Dėl nuslėpto teistumo mažėja kandidatų į Alytaus rajono tarybą

Koją pakišo dokumentų klastojimas

Vyriausioji rinkimų komisija priėmė sprendimą dėl daugiau kaip 100 kandidatų į šalies savivaldybių tarybas išbraukimo iš sąrašų, nes anketose nenurodė po 1990 metų kovo 11 dienos turėto teistumo.

Tarp šių asmenų yra ir du buvę pretendentai į Alytaus rajono savivaldybės tarybą. Kaip reikalauja teisės aktai, dėl nenurodyto teistumo teisę kandidatuoti į rajono savivaldybės tarybą prarado liberalcentristų atstovas Jonas Marčiulaitis ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovas Gintaras Savilionis. Jiems abiem koją pakišo nuslėptas teistumas už dokumentų klastojimą.

Pastarosiomis dienomis Vyriausioji rinkimų komisija iš Vidaus reikalų ministerijos gavo papildomą taip pat daugiau kaip 100 kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašą dėl nustatyta tvarka nenurodyto teistumo. Sprendimas dėl jų galimybės dalyvauti vasario 25-ąją vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose turi būti priimtas šiandien Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje.

Ant plauko tebekabo liberalcentristai

Praėjusią savaitę Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė daugiau kaip 200 kandidatų išbraukti iš sąrašų, nes jie buvo nedeklaravę arba per vėlai deklaravę savo gyvenamąją vietą toje savivaldybės teritorijoje, kurios taryboje siekia mandato.

Kai kurie iš sąrašų išbraukti kandidatai, juos iškėlusios partijos tokį Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui. Į šį kreipėsi ir liberalcentristų Alytaus rajono skyrius bei gyvenamąją vietą Alytaus mieste deklaravęs, o į rajono tarybą pretenduojantis šios politinės organizacijos kandidatas Audrius Smaidžiūnas. Jis iš kandidatų sąrašo buvo išbrauktas kaip miesto savivaldybės teritorijos gyventojas, nors faktiškai apie 10 metų gyvena Nemunaičio seniūnijoje Einorų kaime.

Tačiau Vyriausiasis administracinis teismas paliko galioti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą ir dėl A.Smaidžiūno, ir dėl kitų į šį teismą besikreipusių asmenų, kurie iš kandidatų sąrašų išbraukti kaip pažeidę Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatas dėl gyvenamosios vietos deklaravimo.

Liberalcentristai rinkimams į rajono savivaldybės tarybą buvo pateikę 10-ies kandidatų sąrašą. Praradus teisę balotiruotis 2 asmenims, šios partijos kandidatų sąrašas pakibo ant plauko.

Vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu, kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąraše gali būti ne mažiau kaip 10 ir du kartus daugiau kaip toje apygardoje nustatytas mandatų skaičius.

Kaip sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Živilė Verbylaitė, kol kas partijos, kurių sąrašuose yra mažiau kaip 10 kandidatų, neišbraukiamos iš savivaldybių tarybų rinkimų: „Komisija dėl šių partijų dalyvavimo rinkimuose galutinai turėtų nutarti šiandien posėdyje arba po šį penktadienį priimto Konstitucinio Teismo sprendimo dėl leidimo dalyvauti savivaldybių rinkimuose prie partijų nepriklausantiems asmenims. Jei rinkimuose bus leista dalyvauti šiems asmenims, galbūt komisija suteiks teisę balotiruotis ir partijoms, turinčioms trumpesnį nei 10-ies kandidatų sąrašą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.