Ekonominei zonai – viltis, arenai – špyga

Pagaliau iš mirties taško gali pajudėti įstatymo pataisos dėl Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) plėtros.

Tuo tarpu Europos Sąjungos (ES) lėšų universalios arenos statyboms finansuoti Klaipėda gali ir nematyti. Tai paaiškėjo po Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) surengto uostamiesčio verslininkų susitikimo su ūkio ir žemės ūkio ministrais.

ES lėšos – vasarą

Ūkio ministras Vytas Navickas Klaipėdos verslininkus informavo, kad paraiškų šaukimai dėl 2007-2013 metų ES paramos bus paskelbti apie birželį. Dabar laukiama kol Europos Komisija patvirtins lėšų skirstymo programą.

V. Navicko teigimu, netrukus Finansų ministerija turėtų paskelbti, kaip bus elgiamasi su paraiškomis, kurios atitiko reikalavimus, tačiau joms nebeužteko 2004-2006 metams skirtos ES paramos.

„Kai kuriems tokių paraiškų teikėjams, ko gero, teks tiks pakoreguoti formalumus ir iš naujo perskaičiuoti anksčiau nurodytas darbų vertes. Kitiems gali būti sudėtingiau – planuojama teikiant paramą verslui finansuoti tik išlaidas įrangai įsigyti ir inžinerinių tinklams tiesti, bet ne pastatų statybai. Tad ankstesnes paraiškas reikėtų iš esmės keisti”, – sakė Ūkio ministerijos vadovas.

KPPAR prezidentas Benediktas Petrauskas siūlė ministrui apsvarstyti galimybę paraiškų šaukimus skelbti dažniau, kad būtų galima jas operatyviau įvertinti.

Lems departamento programa

V. Navickas taip pat informavo, kad skirstant turizmo infrastruktūrai remti skirtus apie 900 mln. litų, sporto objektams bus skirta tik ketvirtadalis šios sumos. Tai esą reiškia, kad šių pinigų tikrai neužteks planuojamų Kauno, Klaipėdos sporto arenoms bei naujo stadiono Vilniuje statyboms finansuoti.

„Viską lems Kūno kultūros ir sporto departamento rengiama sporto objektų programa, kurioje bus nurodyti prioritetai ir galimi finansavimo šaltiniai. Tada bus sprendžiama, kaip skirstyti paramos turizmui lėšas – duoti vienai arenai, ar visoms po truputį”, – „Vakarų ekspresui” sakė ministras.

Pataisas stumia ministerija

Pasak V. Navicko, pagaliau iš mirties taško gali pajudėti jo paties dar 2005 metų liepą inicijuotų Klaipėdos LEZ įstatymo pataisų svarstymo procesas. Jomis siekiama zonos teritoriją išplėsti iki 429 hektarų.

Paskutinį kartą šį įstatymo pakeitimo projektą Vyriausybė svarstė pernai rugsėjį. Tačiau tada Vyriausybės pasitarime ministrai nutarė sulaukti, kol uostamiesčio Taryba patvirtins LEZ ir aplink ją esančios pramoninės teritorijos detalųjį planą.

„Šįkart įstatymo pataisų projektą Vyriausybei teikia Ūkio ministerija. Jos turėtų būti svarstomos jei ne ateinančiame, tai dar kitame Vyriausybės posėdyje”, – teigė V. Navickas.

„Vakarų ekspresas” jau nekart rašė, kad likusiems 45 veiklos metams Klaipėdos LEZ turi tik apie 30-40 hektarų teritorijos. Pakeitus minėtąjį įstatymą į Klaipėdos LEZ patektų jau veikianti bendrovės „Neo Group” PET granulių gamykla.

Šiai bendrovei priklauso apie 100 hektarų žemės apie gamyklą. Jos vadovai „Vakarų ekspresui” yra teigę, jog tapus LEZ įmone, bendrovė įgyvendintų naujus projektus, kurie nebūtinai būtų susiję su chemijos pramone, o jiems nereikalingą žemę išnuomotų LEZ valdymo bendrovei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.