Šalčiai priminė apie blaivyklos poreikį

Spustelėjęs šaltis ir sušvelnintos benamių priėmimo sąlygos į Klaipėdos miesto nakvynės namus dar kartą priminė vieną sovietmečiu itin populiarą įstaigą – blaivyklą.

Pasak Nakvynės namų direktorės Jūratės Karnilienės, vos sužinoję apie uostamiesčio Savivaldybės administracijos nurodymą dėl sušvelnintų priėmimo sąlygų benamiams, greitosios medicinos pagalbos medikai pradėjo vežti nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčius neblaivius asmenis.

Anot direktorės, kai kurie šių benamių net negalėjo pastovėti ant kojų.

Užvakar į Nakvynės namus medikų taip pat buvo pristatytas sumuštas vyras, kuris, pasak J. Karnilienės, pats net negalėjo išlipti iš medikų automobilio.

„Mieste blaivyklos nėra, tad kur juos reikia dėti? Bet tai – jau ne Nakvynės namų direktorės, o Savivaldybės prerogatyva”, – sakė J. Karnilienė.

Anot direktorės, dėl šalčių sušvelninus priėmimo sąlygas atsipalaidavo ir benamiai. Atėjusi į darbą budėtoja esą pakraupo, pamačiusi, kaip benamiai ant stalo išsidėliojo alkoholinius gėrimus.

„Nesame suinteresuoti benamių mirtimi nuo šalčio gatvėse, tad laikiną prieglobstį vienos nakvynės namuose gali rasti ir neblaivūs benamiai”, – sakė ji, pridūrusi, kad agresyviems ir pasirodžiusiems su buteliu rankoje asmenims vis dėl to atsakoma – tada, anot direktorės, situacija taptų nekontroliuojama.

Nakvynės namai šiuo metu perpildyti. Vienos nakties nakvynės namuose Šilutės plente benamius, anot direktorės, tenka jau ne guldyti, o sodinti kaip traukinyje. Praėjusią naktį čia prieglobstį rado net 60 žmonių.

Tiesa, vietų atsirastų ir norintiesiems rasti nakvynę ilgesniam laikui, bet dėl nenoro laikytis nustatytų reikalavimų benamiai šio pasiūlymo atsisako.

Sergama daugiau

Klaipėdiečių sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) auga. Iki vakar dienos uostamiestyje užfiksuoti 946 ŪVKTI atvejai, iš jų – 9 gripo atvejai. Daugiau nei pusė susirgusiųjų yra vaikai.

Per pirmąsias šios savaitės dienas užfiksuota daugiau susirgimų nei praėjusią savaitę tuo pačiu laiku, tad, pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojos epidemiologės Rūtos Ščerbavičienės, situacija bet kada gali keistis.

Kol kas sergamumas uostamiestyje neviršija šiam metų laikui būdingo lygio – 10 tūkst. gyventojų tenka 50,7 atvejų.

Daugiausia ŪVKTI Lietuvoje užfiksuota Šiauliuose, kur 10 tūkst. gyventojų tenka 111 atvejų. Gripo epidemija skelbiama, kai serga 100 iš 10 tūkst., tačiau, kai diagnozuojamas ne gripas, epidemija neskelbiama.

Šalčio aukų sąrašas ilgėja

Teismo medicinos instituto Klaipėdos skyriaus vedėjas Vidmantas Armonas informavo, per praėjusią savaitę dėl bendro kūno atvėsimo į morgą pristatyti penki asmenys. Pora jų buvo benamiai iš Klaipėdos, likusieji atvežti iš Tauragės, Palangos ir Šilalės.

Praėjusios savaitės viduryje nepavyko atgaivinti ir iš namų Tauragės rajone į ligoninę dėl bendro kūno atvėsimo atvežto 53 metų vyro.

Savaitgalį iš Kalotės sąvartyno į morgą buvo atvežtas ir neatpažintos moters lavonas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys sakė, kad šią savaitę šalčiai ne tik iš Lietuvos, bet ir uostamiesčio nesitrauks.

Naktimis Klaipėdoje atšals iki 10-12 laipsnių, dienomis, išlindus saulei, bus iki 3 laipsnių šalčio. Kitose Lietuvos vietose naktimis gali atšalti ir iki minus 20. Savaitgalį Klaipėdoje gali pasnigti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.