Rinkėjams vilioti partijos stveriasi naujų gudrybių

Kai kurie Panevėžio rinkėjai po naujų savivaldybių rinkimų gali likti it musę kandę – jų į miesto Tarybą deleguoti žmonės iškovotų mandatų gali atsisakyti dar iki pirmojo naujos Tarybos posėdžio

Ir negirdėtos, ir garsios pavardės

Netekusios galimybės rinkėjus vilioti dovanomis ar nemokamais koncertais, partijos balsuotojams meta kitą jauką. Dauguma į Panevėžio tarybą vasario 25-ąją vyksiančiuose savivaldybių rinkimuose besibalotiruojančių partijų savo kandidatų sąrašus „papuošė” visame mieste žinomomis asmenybėmis, kurių darbinė veikla nesuderinama su Tarybos nario pareigomis.

Tai reiškia, kad laimėję rinkimus šie žmonės turės arba atsisakyti turimo darbo, arba Tarybos nario mandato.

PB suskaičiavo, kad tokių kandidatų į naujos kadencijos Panevėžio miesto tarybą yra arti dviejų dešimčių. Šie žmonės kandidatuoja Socialdemokratų, Pilietinės demokratijos partijų, Tėvynės sąjungos, Krikščionių demokratų, Naujosios sąjungos, Valstiečių liaudininkų sąjungos pretendentų sąrašuose.

Taryboje sulaikys tik postas

Praėjusių metų gruodį Seimo priimtoje Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakcijoje yra nurodyta, kad savivaldybių tarybų nario pareigos nesuderinamos ne tik su Lietuvos Respublikos Prezidento, Seimo nario, apskričių viršininkų ir jų pavaduotojų, valstybės kontrolieriaus ir jo pavaduotojo pareigomis.

Pagal įstatymą po sėkmingų rinkimų apsispręsti, ar išlaikyti darbo vietą, ar sėsti į miesto tarybos nario kėdę, privalės ir savivaldybių biudžetinių bei viešųjų įstaigų, savivaldybių kontroliuojamų įmonių vadovai, taip pat savivaldybių administracijų direktoriai ir jų pavaduotojai, savivaldybių kontrolieriai. Šie žmonės pareiškimus dėl iškovoto Tarybos nario mandato atsisakymo Vyriausiajai rinkimų komisijai turi pateikti ne vėliau kaip likus dešimčiai dienų iki pirmojo naujos Tarybos posėdžio.

Vakar dienraštis kalbėjosi su keliais įstatyme įvardytas pareigybes užimančiais Panevėžio kandidatais ir sužinojo, kad dauguma jų, sulaukę rinkėjų pasitikėjimo, rinksis ne turimą darbą, o Tarybos nario mandatą tik tuo atveju, jei formuojant naująją daugumą turės šansų gauti kokį nors valdžios postą.

Įstatymo pataisa – nonsensas?

Savivaldybės kontroliuojamos „Panevėžio būsto” bendrovės direktorius Vitalijus Satkevičius, krikščionių demokratų kandidatų į Tarybą sąraše užimantis antrąją poziciją, PB sakė, jog jo sprendimas, ar likti įmonės vadovu, ar eiti į Tarybą, priklausys nuo partijos sėkmės rinkimuose.

„Labai norėčiau vykdyti rinkėjams duotus įsipareigojimus, ir jei iš mūsų sąrašo į Tarybą pateks nedaug žmonių, rinksiuosi Tarybos nario mandatą. Jei mūsų atstovų Taryboje bus daugiau, liksiu „Panevėžio būsto” vadovu, kadangi partijos programą Taryboje bus kam įgyvendinti ir be manęs”, – vakar dienraščiui teigė Krikščionių demokratų valdybos narys, partijos Panevėžio regiono koordinacinės Tarybos pirmininkas V.Satkevičius.

Tačiau pašnekovas neslėpė, jog dėl galimybės dar vieną kadenciją dirbti Taryboje jis svarstąs ir kitus pasirinkimo variantus. „Gal įmonėje reikės pereiti į žemesnes pareigas, o gal verstis tik iš dėstytojo Panevėžio suaugusiųjų mokymo centre galimybių? Visaip gali būti. O gal atėjęs į Tarybą gausiu kokį postą ir Savivaldybėje?” – kalbėdamasis su žurnaliste nuoširdžiai svarstė V.Satkevičius.

Krikščionis demokratas taip pat dar vylėsi, kad Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas, verčiantis savivaldybių kontroliuojamų įmonių vadovus rinktis arba darbą, arba politiko mandatą, bus pakeistas.

„Tai – nonsensas. Stambūs verslininkai gali būti tarybų nariais, o aš, miesto Taryboje dirbantis jau dešimt metų, ne”, – stebėjosi ir piktinosi V.Satkevičius.

Teatralui svarbu garantuotos pajamos

Socialdemokratų partijos kandidatų rikiuotėje 5-ąją poziciją užimantis „Senvagės” pagrindinės mokyklos direktorius Kazimieras Armonavičius pareiškė, jog balotiruojasi rinkimams į miesto Tarybą todėl, kad turi daug Tarybos nario darbo patirties – juo buvo tris kadencijas, iš jų dvi vadovavo Švietimo ir mokslo komitetui.

„Mūsų partija eina į rinkimus tikėdamasi laimėti. Tikimės, kad rinkėjai miesto vairą pagaliau patikės socialdemokratams. Tada viską, kaip sakoma, ir dėliosime į lentynėles. Jei neturėsime galimybės formuoti valdančiąją daugumą, liksiu mokykloje ir talkinsiu Taryboje dirbantiems partijos bičiuliams”, – savo planus dienraščiui atskleidė K.Armonavičius.

„Rinkimų rezultatai yra rinkėjų valioje. Jei tapsime valdančiąja dauguma ar būsime pakviesti į kitų partijų formuojamas valdančiąsias koalicijas, tada imsiu Tarybos nario mandatą. Jei bus kitaip, liksiu dabartinėse pareigose – aš noriu valgyti ir dar šeimą turiu”, – teigė antruoju numeriu Socialdemokratų partijos kandidatų sąraše įrašytas Muzikinio teatro vadovas Vidmantas Kapučinskas.

Pašnekovas piktinosi, kad nauja Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisa iš savivaldybių išvaro intelektualus. „Valstybė, kuri iš valdžios patraukia mokytojus, gydytojus, kultūrininkus ir atveria kelią verslininkiškumui, smarkiai pralošia”, – įsitikinęs V.Kapučinskas.

Įžvelgia diskriminaciją

„Tikiuosi, kad Seimas pakeis tokius kaip aš kandidatus į tarybas diskriminuojančias nuostatas. Argi ne diskriminacija, jei negaliu kandidatuoti, nes esu nepartinė, jei negaliu būti Tarybos nare, kadangi vadovauju Savivaldybės įsteigtai įstaigai?” – išgirdusi klausimą, kokį sprendimą priims laimėjusi rinkimus, svarstė Panevėžio miesto poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė.

Gydytoja vasario 15-ąją vyksiančiuose rinkimuose į miesto Tarybą 12-uoju numeriu balotiruojasi Tėvynės sąjungos kandidatų sąraše.

Ar sėkmingų rinkimų atveju liks vadovauti poliklinikai, ar rinksis darbą Taryboje, I.Čeilitkienė PB neatskleidė. „Aš turiu kelis variantus ir juos galutinai įvertinsiu, kai bus aiškūs rinkimų rezultatai”, – paaiškino Panevėžio miesto poliklinikos direktorė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.