Vasario 16 d. per LTV – istorinė drama apie gailestingumą

Valstybės atkūrimo dieną pažvelkime ir už Lietuvos ribų. 1863-aisiais, kai Lietuvoje vyko sukilimas prieš Rusijos imperiją, Šveicarijoje buvo įkurtas „Raudonasis Kryžius”.
Vasario 16-ąją Lietuvos televizija kviečia į premjerą apie „Raudonojo kryžiaus” įkūrėją „Anri Diunanas. Truputį raudonos ant kryžiaus”.

„Tai žmogus, pakeitęs pasaulį”, – apie Anri Diunaną (Henry Dunant) atsiliepia istorikai. Devynioliktame amžiuje tokia sąvoka kaip gailestingumas karo lauke niekam nebuvo pažįstama. Buvo nesuvokiama, kad sužeistiesiems, nepriklausomai, kurioje pusėje jie kovoja, karo lauke gali būti suteikta pagalba, kad karo belaisviai gali būti lankomi, o pabėgėliams suteikiamas prieglobstis. Kad šiandien pasaulis neįsivaizduoja kitų taisyklių, jis turi būti dėkingas šveicarui Henry Dunantui.

Henry Dunantas gimė 1828-aisiais turtingoje šveicarų šeimoje Ženevoje. Būdamas trisdešimties, jis netyčia pakliuvo į Italijoje vykusį karą tarp Prancūzijos ir Austrijos. 1859-aisiais aplink Solferiną vykę mūšiai nusinešė 17 tūkst. gyvybių. Mūšiuose pamatyti vaizdai apvertė turtingo verslininko Dunanto pasaulį aukštyn kojom…

Po kelių metų Dunantas išleido apie tai knygą, kurioje ne tik aprašė sužeistų karių kančias, bet ir pateikė praktiškų pasiūlymų, kaip galima pakeisti padėtį. Apie Dunantą ėmė kalbėti visa Europa. 1963 m. Ženevoje buvo įkurtas Tarptautinis raudonasis kryžius.

Filmą praėjusiais metais sukūrė Šveicarija, Prancūzija, Alžyras, Austrija. Kaip Europos transliuotojų sąjungos narė, kuriant filmą prisidėjo ir Lietuvos televizija.

Filmo režisierius Dominique Othenin-Girard. Henry Dunantą vaidina prancūzų aktorius Thomas Jouannet. Taip pat vaidina 1999-aisiais Kanų festivalyje geriausia aktore pripažinta Emilie Dequenne, šveicarė Noemie Kocher, vyresnės kartos prancūzų aktorius Michelis Galabru bei dar vienas prancūzas Tomas Novembre, pažįstamas iš Bernard’o Bertolucci’o ar Roberto Altmano filmų.

Istorija apie tai, kaip ant baltų paklodžių kryžius buvo rašomas krauju. „Anri Diunanas. Truputį raudonos ant kryžiaus” – vasario 16 dieną 16 val. 45 min. per nacionalinę televiziją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.