Pakelėje gimusios mergaitės tėvai teisybės paieškoms neturi pinigų

Vakar tyrimą dėl kelyje tiesiog ant asfalto gimusio kūdikio pabaigusį Seimo kontrolierių Romą Valentukevičių pašiurpino laiku pagalbos nesuteikusių medikų ir policijos pareigūnų pasiaiškinimai.

Tuo tarpu neišnešiotą mergaitę iš Klaipėdos universitetinės ligoninės į namus Kvėdarnoje parsivežusi Vilma Rimkutė ir jos draugas Tomas Zelba šiandien gyvena ne nuoskaudomis, o rūpesčiais, kaip išmaitinti mažąją Kamilę ir dvejų metukų sūnų Roką.

Tikisi gerų žmonių pagalbos

„Jau spėjau užmiršti tą košmarišką naktį. Vaiko gimimas visus blogus prisiminimus užgožė. Mergaitė labai nerami, tikra „rankinukė”, kaimynai sako, kad nepratinčiau, bet tik paguldau į lovytę – verkia. Gydytojai mano, kad vaikas jautrus dėl aplinkybių, kuriomis gimė. Bet ir nėštumas buvo sunkus, Kamilės tėvas – ne Tomas, o kitas vyras. Visą laiką mane draskė abejonės, labai išgyvenau, buvau nusprendusi mergaitės atsisakyti. Dabar – kiti rūpesčiai. Reikia pirkti maistelį, sauskelnes, Tomas dar nedirba, pinigų nėra, gyvename iš gerų žmonių ir kaimynų malonės”, – tramdydama ašaras pasakoja Vilma.

Po įvykio, kuris pagarsino Kvėdarnoje gyvenančios poros istoriją visoje Lietuvoje, šeima sulaukė ne tik daug dėmesio, bet ir pagalbos.

Kaimynai padovanojo lovytę ir paskolino vežimėlį, nes turėtąjį augant sūnui kažkas pavogė. Kol mažoji Kamilė gulėjo uostamiesčio Universitetinės ligoninės Neišnešiotų naujagimių skyriuje, viena verslininkų šeima atvežė drabužėlių ir atviruke užrašiusi adresą pažadėjo dar paremti.

Paramą kvėdarniškiams siūlo ir medikai iš Kauno, viena kaimynė pasisiūlė už dyką padirbėti aukle.

Pagalbos Vilma ir Tomas neatsisako. Su nerimu jaunoji mama žvilgčioja į lentyną, kurioje – tik pusė pakelio kūdikių maisto. Tai – visos mažylės maistelio atsargos, o būtent jo šiandien labiausiai reikia Kamilei.

Net neatsiprašė

Nuo nakties, kai Tomas vežė savo draugę į Tauragės gimdyklą, praėjo kelios savaitės.

Per šį laiką pora nesulaukė atsiprašymo nei iš Šilalės rajono medikų, kurie gimdančią moterį išsiuntė Tauragėn, nei iš policininkų, skubėjusių surašyti baudos protokolą gimdyvės vyrui ir „nepastebėjusių”, kad šalia jų automobilio moteris pagimdė kūdikį.

„Dabar visą kaltę bandoma suversti mums, esą vaikelis gimė kelyje todėl, kad sąrėmiams prasidėjus, nekvietėme greitosios medicinos pagalbos. Kaip dabar prisimenu – Vilma mane pažadino ir paragino greitai važiuoti. Nebuvo kada svarstyti, puoliau rengtis. Šilalės priėmimo skyriuje apsimiegojusi medikė pasakė, kad Vilmos neguldys, nes nėra kur. Skubėjau į Tauragę, nors dabar jau aišku, kad būtume ten nespėję – miestas už 30 kilometrų”, – prisimena Tomas.

Teisybės nesitiki

Kvėdarniškių pora sako sužinojusi, kad Vilma galėjo gimdyti ir Šilalės ligoninėje, nes joje yra parengta palata, skirta specialiems atvejams. Kodėl priėmimo skyriuje budėjusi medikė nepasiūlė žmonėms greitosios ir kodėl nepriėmė į ligoninę, turėtų paaiškėti po to, kai bus baigti visi tyrimai, kuriuos pradėjo net kelios atsakingos institucijos.

