Valstybės įmonėje nesilaikyta įstatymo

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovai kaltinami tuo, kad už viršvalandžius darbuotojams mokėjo mažiau, negu reikalauja Darbo kodeksas

Per 60 Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) direkcijos darbuotojų reikalauja jiems papildomai sumokėti už jau atliktą viršnorminį darbą ir viršvalandžius.

Locmanas pasipiktinęs

Įvairių direkcijos tarnybų atstovai prašo perskaičiuoti trejų pastarųjų metų darbo užmokestį. Pasak darbuotojų, per šį laikotarpį jiems nesumokėtos sumos siekia nuo 2 tūkst. iki 6 tūkst. litų. Taip pat reikalaujama sumokėti delspinigius, bet jų dydis nenurodomas.

Darbo kodekse numatyta, kad už viršvalandžius turi būti mokamas 1,5 karto didesnis nei darbuotojui numatytas valandinis atlygis. Tačiau KVJU administracija, pavaldi Susisiekimo ministerijai, iki šiol už dieną atliktas viršnormines darbo valandas mokėjo įprasto dydžio užmokestį.

„Dirbame pamaininį darbą nepertraukiamu režimu viršydami valstybės nustatytą minimalų darbo valandų skaičių. Nuolat dirbame viršvalandžius, tačiau gauname mažesnį užmokestį, negu numatyta įstatymuose”, – piktinosi locmanas Vytautas Grigeliūnas.

Palaikė darbuotojus

Darbuotojų skundą parėmė ir Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Klaipėdos skyrius. Jo vedėjo Arūno Džiugo pasirašytame rašte teigiama, jog Laivų eismo priežiūros tarnybos darbo apskaitos žiniaraščiuose buvo žymimas faktiškai dirbtas laikas, kurį sudarė kasdienis darbo laikas ir viršvalandžiai. Už tai darbuotojai gaudavo 100 proc. atlygį. Kitaip tariant, už viršvalandžius buvo mokama kaip už kasdienį darbą.

VDI Klaipėdos skyrius išsiuntė KVJU direkcijai reikalavimą pašalinti darbo įstatymų pažeidimus, pradėti žymėti darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose viršvalandžius, tiksliai tvarkyti jų apskaitą ir tinkamai už juos mokėti. „Manau, nesilaikydama Darbo kodekso reikalavimų ši įmonė padarė žalą ne tik savo darbuotojams, bet ir valstybei. Juk nemokėdama mums priklausančio dydžio atlygio direkcija nesumokėjo mokesčių ir valstybės bei „Sodros” biudžetams”, – LŽ sakė Grigeliūnas.

Sumažintos algos?

„Ir tai dar ne viskas, – jaudindamasis pasakojo locmanas. – Visai neseniai sužinojome, kad reikalavimą KVJU direkcijai pasirašiusiems darbuotojams bus sumažintos algos.”

Pasak Grigeliūno, nuo šių metų sausio 1-osios visiems KVJU direkcijos darbuotojams atlyginimai buvo pakelti vidutiniškai 15 procentų. Tačiau reikalaujantieji sumokėti už viršvalandžius esą gaus tik ankstesnio dydžio darbo užmokestį.

Kalčiausias – kompiuteris

KVJU direkcijos generalinis direktorius Sigitas Dobilinskas LŽ patvirtino, kad nuo 2007 metų sausio 1-osios darbo užmokesčio fondas tikrai buvo padidintas. „Tam pritarė ir susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, – kalbėjo Dobilinskas. – Tačiau algos didės mažiau, negu planavome anksčiau. Iš pradžių buvome numatę, kad mažiau uždirbantys žmonės už sausį gaus net 50-60 proc. didesnius atlyginimus, bet dabar viską privalome perskaičiuoti. Taigi direkcijos darbuotojų algos padidės 14-15 procentų.”

Uosto administracijos vadovas paneigė kalbas, jog prašantieji sumokėti už viršvalandžius gaus ankstesnio dydžio atlyginimus – galiojusius iki 2007 metų sausio 1-osios. „Sutinkame, kad dėl tam tikros kompiuterinės programos klaidos kai kuriems darbuotojams mokėjome mažiau, nei reikalauja Darbo kodeksas. Šią klaidą ištaisysime ir viską, kas priklauso, jiems sumokėsime. Didesnę algą gaus visi – net tie, kurie prašo sumokėti už dirbtus viršvalandžius. Tačiau dėl to visiems direkcijos darbuotojams algos didės ne tiek daug, kiek tikėjomės. Juk reikia numatyti ir tai, kad ateityje taip pat reikės mokėti daugiau už dirbtus viršvalandžius. Darbo užmokesčio fondo dydžio keisti negalime. Jame tikrai neatsiras daugiau pinigų”, – dėstė jis.

Dobilinskas taip pat tvirtino, jog kolektyvinėje KVJU direkcijos sutartyje darbuotojams yra numatytos įvairios išmokos. „Deja, žmonės, kurie skundėsi, kažkodėl to neprisiminė”, – apgailestavo generalinis KVJU direkcijos direktorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.