Agitacinės “lesyklėlės” partijų nedomina

Politikų reklamai skirti stendai didžiuosiuose šalies miestuose stovi tušti

Rinkimų agitacijai skirti stendai Kaune ir kituose miestuose partijų dėmesio kol kas nesulaukia. Savivaldybės jiems pagaminti skyrė dešimtis tūkstančių litų, tačiau pripažįsta, kad agitacijos tvarką reikėtų keisti.

Vagims patiko labiau

Milžiniškas paukščių lesyklėles su stogeliais primenantys stendai Kaune vakar buvo apsnigti. Tačiau ir nuvalius sniegą dažniausiai pasimato tik švarios medžio drožlių plokštės. Jos iki šiol ir pelnė didžiausią populiarumą, tačiau ne tarp partijų, bet vagišių.

Kaune reklaminius stendus įrengusios UAB „Vizuali reklama” direktorius Remigijus Karoblis sakė, kad kol kas plakatus pristatė tik Lietuvos liberalų sąjūdis. „Dar kažkas skambino, žadėjo vėliau atnešti. Kai kurios partijos pačios užklijavo plakatus”, – sakė jis.

Iš viso Kaune buvo numatyta įrengti 108 stendus. Kai 41 buvo pastatytas, jau po kelių dienų pusė jų dingo arba buvo sulaužyti. „Kol kas daugiau stendų negaminame, nes neturime ką ant jų klijuoti. Laukiame Savivaldybės sprendimo”, – sakė R.Karoblis. Anot jo, nutarta stenduose išgręžioti kampuose skyles ir taip atbaidyti ilgapirščius.

Reklaminiuose stenduose kabinami politinių partijų kandidatų į Kauno miesto tarybą plakatai ir reklaminė medžiaga. Kiekvienai partijai skiriama ne daugiau kaip A2 (42 x 60 cm) formato plotas.

Reklaminiai stendai statomi žmonių susibūrimo vietose, šalia visuomeninio transporto stotelių, parduotuvių. Visi reklaminiai stendai Savivaldybei kainavo daugiau kaip 22 tūkst. litų.

Iškabins paskutinėmis dienomis

Tėvynės sąjungos Kauno miesto skyriaus rinkimų štabo vadovas Marijus Panceris prisipažino pats dar nematęs stendų, tačiau iš kolegų girdėjęs, kad jie atrodo negražiai.

„Stendai nesaugomi, plakatai nuplėšomi, todėl kabinti agitaciją ant jų – lėšų švaistymas. Tačiau paskutinę savaitę prieš rinkimus ir mes pakabinsime plakatus, nes tai vienintelis legalus išorinės reklamos būdas”, – sakė jis. Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno miesto skyriaus rinkimų štabo vadovas Antanas Ivanauskas sakė, kad reklaminius plakatus iškabins savaitės pabaigoje.

„Tačiau mums šie stendai nepatinka. Ant plakatų lyja, sninga… Reikia keisti šį agitacijos būdą, nes dabar nueita lengviausiu keliu. Juk būtų galima reklamas iškabinti kad ir autobusų stotelių stenduose, tada plakatai bent nesulytų”, – sakė jis.

Sostinėje stendai taip pat tušti

Sostinėje šiemet naudojami tie patys stendai, kaip ir 2004 metais. Jie buvo suremontuoti ir vėl pastatyti mieste. Stendų remontas, saugojimas, transportavimas Savivaldybei kainavo apie 23 tūkstančius litų. Iš viso mieste pastatyti 135 stendai.

Vilniaus mero pavaduotojas Vitas Karčiauskas „Kauno dienai” sakė, kad jo ir daugelio vilniečių netenkina šie agitaciniai stendai.

„Jie negražūs, darko miesto vaizdą. Bet taip geriau, nei bet kur iškabinėti reklaminiai plakatai. Tačiau tvarką reikia keisti, būtina rasti labiau priimtiną būdą. Kol kas partijos turi naudotis dabartiniais stendais. Manau, kad prieš pat rinkimus juose padaugės reklaminės medžiagos”, – sakė jis.

Klaipėdoje kovojama su vėju

Klaipėdoje pernai agitacijai skirti stendai labiausiai kentėjo nuo vėjo. Jie buvo nuolat išvartomi, todėl partijos nepamėgo tokio reklamavimosi būdo. Šiemet bus bandoma kovoti su vėju. Stendams naudojamos tos pačios aukštos metalinės tvorelės, primenančios trikampį grotų aptvarą. Konkursą laimėjusi bendrovė „Klaipėdos dizaino centras” plakatus klijuoja ant kartono, jame išduriamos skylės ir prisegama prie stendo vienkartiniais plastmasiniais užtrauktukais. Pernai šie stendai stovėjo tušti, nes pačios partijos nerado būdų, kaip pakabinti plakatus. Vienas reklamos bendrovės vadovų Valdas Mickevičius sakė, kad plakatus jau pristatė 8 partijos. „Juos pateikė visos didžiosios partijos. Dar viena taip pat žadėjo atnešti plakatus. Manau, kad stendai neliks tušti”, – sakė jis.

Daugėja apribojimų

Išorinė politinė reklama yra ribojama nuo 2004 metų Seimo rinkimų. Prieš juos Kaune agitacijai skirti stendai buvo iškabinti ant elektros ir troleibusų linijų stulpų. Tuomet politikai taip pat ant jų nenorėjo reklamuotis, nes manė, kad jie atrodo neestetiškai, be to, buvo nepritaikyti įprastiems plakatams. Šiais metais buvo sugriežtinta politinės reklamos kontrolė. Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimuose pažymima, kad draudžiama įrengti politinę reklamą ant statinių, kuriuose yra valstybės valdžios, teisėsaugos, savivaldybių įstaigos, ant transporto priemonių ir viešajame transporte, automobilių keliuose, gatvėse ir prie jų, jeigu reklama gali užstoti technines eismo reguliavimo priemones ir t.t. Draudžiama naudoti reklamą, imituojančią kelio ženklus, ant skulptūrų ir paminklų, 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.