Seinų valdžia neskuba į pagalbą „Žiburio” gimnazijai

Trečius metus gyvuojančią lietuvišką gimnaziją Seinuose tebekamuoja ta pati problema – neišspręstas finansavimas

Vietos valdžios dėmesio ir paramos nelepinama lietuviška „Žiburio” mokykla įsitvirtina Lenkijos Seinų krašto visuomenėje. Antrais jos gyvavimo metais trečdaliu padaugėjo mokinių, tačiau ugdymo įstaiga, skaičiuojanti jau trečius savo istorijos metus, vis dar negauna būtinų lėšų.

Derasi su vietos valdžia

2005 metų rugsėjį pradėjusi veikti mokykla iki 2006-ųjų sulaukė tik 16 tūkst. zlotų – apie 10 proc. pinigų, kurių reikėtų normaliai dirbti. „Žiburio” direktorius Algirdas Vaicekauskas pasakojo, kad padėtis nepasikeitė ir pernai. Su Seinų miesto valdžia buvo ilgai deramasi dėl mokinio krepšelio, nustatyto Lenkijos švietimo įstatyme.

„Kas mėnesį savivaldybė privalo skirti dvyliktą mokinio krepšelio dalį, bet Seinų valdžia gimnazijos finansavimu pasirūpino tik paskutinį metų mėnesį. Ir tai dar ne viskas. „Žiburys” negauna mokinio krepšelio dalies už tuos vaikus, kurie į mokyklą atėjo nuo praėjusių metų rugsėjo 1-osios”, – kalbėjo direktorius. Jo vadovaujamoje ugdymo įstaigoje yra vienuolika mokinių, kurių mokslas visai nefinansuojamas. Nė zloto Seinų savivaldybė neskiria ir vaikų darželiui, nors šešiamečių mokymas privalomas.

Gresia mokesčiai

Lietuvos lėšomis pastatyta „Žiburio” gimnazija nėra valstybinė, todėl neturi galimybės dalyvauti švietimo įstaigų programose, pagal kurias mokyklos aprūpinamos mokymo priemonėmis. Negana to, gimnazija dar turi mokėti už sklypo, ant kurio yra pastatyta, paskirties pakeitimą.

Vadovaujantis Lenkijos įstatymais mokesčius reikia mokėti keičiant sklypo paskirtį, bet esama ir išimčių. Jeigu sklypas atiduodamas visuomenės reikmėms, tada jo savininkas – šiuo atveju Antano Baranausko fondas – nuo mokesčių gali būti atleidžiamas. Tačiau Palenkės vaivadijos valdžia šiuo klausimu nepriėmė jokio sprendimo, nors atitinkamą prašymą fondas pateikė dar prieš pusantrų metų. Jeigu „Žiburys” taip ir nesulauks palankaus sprendimo, dešimt metų jis turės mokėti apie 13 tūkst. zlotų kasmet.

Užuominos dėl uždarymo

„Per pastaruosius dvejus metus buvo uždarytos trys lietuviškos kaimo mokyklos. Dauguma jų mokinių perėjo į Seinų gimnaziją, – pasakojo direktorius Vaicekauskas. – Lenkijos užsienio reikalų, Švietimo, Vidaus reikalų ministerijų atstovai tvirtina, kad finansavimas bus užtikrintas, esą vėluojama tik dėl vietos valdžios nerangumo ir biurokratinių kliūčių. Tačiau reali situacija ir viešos vietinių pareigūnų užuominos, jog artimiausiu metu mokyklą teks uždaryti, liudija, kad sąlygos mums sunkinamos sąmoningai. Šiandien mokykla gyvuoja tik dėl Lietuvos Vyriausybės paramos.”

Tikisi gausėjimo

„Žiburys”, nors ir patiria sunkumų, Seinuose gerbiamas. Po praėjusios vasaros mokinių čia pagausėjo iki 82. Tikimasi, kad jų būrys dar didės, nes Seinų krašte yra daugiau kaip 200 vaikų iš lietuviškų šeimų. Šiuo metu jie lanko lenkiškas mokyklas.

Lenkijos lietuvių bendruomenės pirmininkės Irenos Gasperavičiūtės teigimu, per kelerius metus pakeisti dešimtmečius ugdytą nuomonę, kad lietuviškai mokytis neverta, labai sunku. Juolab jog Seinuose lietuviško švietimo nebuvo daugiau kaip 85 metus. Lietuvių kalbą dėstanti Gasperavičiūtė pabrėžė, kad „Žiburio” gimnazijoje gimtosios kalbos mokymui skiriama daug dėmesio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.