Visgi kvėdarniškiai nesitiki, kad kaltieji bus surasti ir nubausti. Anot T. Zelbos, jau dabar visi bando išsisukti nuo atsakomybės, medikai gina savo vardą, o policininkai – savo mundurus.

Privažiavai Šilalę – bijok!

T. Zelba dar prieš įsimintiną įvykį sako žinojęs, kad apie Šilalės rajono policininkus sklando kone anekdotai. Vairuotojai, įkliuvę šio rajono kelių patruliams, juos vadina nesukalbamais.

Tuo teko įsitikinti ir pačiam Zelbai: „Sėdžiu pas tuos du jaunus vyrus, aiškinu, kad moteris gimdo, o jie ramiai rašo.”

Vilma įsiterpia: „Pajutau, kad viskas prasidėjo, išlipau iš mašinos prašyti policininkų, jog sūnų pasiimtų į savo mašiną, stoviu atsirėmusi ranka į jų automobilio kapotą, vyrai net nežiūri, nespėjau durelių atidaryti – Kamilė gimė tiesiai ant kelio.”

Moteris tikina, kad apimta baimės ir streso nejuto skausmo ir net nesugebėjo paimti mergaitės į rankas – visa laimė, kad greitoji buvo jau čia pat.

„Vilma atrodė baisiai išbalusi, plūdo krauju, o čia pat ir mūsų mažasis buvo, gal vyrai ir sutriko – aš taip pat nežinojau, ko griebtis, bet juk jie turėtų būti mokomi, kaip pirmąją pagalbą suteikti”, – kraipė galvą Tomas.

Pora iki šiol neatsisako minties kreiptis į teismą, stabdo tik tai, kad vos galą su galu suduriantys jie neturi pinigų advokatui samdyti.

„Visi sako, kad bylą laimėtume tik tuo atveju, jei advokatas būtų iš Klaipėdos, o mums, neturintiems savo transporto, ir iki miesto sudėtinga nuvažiuoti”, – dienraščiui guodėsi kvėdarniškiai.

Užgulė tėvystės rūpesčiai

Gimusi neišnešiota vos 2,6 kilogramo svėrusi Kamilė šiandien jau priaugo svorio iki 3,5 kilogramo. Nors anksčiau pora buvo nusprendusi mergaitės atsisakyti, jai gimus – persigalvojo.

Tomas Zelba – netikras mergaitės tėvas – visą tėvystės naštą prisiėmė ant savo pečių, nes biologinis Kamilės tėvas vaiko nepripažįsta.

„Buvom apsipykę, Vilma gal geresnio gyvenimo norėjo, bet šiandien į praeitį neverta žiūrėti – ji sugrįžo, vaikus auginsim abu, stengsiuos būti jiems geru tėvu, dėl darbo jau esu sutaręs, nors Vilma nenori, kad su vaikais palikčiau ją vieną namuose”, – šypsosi Tomas.

Kol kas pagrindinis kvėdarniškių pajamų šaltinis – pašalpos ir išmokos. Šiek tiek padeda ir Tomo tėvai. Vilma augo vaikų namuose, todėl pagalbos iš artimųjų nesitiki.

„Kai vaikai paaugs, reikės kibti į mokslus”, – apie ateitį optimistiškai kalba 22 metų moteris.

Pradėti du tyrimai

Dėl Kamilės gimimo istorijos buvo pradėti du tyrimai, kurių rezultatai turėtų paaiškėti jau šį mėnesį.

Šilalės rajone pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl pareigūnų elgesio, Policijos departamento reikalavimu, perduotas tirti Tauragės policijos komisariatui.

Šios įstaigos viršininkas Remigijus Rudminas dienraščiui atsisakė suteikti bet kokią informaciją apie tyrimo eigą. Anot jo, rezultatai turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Jeigu įvykio tyrėjams žmogiškumas ir sąžinė pasirodys svarbesnė už norą išteisinti savus, košę teks srėbti naujam Šilalės rajono policijos komisariato viršininkui.

Nuo vasario 1 dienos Šilalės rajono policininkams vadovauja naujai paskirtas viršininkas Algirdas Meiženis, kuris tikino, jog permainos komisariate nesusijusios su tiriamu įvykiu.

