Teisybės paieškose dėl kūdikio mirties – vilties žiburėlis

Įstatymų ir skundų pateikimo tvarkos nežinojimas gali atimti galimybę apginti savo interesus teisme.

Tuo įsitikino kretingiškiai Odeta ir Audrius Jomantai, dėl prieš laiką gimusio negyvo kūdikio apskundę Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) gydytojus. Jie nori prisiteisti patirtą turtinę ir moralinę žalą.

O. Jomantienė įsitikinusi, kad dėl ilgai laukto sūnelio mirties ir priverstinio gimdymo atsakinga jos nėštumą prižiūrėjusi akušerė-ginekologė.

„Kai pasiskundžiau, jog nejaučiu kūdikio judesių, ši niekur nesiuntė, pasakė – taip turi būti, toks laikas”, – pasakojo moteris.

Visgi Sveikatos apsaugos ministerijos Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos išvados jaunai šeimai nebuvo palankios.

Praėjusių metų lapkričio 16 dienos šios komisijos sprendime teigiama, kad visos Kretingos PSPC sveikatos priežiūros paslaugos O. Jomantienei buvo suteiktos laiku ir kokybiškai, ir dėl to atsisakyta tenkinti jų prašymą atlyginti materialinę bei moralinę žalą.

Į „Vakarų ekspreso” redakciją Jomantai kreipėsi nežinodami, kaip šį sprendimą, kuris jiems buvo įteiktas dar lapkritį, apskųsti teismui.

„Norime kreiptis į teismą, bet negalime, nes niekaip neišsireikalaujame tyrimo išvadų iš Sveikatos apsaugos ministerijos… Ką mums toliau daryti?”, – klausė O. ir A. Jomantai.

Kretingiškiai paaiškino, į teismą nesikreipę todėl, kad Kretingos advokatas Romanas Lupeika paprašęs išreikalauti iš ministerijos detalesnių tyrimo išvadų – esą kitaip siųsti skundą teismui beprasmiška. Tačiau detalesnių išvadų jaunai šeimai gauti nepavykę – ministerijoje sužinoję, kad jos gali būti atsiųstos tik į teismą.

„Esame aklavietėje, padėkite”, – paprašė kretingiškiai.

„Nieko nekomentuosiu”

Kokių dar dokumentų, be gauto sprendimo, reikia, kad Jomantai galėtų kreiptis į teismą, iš advokato R. Lupeikos sužinoti nepavyko.

„Pirma, be klientų žinios nieko negaliu komentuoti. Antras momentas – Civilinis kodeksas ir Civilinis procesas reglamentuoja, kaip reikia ginti pažeistas teises. Trečias momentas – aš jums nieko nekomentuosiu. Jei Jomantai mano, kad aš jiems nepadėjau ir nepaaiškinau tvarkos, jie turi teisę kreiptis į kitą advokatą. Nieko daugiau nekomentuosiu, kol nėra teismo sprendimo, kol nėra ieškinio pagrindų ir panašiai. Su žiniasklaida nebendradarbiausiu”, – kirto advokatas.

Galima atnaujinti

Besistengdami išsireikalauti detalias komisijos sprendimo išvadas, kurių paprašęs advokatas, Jomantai praleido 30 dienų terminą, per kurį sprendimą galima apskųsti teismui.

Vis dėlto ne viskas kretingiškių šeimai prarasta, tvirtina advokatas Arūnas Žlioba, dėl galimai pažeistų pacientų teisių padėjęs jau ne vienam piliečiui – pasak jo, jei nustatomos svarbios priežastys, terminą teismas atnaujina.

Skundų dėl galimai medikų pacientui padarytos žalos, advokato teigimu, daugėja.

Neseniai Kretingos rajono apylinkės teismas konstatavo, kad dėl Kretingos ligoninės medikių Stasės Madzajienės ir Nijolės Satkauskienės neatsargumo ir netinkamo pareigų atlikimo neišgyveno ten gimęs kūdikis. Ligoninė nukentėjusiai šeimai turės sumokėti 120 tūkst. litų neturtinės žalos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.