Vis daugiau narkotikų prekeivių atsiduria už grotų

Anot uostamiesčio prokurorų, pastaraisiais metais nusikalstamumas mažėja ne tik Klaipėdoje ar aplinkiniuose rajonuose, bet ir visoje Lietuvoje. Deja, išimtimi lieka Palangos miestas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Palmira Martinkienė pasakojo, jog prokuratūros veiklos teritorijoje pernai užregistruota 11 314 nusikalstamų veikų, t.y. 1 534 veikomis mažiau nei ankstesniais metais.

„Nusikalstamumas mažėjo visų apygardos miestų ir rajonų teritorijose, išskyrus Palangos miestą. Nusikaltimų žymiai sumažėjo Klaipėdoje”, – sakė P. Martinkienė.

Narkotikai – tarptautinis „verslas”

Pasak Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus, praėjusiais metais apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorai didelį dėmesį skyrė kovai su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis, jų lyderių ir narių patraukimui baudžiamojon atsakomybėn, tad sulaukta gerų rezultatų.

Nei 2006, nei 2005 metais apygardos teritorijoje nebuvo užfiksuota tyčinių nužudymų, kuriuos būtų padarę organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms priskiriami asmenys.

Grupuočių narių nusikaltimų pobūdis nesikeičia: tai neteisėtas disponavimas narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis, ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis, ginklų kontrabanda, turto prievartavimai, plėšimai, prostitucijos organizavimas, prekyba žmonėmis, automobilių vagystės, akcizinių prekių kontrabanda.

Anot I. Lauciaus, neblogų rezultatų pasiekta kovojant su narkotikų prekeiviais. Apygardos teritorijoje pernai buvo pradėta 210 ikiteisminių tyrimų dėl nusikaltimų, susijusių su neteisėta narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvarta.

Nustatyta, kad vis daugiau asmenų užsiima šia veikla, palaikydami ryšius su užsienio valstybėmis. Atliekant ikiteisminius tyrimus paaiškėjo, jog įtariamieji gamino, gabeno ir platino uždraustas medžiagas ne tik Lietuvoje, bet ir Airijoje, Olandijoje, Švedijoje.

Sėkmingo bendradarbiavimo su šių šalių teisėsaugos pareigūnais dėka pavyko patraukti baudžiamojon atsakomybėn 4 Lietuvos piliečius. Vienas iš jų su įkalčiais sulaikytas ir laukia teismo sprendimo Airijoje, kitas artimiausiu metu bus perduotas Lietuvai, dar dviejų asmenų bylos jau pasiekė mūsų šalies teismus.

Klasikiniu pavyzdžiu gali būti bendra Lietuvos ir Latvijos pareigūnų operacija atskleidžiant Klaipėdos apygardoje veikusios nusikalstamos grupuotės nusikaltimus: įtarimai pateikti 6 asmenims, neteisėtai disponavusiais ne tik narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, bet ir šaunamaisiais ginklais, akcizinėmis prekėmis.

Bendradarbiaujant su policija bei kitomis teisėsaugos institucijomis, išskaidyta narkotinių medžiagų platinimu užsiimanti grupuotė, kurios branduolį sudarė 13 asmenų.

Gaujų vadai – už grotų

Kartu su Valstybės saugumo departamento pareigūnais demaskuota grupė asmenų, Lietuvoje gaminusių šaunamuosius ginklus ir kontrabanda gabenusių juos į kitas Europos Sąjungos šalis. Šio tyrimo metu įtarimai pateikti 11 asmenų, tyrimas tęsiamas bendradarbiaujant su Didžiosios Britanijos teisėsaugos pareigūnais.

Be to, ONKTS pareigūnams pavyko atskleisti keliolika smurtinio bei turtinio pobūdžio nusikaltimų: sunkių kūno sužalojimų, turto prievartavimų, automobilių vagysčių, kitų nusikaltimų, kuriuos įvykdė Klaipėdos mieste ir apygardoje veikusios Ričardo Mironovo ir Artūro Jokubausko grupuotės nariai. Daugelis iš jų jau nuteisti.

Šiuo metu teisme baigiama nagrinėti pasikėsinimo nužudyti Liną Kelpšą byla, o trijų neteisėtu laisvės atėmimu ir turto prievartavimu stambiu mastu kaltinamų organizuotam nusikaltėlių pasauliui priklausančių asmenų byla perduota teismui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.