Kauno policijos šefą skaudina nepasitikėjimas

Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Algirdas Kaminskas nenorėtų, kad dėl suimtų Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus vadovų būtų nuvertintas visų miesto policininkų darbas

Užvakar Kriminalinės policijos biuro agentai sulaikė piktnaudžiavimu tarnyba įtariamus Kauno miesto Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininką Arnoldą Blaževičių ir jo pavaduotoją Edvardą Duobą. Kauno policijos vadovas Algirdas Kaminskas įvykį vadina nemaloniu, bet jis esą nesumenkina miesto policininkų nuveiktų darbų.

– Po šio įvykio atrodėte sutrikęs. Naujiena apie suėmimą jus pribloškė?

– Ji buvo nemaloni. Apie slaptą operaciją sužinojau dar būdamas Kaune. Apie 8 val. ryto man paskambino vienas Policijos departamento pareigūnų ir pasakė, kad vykdoma operacija.

Apie A.Blaževičiaus ir E.Duobos sulaikymą nebuvo jokios kalbos.

– Ar tikrai nieko nežinojote apie iš Vilniaus koordinuojamą operaciją, kuriai įkalčiai buvo renkami pusantrų metų? Gal vis dėlto jus buvo pasiekusios bent nuogirdos?

– Apie šį tyrimą nieko nežinojau. Bet keista, kad kažkas pasakė, jog informavus bent vieną Kauno pareigūną slaptos operacijos mieste tampa vieša paslaptimi. Tai labai skaudina, nes tokiu pareigūnu tarsi galėčiau būti ir aš.

– O kaip yra iš tikrųjų?

– Norėčiau paklausti, ar Kauno miesto Vyriausiasis policijos komisariatas sužlugdė bent vieną operaciją prieš tai gavęs informaciją. Juk dalyvavome surengiant ne vieną tokią operaciją, įskaitant ir tarptautines. Nė viena jų nesužlugo.

– Ar Jums nekilo klausimų, kodėl operaciją rengė Vilniaus pareigūnai, o ne Jūs pats?

– Kauno miesto VPK veikia Vidaus tyrimų tarnyba, kuri tiria skundus. Pareigūnų atžvilgiu atliekamus tyrimus kontroliuoja prokurorai.

– Nejaugi per tiek metų jūsų nepasiekė verslininkų ir pareigūnų skundai A.Blaževičiaus veikla?

– Ne. Nei raštiško, nei žodinio skundo nesu gavęs.

– Ar Jums niekada nekilo klausimas, už kokias lėšas įtariamieji pirko automobilius, namus, vyko poilsiauti į egzotiškas keliones po Vietnamą, Jungtinius Arabų Emyratus ir kitur?

– Nuosavą namą turi tik E.Duoba. Jo namo įsigijimo istorija nesidomėjau. Be to, kiekvienas pareigūnas deklaruoja savo turtą ir deklaracijoje nurodo turimą turtą. Visas detales reikia patikslinti. Tyrimas turėtų atsakyti į visus šiuos klausimus.

– Ar naktį po pareigūnų sulaikymo miegojote ramiai?

– Kol kas miegoti galiu.

– Ar Jūs pasiūlėte Policijos departamentui gegužę apdovanoti A.Blaževičių Angelo sargo žvaigžde?

– Taip. Įvertinus jo tarnybos rezultatus (policijoje dirba jau 20 metų) ir 45 metų jubiliejų, teikimą apdovanoti A.Blaževičių departamentui inicijavau aš.

– Ar nesijaučiate suklydęs?

– Tuo metu to nejaučiau.

– O dabar?

– Palauksiu tyrimo rezultatų. Jei teismas juos nuteis, tada gal būsiu neteisingai įvertinęs žmogų.

– E.Duobą paskyrėte A.Blaževičiaus pavaduotoju nepaisant to, kad pareigūnas neturėjo aukštojo išsimokslinimo diplomo. Tuo tarpu skyriuje dirba apie 40 pareigūnų, turinčių ne tik aukštojo mokslo baigimo, bet ir magistro diplomus.

– Prieš paskiriant E.Duobą pavaduotoju, jis tuo metu jau studijavo Kauno technologijos universitete. Šiuo metu jis studijuoja yra penktame kurse. Be to, diplomas neparodo tikrų žmogaus galimybių. Skirdamas E.Duobą į šias pareigas, pirmiausia galvojau apie jo patirtį, dalykines savybes.

– Komisare, skandalingos operacijos fone kokią žinią norėtumėte perduoti kauniečiams?

Ilgoka pauzė. – Norėčiau, kad žmonės nenuvertintų visų Kauno įgulos pareigūnų darbo. Stengėmės, kad miestas būtų saugesnis, kad jam nebūtų klijuojamos neigiamos etiketės. Juk gerokai sumažėjo automobilių vagysčių, neblogai padirbėta kovojant su organizuotu nusikalstamumu. Kreipdamasis į kauniečius noriu pabrėžti, kad dėl dviejų pareigūnų sulaikymo neturėtume nurašyti tuos gerus darbus, kuriuos atliko kiti policininkai. Tai būtų neteisinga.

– Ar esate tikras, kad Kriminalinės policijos biuras operaciją rengė tik prieš du jūsų pavaldinius? Gal vis dėlto pusantrų metų buvo stebima viso Kauno miesto VPK veikla?

– Abejoju, ar tai buvo nuodugnus komisariato patikrinimas. Atsižvelgiant į rezultatus, kolektyvas tikrai nenusipelnė to, kad juo būtų nepasitikima. Du žmonės – dar ne visa tarnyba.

– Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius liko be vadovų. Ar skyriaus darbas neparalyžiuotas?

– Darbas nesutriko, nes skyriuje dirba pakankamai kvalifikuoti poskyrių vadovui. Grįžęs iš Birštono, su jais pasikalbėjau apie tolesnį darbą. Juk yra pradėtos bylos, ikiteisminiai tyrimai, kiti procesiniai dalykai. Jei įtariamieji bus suimti ilgesniam laikui, kažkuris iš poskyrio vadovų laikinai vadovaus skyriui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.