mes esam čia ir dabar”, linksminsimės folkloro ansamblių vakaronėje”, – vardijo Studentų atstovybės narės Živilė Dalikaitė ir Ieva Milčiūtė.

Kol jauni, nori pašėlti

LVA studentė, būsimoji veterinarijos gydytoja Aušra Binkauskaitė, kaip ir jos bendramoksliai, svajoja tapti gera specialiste ir akademijoje patiria daug teigiamų emocijų. Jai patinka studijos, daugelio dėstytojų paskaitos, pasak studentės, kūrybingos ir nenuobodžios. Studentams labai patinka gamybinės praktikos, laisvalaikiu jie dalyvauja meninių kolektyvų veikloje, sportuoja, rengia turistinius žygius. „Kol esi studentas, viskas įdomu, todėl stengiamės sukaupti kuo daugiau profesinių žinių ir kartu linksmintis, plėsti akiratį, pramogauti. O jubiliejus – puiki proga prisiminti šaknis, iš kurių mūsų akademija išaugo”, – sako LVA studentų atstovybės prezidentas Marijanas Minalka.

KMU studentų atstovybės prezidentas Rokas Jurkonis sako: išskirtinų renginių jubiliejaus garbei Studentų atstovybė nerengia, bet mielai prisideda prie tų, kuriuos siūlo profesūra. „Dalyvausime iškilmingame minėjime, pagerbsime tuos ilgamečius profesorius, kurie universitetui nusipelnė labiausiai”, – sakė Rokas.

LŽŪU ketvirtakursė Agnė Plioplytė su draugais rengiasi pašėlti šventinėje diskotekoje. „Laukėme įdomesnių, labiau įsimintinų renginių. Neseniai baigėsi egzaminų sesija, turime daugiau laiko, tad norime smagiau pasilinksminti. Juk toks jubiliejus, koks švenčiamas dabar, niekada nepasikartos”, – sako Agnė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.