Čiaudėjimas – į sveikatą

Nusičiaudėjote sapne? Nuostabu, nes sapnininkai aiškina, kad tai pranašauja ilgą gyvenimą.

Na, o jei sapne čiaudėjusiajam dar ir sveikatos palinkėjote, tai išvis puikumėlis, nes toks sapnas reiškia laimę. Realiame gyvenime kelis kartus nusičiaudėti taip pat gerai, o kartais – net ir sveika, nes tokiu būdu organizmas ginasi nuo kažkokio dirgiklio ar net viruso.

Anot Kauno medicinos universiteto Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos doc. Kęstučio Povilaičio, čiaudulys – tai nevalinga nosiaryklės reakcija į nosies gleivinės dirginimą. Čiaudulį gali sukelti įvairūs svetimkūniai (pavyzdžiui, katės plaukai, patekę į nosį) ar kiti alergenai, kurie pašalinami čiaudint. Dažnai čiauduliu mūsų organizmas reaguoja ir į grėsmingą virusą, sukeliantį infekcines kvėpavimo takų ligas. Toks čiaudulys itin vertingas (gal todėl čiaudintieji dažnai girdi „Į sveikatą!”), nes tokiu būdu organizmas ginasi nuo infekcijos.

Milijonai žmonių pasaulyje negali mėgautis žydinčių augalų kvapais, nes jie sukelia čiaudulį, pradeda ašaroti akys, ant odos atsiranda išbėrimai. Daugeliu atvejų gydytojai skiria antihistamininius vaistus, tačiau Japonijoje gydytojas A.Timaka siūlo daug malonesnį gydymo būdą – pusvalandį bučiuotis su mylimu žmogumi. Mat gydytojas ir jo kolegos nustatė, kad ilgas bučinys smarkiai susilpnina alerginę organizmo reakciją į žiedadulkes. Anot A.Timakos, nervinė įtampa stiprina alergijos požymius, o bučiniai įtampą mažina ir kraujyje mažiau išsiskiria medžiagų, keliančių alerginę reakciją. Tad prieš kreipdamiesi į gydytoją ar vaistininką dėl kamuojančio čiaudulio, išmėginkime japonų gydytojo siūlomą malonų gydymo metodą.

Kartais čiaudima rytais, vos išlipus iš lovos ar pravėrus langą. Greičiausiai tai tik organizmo reakcija į temperatūros pokytį. Neįmanoma išvengti čiaudulio ir sloguojant. Žiemą čiaudima ir dėl sauso oro patalpose. Ypač tam jautrūs vaikai. O ką daryti, jei čiaudima daugybę kartų iš eilės be rimtos, kaip atrodo pačiam čiaudinčiajam, priežasties? Liaudies medicina tokiu atveju siūlo gerti dilgėlių nuovirą, o gydytojai, greičiausiai, patars kreiptis į alergologą. „Svarbiausia – nustatyti dažno čiaudulio priežastį. Jei tai susiję, pavyzdžiui, su staiga atsiradusia sloga ir pradėjusiomis ašaroti akimis, tai jau tikrai reikia kreiptis į gydytoją”, – įsitikinęs docentas K.Povilaitis.

Ne vienas esame girdėję, kad galima sustabdyti įkyrų čiaudulį, stipriai patrynus tarpuakį, tačiau docentas K.Povilaitis abejoja, ar reikia slopinti čiaudulį. Mat žmogui čiaudint, išvalomos į nosį patekusios nepageidaujamos organizmui smulkios dalelės iš aplinkos. Žodžiu, nusičiaudėti kelis kartus per dieną – visai neblogai. Tad čiaudėkime į sveikatą, tik neužmirškime čiaudėdami prisidengti burną delnu, nes čiaudulys gali būti ir virusinės ligos ženklas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.