Kai kas šioje skandalingoje istorijoje vis dėlto pajudėjo.

Neblaiviam savo draugę gimdyti vežusiam T. Zelbai bauda už greičio viršijimą ir vairavimą išgėrus nebus skirta, išsiaiškinta, kad vyriškis skubėjo suteikti pagalbą ir jokiu kitu atveju nebūtų sėdęs prie vairo.

Seimo kontrolierius R. Valentukevičius, savo iniciatyva pradėjęs tyrimą dėl neįprastos gimdymo istorijos, „Vakarų ekspresui” aiškino nenusiraminsiąs tol, kol kaltininkai nebus nubausti.

„Nepriimu jokių pasiteisinimų”

R. Valentukevičius jau surinko visą tyrimo medžiagą ir artimiausiu metu ruošiasi kreiptis į Policijos generalinį komisarą V. Grigaravičių bei Sveikatos apsaugos ministeriją.

Seimo kontrolierius savo išvadose pažymės, kad T. Zelbą sustabdę pareigūnai netinkamai įvertino situaciją ir neprofesionaliai atliko savo pareigas, nors abu policijos mokykloje išklausė privalomojo sveikatos mokymo kursą.

„Jie net nepasivargino išlipti iš mašinos ir patikrinti, ar vyriškis kalba tiesą, protokolą puolė rašyti ne laiku ir ne vietoje. Pirmiausia buvo būtina suteikti pagalbą gimdyvei. V. Grigaravičiui siūlysiu plačiai išanalizuoti šią situaciją visuose policijos komisariatuose ir atitinkamai taikyti nuobaudas žmogiškumo principus pamynusiems pareigūnams”, – ryžtingai kalbėjo R. Valentukevičius.

Sveikatos apsaugos ministrui Seimo kontrolierius taip pat siūlys įvertinti Šilalės rajono ligoninės medikų ir vadovo darbą.

Seimo kontrolierių pritrenkė ligoninės direktoriaus bandymas apginti savo personalą. Jis R. Valentukevičiaus patarėjams aiškino, esą priėmimo skyriaus medikės gimdyvei nepadariusios nieko bloga, o moters neguldė į ekstra atvejams paruoštą palatą dėl to, kad „negalėjusios priimti gimdymo, nes neturėjusios tam licencijos.”

„Nežinau, ar gimdyvei pagalbos nesuteikę medikai ir policininkai liks savo darbo vietose, tačiau bet kokiu atveju esu pasiruošęs eiti iki galo – domėsiuos, kaip į mano tyrimo išvadas sureagavo tos institucijos ir kas jose pasikeis po įvykio. Visoje šioje istorijoje pasigendu elementaraus žmogiškumo”, – dėstė R. Valentukevičius.

Tyčiojosi iš nėščiosios

Seimo kontrolierius dienraščiui sakė, kad šis atvejis, kai policijos pareigūnai netinkamai elgiasi su nėščiomis moterimis, – ne pirmasis.

Prieš dvejus metus jis tyrė skandalą Ukmergėje, kai pareigūnai tyčiojosi iš nėščios moters, liepdami jai naktį per lietų eiti į namus ir atnešti vyro vairuotojo pažymėjimą. Tuomet istorijos atomazga taip ir liko kyboti ore, nes sutuoktiniams nepavyko surasti įvykį mačiusių liudytojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Pakelėje gimusios mergaitės tėvai teisybės paieškoms neturi pinigų"

  1. ema99

    baisu kas Lietuvėlėj darosi…
    niekuo negalima pasitikėti nei policija,nei medikais,skestančiujų gelbėjimas-jų pačių reikalas.

  2. Rima

    paskelbkit saskaita,tikrai siusim,padesim nukentejusiai,o beto savivaldybeje yra nemokamo advokato paslauga.

  3. skaitytoja

    suprantu jaunus tevus,bet ka veikia vaiku tevas,turintis dvi rankas ir dvi kojas.Norint isgyventi reikia ne laukti kol kas atnes,o patiems stengtis.Suprasciau,kad viena augina vaikus,taitikrai butu sunku.Ir nereikia labai daug verkti,kad neismaitina vaikus,reikia galvoti pries atsigulant i lova,kiek gali ismaitinti vaiku.Juk 21 amzius.Pati esu jauna mama .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.