Iš mokyklos suolo – į Tarybą

Kol kas neaišku, ar Panevėžio rajono savivaldybės tarybos rinkimuose galės dalyvauti partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberalų demokratų) Panevėžio rajono skyriaus kandidatai. Patikrinus sąrašus paaiškėjo, kad net trys šios partijos kandidatai rinkimuose dalyvauti negali, nes jiems dar nėra dvidešimties metų. Galutinį žodį dėl galimybės šiai partijai dalyvauti rinkimuose vakarykščiame posėdyje turėjusi tarti Vyriausioji rinkimų komisija ketina sprendimą priimti šiandien. Partijos lyderis nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas PB aiškino, kad Panevėžio rajono liberaldemokratų skyriaus pirmininko Romo Kiltinavičiaus nebaus, tačiau bandys pamokyti.

Vyriausioji rinkimų komisija iš liberaldemokratų, kandidatuojančių į Panevėžio rajono tarybą, sąrašo išbraukė tris, dar dvidešimties metų neturinčius jaunuosius politikus – Kristiną Savickaitę, Sigitą Petraitį ir Ievą Meškytę. Beje, pastaroji dar yra moksleivė.

Pasak Panevėžio rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininko Vytauto Starkaus, pradėjus tikrinti partijų, kurios pareiškė norą dalyvauti savivaldos rinkimuose, kandidatų sąrašus paaiškėjo, kad partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) Panevėžio skyriaus sąrašuose yra net trys kandidatai, kuriems rinkimų dieną – vasario 25-ąją – nebus sukakę 20 metų.

„Rajono libdemai rinkimams užregistravo 11 kandidatų sąrašą. Užvakar apygardos rinkimų komisijos posėdyje priėmėme sprendimą išbraukti šiuos jaunus politikus iš kandidatų sąrašo”, – PB aiškino savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų vingrybes rinkimų apygardos komisijos pirmininkas.

Iš partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) kandidatų į rajono savivaldybės Tarybos narius sąrašo pašalinus tris kandidatus, iškilo grėsmė, kad iš rinkimų bus pašalinti ir likusieji aštuoni šios partijos kandidatai.

Rinkimų sąrašuose partijos gali įregistruoti ne mažiau kaip dešimt kandidatų. Po trijų kandidatų pašalinimo iš rinkimų kovos dėl rajono Tarybos nario mandato liberaldemokratų sąraše liko tik aštuonios pavardės.

Didelė tikimybė, kad šiandien vėl šiuo klausimu posėdžiausianti Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išbrauks Panevėžio rajono liberaldemokratus iš rinkimų sąrašų.

Partijos lyderis informuotas

Libdemų partijos lyderis Rolandas Paksas vakar telefonu PB tvirtino girdėjęs, kad Panevėžio rajone libdemų sąrašas į savivaldos rinkimus sutrumpėjo. „Žinau, kad ten įrašyti trys asmenys, kurie neturi dvidešimties metų. Partijos skyriaus pirmininkas gerai neperskaitė įstatymų. VRK pagal galiojančius įstatymus belieka neleisti dalyvauti savivaldos rinkimuose į Panevėžio rajono savivaldybės tarybą. Tai būtų teisingas sprendimas. Įstatymų nežinojimas nuo bausmės neatleidžia. Pirmininko gal ir nebarsime, kad gerai nesusipažino su įstatymais. Teks jam mokytis”, – atviravo partijos lyderis.

Nemato tragedijos

Liberalų demokratų Panevėžio rajono skyriaus pirmininkas Romas Kiltinavičius PB teigė nematąs didelės tragedijos, kad gerai neperskaitė savivaldos rinkimų įstatymo. „Kitaip nebus – įstatymas yra įstatymas. Reikia geriau juos perskaityti. Tačiau tikiuosi, kad ketvirtadienį Konstitucinis teismas (KT) priims kitokį sprendimą. Posėdyje bus svarstoma, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas, leidžiantis tik partiniams sąrašams dalyvauti savivaldos rinkimuose, nepažeidžia Konstitucijos. Esu tvirtai įsitikinęs, kad rinkimų data bus nukelta. Tada mes atsigriebsime ir sąrašus sudarysime tinkamai”, – pasakojo politikas.

VRK nežino, ką daryti

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas vakar telefonu negalėjo pasakyti, kokį sprendimą priims dėl tų partijų, kurių sąrašuose liko mažiau nei dešimt kandidatų. „Nežinau. VRK tuo klausimų neturi sprendimo. Nėra suformuluotos pozicijos. Posėdžiavome, bet jokio sprendimo nepriėmėme. Kita vertus, viskas paaiškės, kokį sprendimą šiandien priims KT. Gali ir taip atsitikti, kad atsiras nepartinių kandidatų sąrašai, kuriuose bus po vieną narį. Be to, rinkimų agitacijai išleista nemažai lėšų. Atspausdinti VRK informaciniai leidiniai, kuriuose rinkėjams pateikiami partijų sąrašai. Problemų daug. Kaip jas visas išspręsti – šiandien pasakyti negaliu”, – teigė Z.Vaigauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.