Rusijos dujos suvienijo Ukrainos opoziciją

Aukščiausioji Rada sugriovė Kremliaus planus

Aukščiausioji Rada priėmė įstatymą, kuris gali vėl sukomplikuoti Ukrainos santykius su Rusija, planavusia valdyti kaimyninės šalies dujų vamzdynus.

Tai, kad įstatymo projektą, kuriuo uždrausta privatizuoti, parduoti ar išnuomoti vamzdynus, parėmė netgi prorusiška vadinama premjero Viktoro Janukovičiaus vadovaujama „Regionų partija”, liudija, jog Ukrainos elitas jau nenori būti klusniu Kremliaus vasalu.

Istorinis žingsnis

Pažymėtina, kad įstatymas, draudžiantis privatizuoti, parduoti ar išnuomoti Ukrainos dujų vamzdynus, priimtas vienbalsiai. Jam pritarė net 430 deputatų iš 450, įskaitant maždaug 300 parlamentarų, priklausančių valdančiajai koalicijai. „Tai reiškia, kad po „oranžinės” revoliucijos Ukrainoje vis dėlto pučia nauji vėjai”, – balsavimo rezultatus taip pakomentavo britų BBC.

Parlamentarų sprendimas iš esmės sugriovė Kremliaus planus įsteigti bendrą Ukrainos ir Rusijos dujų bendrovę, kurią Ukrainos opozicija vadino Trojos arkliu.

Apie 80 proc. Europai skirtų Sibiro dujų transportuojama per Ukrainą, ir „Gazprom” jau kurį laiką laukė galimybės perimti Ukrainos dujų tranzito sistemos kontrolę.

Po balsavimo „oranžinė” opozicija neslėpė savo džiaugsmo. „Tai – istorinis žingsnis, kuris įtvirtins Ukrainos energetinę ir politinę nepriklausomybę”, – sakė buvusi ministrė pirmininkė, opozicijos lyderė Julija Timošenko.

Įstatymo projektą pateikė opozicija po Rusijos prezidento Vladimiro Putino užuominų, kad Ukraina yra pasirengusi įkurti bendrą dujų įmonę su Rusija, kuri kontroliuotų Ukrainos vamzdynus.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka jau anksčiau sakė priešinsiąsis idėjai perleisti dujų vamzdynų sistemos kontrolę.

Rusijai nepalankus įstatymas Ukrainoje priimtas tuo metu, kai vis smarkėja Maskvos ir Minsko šaltasis karas dėl energetikos. Šis karas vėl paūmėjo po to, kai Rusijoje buvo paskelbta, kad ji nuties naują dujotiekį, kuriuo Sibiro dujos bus transportuojamos į Europą, aplenkiant Baltarusijos teritoriją.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pradėjo flirtą su Ukraina, kurią traktuoja kaip galimą sąjungininkę ir partnerę kovojant su Kremliaus diktatu.

Užkulisiniai žaidimai

Prieš pat balsavimą Aukščiausiojoje Radoje premjeras V.Janukovičius buvo griežtai kritikuojamas už užkulisinius žaidimus su Rusijos pareigūnais. Mat V.Putinas savo spaudos konferencijoje praėjusią savaitę prasitarė, kad Kijevas pasiūlė Maskvai „įkurti iš esmės naują dujų transportavimo konsorciumą”.

Ukrainos sostinėje imta skambinti pavojaus varpais, nes apie jokius pasiūlymus Maskvai niekas oficialiai nekalbėjo.

V.Janukovičių užvakar opozicija smarkiai atakavo. Jį mėgino ginti vicepremjeras Andrejus Kliujevas, sakydamas, jog dėl konsorciumo įkūrimo galutinį žodį turėtų tarti abiejų valstybių vadovai. Jeigu jie nieko nenutars, padėtis nesikeis, tvirtino vicepremjeras.

Galiausiai V.Janukovičius pripažino, kad „pokalbių konsorciumo tema su Rusijos atstovais buvo”. Užkulisiniai žaidimai smarkiai papiktino ne tik vėl susivienijusią „oranžinę” opoziciją, bet didelę dalį „Regionų partijos” atstovų. Užtat ir balsavimo rezultatai buvo tokie įspūdingi.

Vėl veiks išvien

Prieš pat balsavimą J.Timošenko vadovaujamas blokas ir proprezidentinė partija „Mūsų Ukraina” nutarė atkurti „oranžinę” sąjungą ir pasirašė dokumentą, kuriame skelbiama, jog nuo šiol šios dvi politinės jėgos vėl veiks išvien. Dokumente sakoma:”Oranžinė” sąjunga sieks, kad dabartinė valdančioji koalicija, kuri yra kriminalinė oligarchinė grupuotė, turi būti nušalinta surengus naujus parlamento rinkimus; tik tada Ukraina galėtų siekti tapti civilizuotos Europos dalimi.”

„Rusijos dujos suvienijo Ukrainos opoziciją”, – susidariusią situaciją taip pakomentavo radijo stotis „Svoboda”.

Susivienijusios opozicijos tikslas – pakeisti padėtį, kai beveik visa šalies valdžia atsidūrė premjero rankose. Vienas žingsnis jau žengtas: J.Timošenko kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu nustatyti, ar V.Janukovičiaus vyriausybė yra teisėta. Opozicija tvirtina, kad ministrų kabinetas buvo sudarytas pažeidžiant kai kuriuos įstatymus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.