Abortą raginusi darytis slaugytoja pasikarščiavo

Vaikų teisių gynėjai įtaria, kad vienų uostamiesčio vaikų namų slaugytoja perlenkė lazdą nepilnametę ragindama darytis abortą.

Pirmadienį į Klaipėdą planuoja atvykti Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė bei padėti tašką analogų neturinčio skundo tyrime.

R. Šalaševičiūtė tiria, ar uostamiesčio vaikų namų „Danė” atsakingi darbuotojai galėjo versti 16-metę auklėtinę versti darytis abortą.

„Negaliu baigti tyrimo pati nepabendravusi su mergina. Sprendimą priimsiu tik išgirdusi jos nuomonę. Turiu sukaupusi daug medžiagos. Dalis pirminės informacijos, jog būta neteisėtų veiksmų, pasitvirtino. Manau, jog vaikų namų darbuotoja ne visai tinkamai atliko savo pareigas”, – vakar dienraščiui sakė R. Šalaševičiūtė.

Uostamiesčio Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė pasakojo, jog šios tarnybos surinkta medžiaga apie besilaukiančią 16-metę jau išsiųsta kontrolierei.

„Prievarta nepilnametei nebuvo taikyta. Tiesiog globos namų slaugytoja pasikarščiavo, elgėsi ne taip, kaip turėtų. Problema ta, kad šioje globos įstaigoje nėra psichologo, o probleminiams vaikams ir su jais dirbantiems žmonėms to reikėtų”, – sakė G. Aurylienė.

Tarnybos darbuotojai bendravo su nepilnametės broliu, drauge. Brolis tikino pritaręs sesers nuomonei, jog abortas būtinas, o draugė patvirtino, kad 16-metė planavo nėštumo nutraukimą, tačiau persigalvojo prieš pat jo atlikimą.

Klaipėdos vaikų ligoninės gydytojas ginekologas taip pat pateikė raštišką pranešimą, kad nepilnametė pas jį lankėsi bei planavo nutraukti nėštumą.

Konfliktas tarp slaugytojos ir merginos gynėjais tapusių vienos bažnyčios atstovų kilo prie ligoninės, kurioje nepilnametei turėjo būti atliktas abortas. Kartu su slaugytoja eilės laukusi nepilnametė gavo žinutę bei išėjo į lauką pasikalbėti su pažįstamais bažnyčios nariais.

Pirminiais duomenimis, jie ir paskatino merginą neatimti kūdikiui gyvybės, o pasirodžiusi slaugytoja ėmė grasinti policija, aiškinti, kad nepilnametė su vaiku neturės kur gyventi ir pan.

„Slaugytoja savo kaltę neigia, tačiau mes tikime nepilnamete ir kartu buvusių suaugusiųjų žodžiais”, – sakė G. Aurylienė.

Pasak jos, netinkamai pasielgė ir bažnyčios atstovai, nes globos namų auklėtinę išsivežė į Kretingą. Būtent iš čia žinia apie nepilnametę pasiekė ir vaiko teisių gynėjus, ir vieną Seimo narį.

Vaikų globos namų „Danė” direktorė Ramutė Girinskienė sakė, kad septynerius metus pas juos dirbančios slaugytojos elgesys apsvarstytas bei įvertintas drausmine nuobauda.

R. Girinskienės teigimu, šiuo metu darbuotojai rūpinasi būsimosios mamos rūbais, tinkamu maitinimu, tačiau ima baimintis, kad, matydamos tokią globą, nėštumo nesieks išvengti ir kitos paauglės.

Anot G. Aurylienės, besilaukianti nepilnametė nelanko mokyklos, nes blogai jaučiasi. Vasarą susilaukus vaikelio jaunajai mamytei planuojama ieškoti kitos pastogės. Tikimasi, jog ją sutiks priglausti uostamiesčio kūdikių namai.

Redakcijos duomenimis, kūdikio tėvas – 15 metų amžiaus tų pačių globos namų auklėtinis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.