Žemaičių galerijoje svečiuojasi danas

Žemaitijos dailininkų sąjungos parodų galerija tesi pažadą lankytojus nuolat džiuginti įvairiomis paro-domis. Iki kovo 6-osios čia veikia dailininko iš Danijos Hanso Kristiano Tomseno tapybos ir akvarelių paroda.

H.K.Tomseno kūriniai Klaipėdoje eksponuojami antrąsyk: 2003-iųjų gegužę jo darbų pa-roda veikė „Parko galerijoje”.

Danas menininkas vėl į Lietuvą atvyko paskatintas senų draugų iš Kretingos – Rasos ir Gedimino Staškauskų. Pastarųjų keramikos ir plastinės skulptūros darbai šiuokart papildo H.K.Tomseno kūrinių ekspoziciją.

Žemaitijos dailininkų sąjungos parodų galerijos šeimininkas Aleksandras Ilginis džiaugėsi pirmąja tarptautine paroda galerijoje ir pažintimi su išskirtine asmenybe. Anot jo, menininkas iš Danijos visiems atėjusiems į parodos atidarymą paliko pasaulio žmogaus įspūdį. Nuolat besišypsantis, atvirai bendraujantis, malonus danas skiriasi nuo savo bėdose paskendusių lietuvių.

H.K.Tomsenas – produktyvus menininkas. Jo darbai dažnai išperkami dar net neperkelti į drobę. Danas sunkiai gali suskaičiuoti savo parodas – su jomis apkeliauta nemaža dalis pasaulio.

Įprasta manyti, kad skandinavai – blankūs ir niūrūs. H.K.Tomseno kūriniai trykšta sodriomis spalvomis, kurias dievina maži vaikai. Tarsi prieštara sausam akademiniam stiliui, šio menininko darbai apie pačias įvairiausias emocijas geba kalbėti ironiškomis formomis ir energingais potėpiais, taip išreikšdami absoliučią asmenybės laisvę.

A.Ilginis kalbėdamas apie dailininką pastebėjo, kad H.K.Tomsenas pats išeksponavo kiekvieną kūrinį taip, kad jo kalba būtų gryna ir pasiekianti visus parodos lankytojus. Paveikslai be pavadinimų. Jų nereikia. Tas, kas moka skaityti, atras prasmę, skirtą tik jo juslėms.

Iš uostamiesčio ši paroda keliaus į sostinę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.