Lietuva ir Latvija pradeda ruoštis sausumos sienų kontrolės panaikinimui

Šiandien Latvijos teritorijoje buvo oficialiai atidarytas bendras Saločių-Grenctalės pasienio kontaktinis punktas. Tai pirmas toks punktas pasienyje su šia valstybe. Šiame pasienio ruože iš viso planuojama įsteigti keturis kontaktinius punktus, po du kiekvienos šalies pasienio teritorijoje. Čia savo funkcijas pasienio, policijos ir muitinės pareigūnai vykdys ir tuomet, kai Lietuva ir Latvija įsilies į Šengeno erdvę ir įsigalios laisvo asmenų judėjimo režimas. Sausumos ir jūros sienos abiejų šalių gyventojams turėtų atsiverti 2008 m. pradžioje, oro uostų – 2008-ųjų kovą.

Šengeno erdvėje įteisintas laisvas asmenų ir transporto priemonių judėjimas per sieną nereiškia, kad panaikinamas visapusis tvarkos stebėjimas. „Žmonės per vidines Šengeno erdvės sienas migruoja laisvai, tačiau pareigūnai šios migracijos situaciją kontroliuoja ir nusikaltėliams ar teisėtvarkos pažeidėjams bet kurią akimirką kelyje gali būti uždegta raudona šviesa”, – teigia vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Šiuo metu, kol Lietuvos pasienyje su Latvija dar vykdoma asmenų ir transporto priemonių kontrolė, pasienio kontaktinio punkto pagrindinė funkcija – pasikeitimas informacija. Tuomet, kai šalys taps Šengeno erdvės narėmis ir kontrolė pasienyje bus panaikinta, kontaktinių punktų funkcijos bus platesnės. Iš pasienio kontaktinių punktų bus koordinuojamas viešosios tvarkos palaikymas pasienio ruože, operatyvus reagavimas į gaunamus pranešimus apie vykdomus ar įvykdytus nusikaltimus, teisės pažeidimus, čia bus atliekami procesiniai veiksmai, šiuose punktuose bus formuojami abiejų šalių patrulių ekipažai, vyksiantys į bendrus reidus ir pan.

Lietuvos–Lenkijos pasienyje jau veikia Kalvarijos-Budzisko pasienio kontaktinis punktas, turintis ir tarptautinio pasienio kontrolės punkto statusą. Šiame kontaktiniame punkte sutelktos abiejų valstybių informacinės sistemos. Kiekvienos valstybės pareigūnai, disponuodami savo turimomis duomenų bazėmis, pagal patvirtintą reglamentą keičiasi informacija su kitos šalies kolegomis.

Lietuvai ir jos kaimynėms tapus Šengeno erdvės narėmis ir prisijungus prie Šengeno informacinės sistemos, šalių pareigūnai galės gauti informaciją apie įtartinus kitos Šengeno valstybės piliečius ar transporto priemones be tos šalies pareigūno pagalbos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.