Apgavikai senutę kvailino tris dienas

Už tariamą sūnaus išgelbėjimą sukčiai iš septyniasdešimt trejų metų panevėžietės išviliojo apie 21 tūkstantį litų

Telefoniniai sukčiai tęsia savo veiklą

Sukčių padarytus nusikaltimus tiriančius policijos pareigūnus veda į neviltį begalinis pagyvenusių panevėžiečių patiklumas apgavikais ir visiškas nepasitikėjimas policija. Žmogus lengvai patiki, kai jam telefonu paskambinęs ir pareigūnu prisistatęs asmuo praneša apie artimo giminaičio neva padarytą avariją, tačiau nenori atverti durų įvykio tirti atskubėjusiems policininkams.

Kalinių sugalvota ir sparčiai išpopuliarėjusi apgavysčių metodika pasklido po visą Lietuvą. Net ir sulaikius jų bendrininkus, pačių organizatorių dažnai nustatyti nepavyksta. Policija neatmeta galimybės, kad tokiu verslu jau verčiasi ne tik kalintys asmenys.

Apgaulė tęsėsi ne vieną dieną

Šį kartą sukčiai puikiai pasirinko auką. Paskambinę pensininkei S.P. telefonu ir pranešę, kad jos sūnus turi nemalonumų su policija, prigrasė jam neskambinti, nes jis šiuo metu yra policijoje ir atsiliepti negalės. Po vyro mirties viena gyvenanti ir su kaimynais mažai bendraujanti S.P. patikliai leidosi painiojama į melo voratinklį: patikėjo, kad sūnui nutiko kažkas negero, nes buvo išvykęs į užsienį.

Už galimybę kaip nors palengvinti sūnaus likimą pensininkė atidavė didelę dalį, o gal ir visas savo santaupas. Ji leidosi kvailinama apgavikų net tris dienas, nuo sekmadienio vakaro iki antradienio. Sukčiai tris kartus pinigų buvo atėję pasiimti į jos namus patys, o kitus tris kartus netgi palydėjo ir laukė aukos prie banko.

Iš viso, gelbėdama sūnų iš bėdos, moteris atidavė du auksinius žiedus ir 20300 litų. Per tą laiką jai nė karto nekilo įtarimas, kad yra apgaudinėjama. Pensininkė nepasitarė su kaimynais, neskambino policijai ir net sūnui. Apgaulė paaiškėjo tik tuomet, kai antradienį jai paskambino užsienyje esantis sūnus. Per sukčius panevėžietė neteko 20800 litų.

Lenktyniauja tarpusavyje

Vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko pavaduotoja Audronė Vaitonienė PB sakė nežinanti, kokiu būdu sustabdyti tokio sukčiavimo plitimą. „Be galo gaila apgautų senyvo amžiaus žmonių, – teigė pavaduotoja. – Tik skaudu, kad visas policijos prevencinis darbas nueina vėjais. Keista, kad žmonės tiki ne policija, nors ir mato pareigūno pažymėjimą, o telefonu paskambinusiu apsimetėliu”.

Iš viso šiemet ant sukčių meškerės jau pakliuvo 12 panevėžiečių. Pareigūnams labai sunku nustatyti įtariamuosius, kai nukentėjusysis kreipiasi pagalbos tik po kelių parų. Šiemet jau nustatyti du sukčių bendrininkai, atėję pasiimti pinigų. Abu jie suimti ir laukia teismo nuosprendžio. Anot A.Vaitonienės, už tokį bendrininkavimą didelė bausmė teisme neskiriama, nors gresia ir reali galimybė netekti laisvės. Dažniausiai apgavikų bendrininkai išsisuka tik bauda, ypač, jei jie dar nepilnamečiai.

Pareigūnai įtaria, kad tokiu įkalinimo įstaigose paplitusiu sukčiavimo būdu naudojasi ir laisvėje esantys nusikaltėliai. „Nereikia rizikuoti vagiant, – pasakojo A.Vaitonienė. – Tik paskambini telefonu ir ateini pasiimti pinigų. O įkalinimo įstaigose tarp kamerose kalinčių asmenų dargi vyksta varžytuvės, kurie „išdurs” daugiau lengvatikių”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.