Tolimosios Brazilijos spalvos

Ištarus Brazilijos vardą turbūt dažnam skaitytojui prieš akis išnirtų Rio de Žaneiro karnavalas, plantacijos, serialo herojė vergė Izaura, ausyse suskambėtų sambos ritmai, o uoslė mėgintų užuosti braziliškos kavos kvapą.

Tačiau Brazilija yra 130 kartų didesnė už Lietuvą ir įvairovės joje daugiau: vaizduotė turėtų apimti ir Amazonės džiungles, ir daugiamilijoninius kontrastingus miestus.

Žvaigždės brazilams reiškia daug, mat jos atsidūrė ir ant šalies vėliavos, kur ant žalios su geltonu rombu marškos pavaizduotas Pietų pusrutulio dangus.

Beje, kiekviena iš 27 žvaigždžių simbolizuoja tiek pat provincijų ir sostinės federalinę sritį, o žvaigždynus juosianti balta juosta, simbolizuojanti ekvatorių, skelbia šūkį „Ordem e progreso” („Tvarka ir progresas”).

Rojus vandens sporto mėgėjams

Lietuvos pajūrio juosta nesiekia 100 km, o Brazilijos Atlanto vandenyno pakrantė driekiasi bemaž 7500 km, tad didelių grūsčių paplūdimiuose nebūna.

Tokio ilgio pakrantė gal būtų ir nuobodoka, jeigu ne milžiniškos kopos, ties vandenynu pereinančios į erozijos intensyviai veikiamas įvairiaspalves uolas, ir ne smarkus vėjas, išūžiantis ne tik ausis, bet ir blogas mintis.

Būtent dėl vėjo ir smagių bangų į šiaurrytinę Brazilijos pakrantę ir traukia aktyvaus poilsio mėgėjai. Paplūdimiai nuo Amazonės žiočių iki Natalio ar Resifės miestų itin traukia ekstremaliojo vandens sporto mėgėjus.

Bemaž visus metus vienodai smarkus ir palei krantą ar įkypai jo pučiantis vėjas – rojus banglenčių ir kitų sporto rūšių mėgėjams.

Maždaug 100-150 km spinduliu į abi puses nuo milijoninio Fortalezos miesto pakrantėje įsikūrusiuose kaimeliuose ar miesteliuose gali rasti ne tik išsinuomoti visą reikalingą inventorių: banglentę ir aitvarą, bet ir padedant instruktoriui išmokti jais naudotis.

Pramogų gausa žavi turistus

Šiaurrytinė Brazilijos pakrantė, esanti visai netoli ekvatoriaus, dar pasižymi tuo, kad čia visus metus būna vasara ir oro temperatūra dieną nenukrenta žemiau 30 laipsnių, o vandens – 22 laipsnių.

Labiausiai turistų lankomuose Rio de Žaneire ar San Paule, esančiuose gerokai į pietus, jau jaučiama sezonų kaita.

Taigi Fortalezoje, Natalyje ar Resifėje per metus keičiasi nebent du sezonai – sausros ir liūčių.

Pastarasis prasideda apie gruodį ir tęsiasi iki balandžio. Tuo metu pietų pusrutulyje būna vasara ir rudens pradžia.

Tik neišsigąskite – per liūčių sezoną dažniausiai lyja vos kelias valandas per kelias dienas ir tai beveik visada – naktį. Palangoje atostogauti vasarą kartais gali būti kur kas rizikingiau…

Vandens sportas – ne vienintelis aktyvaus poilsio malonumas Brazilijoje. Kadangi Šiaurės rytų pakrantėje yra didžiulės kopos, vietos gyventojams nereikia jų aptverti tvoromis ar sutvirtinti pynučiais bei kalnapušėmis.

Čia sugalvotos pramogos turistams – pasivažinėti po kopas nedideliais, bet galingais automobiliukais bagiais ar išsinuomotais visureigiais.

Nuvažiavus prie kokios nors oazės, kur yra nedidelis vandens telkinys ir žaliuoja palmės, siūloma ir kitų pramogų.

Vos už kelis realus (vienas Brazilijos realas maždaug 1,27 Lt) galima atsisėdus ant lentos nusileisti nuo kopos.

Nuskrieti į apačią taip pat galima ir ant padarytos iš dviejų diržų sėdynės, pakabintos ant lyno. Vengiantieji adrenalino, kad ir mažo kiekio, gali pajodinėti arkliais ar mulais palei jūros pakrantę.

Nors miestuose ir miesteliuose, viešbučiuose ar nedideliuose, turistams skirtuose gyventi namukuose dažniausiai galima atsiskaityti banko kortele, tačiau važiuojant į mažesnius kaimelius ar ekskursiją geriau turėti grynųjų, mat ir radę keityklą ar keitėją išsikeisite pinigus ne tokiu palankiu kursu.

Vakarinės pramogos įmanomos kiekviename bent kiek didesniame miestelyje, kur yra kavinių ir restoranų gatvės, arba viešbučiai patys rengia vakaro programas. Tačiau smagu naktį nuvykti ir į Fortalezą. „Orbita” bei „Mucuripe” (ypač pastarasis) laikomi geriausiais klubais mieste.

Jeigu pavyks, pataikysite į gyvos muzikos vakarėlį, o jeigu ne – reikės laukti pirmadienio. Būtent savaitės pradžioje visi turistai susirenka pašokti ir išgerti į „Pirato” barą.

Tik pirmadieniais veikiančiame bare vietinį foro šokį galima šokti iki pat ryto.

Atviroje šokių aikštelėje atgauti kvapą nuo šokių galima atsigaivinant kokoso pienu, alumi ar cukranendrių degtinės kašiasos ir žaliųjų citrinų kokteiliu, kaipirinja.

Searos provincijos sostinė Fortaleza turi ir garsųjį „Jūrų drakono” kultūros centrą, po kurio stogu yra ir kinas, ir teatras, ir muziejus bei planetariumas.

Fortaleza garsi gausiais padavimais ir legendomis, o Natalis dažnai vadinamas jaunavedžių miestu, nes jį ir gretimus paplūdimius dažnai renkasi jaunavedžiai savo medaus mėnesiui.

Tarp jų esanti Kanoja Kebrada apipinta pasakojimais apie hipių laikų „gėlių vaikus”, kurių netrūksta dar ir dabar, bei laisvumo aurą, kartais, tiesa, kanapių suktinės pavidalu.

Jūros gėrybės – gurmanams

Rytinėje pakrantėje įsikūrę Resifė ir Salvadoras – du stambūs Brazilijos didmiesčiai.

Pastarojo architektūrai būdinga „kolonijinio” ir moderno stilių samplaika. Siauros gatvelės su įvairiaspalviais namukais pereina į plačius verslo rajonų prospektus su šiuolaikiniais pastatais.

Resifė pasižymi europietiškumu ir vadinamas Brazilijos Venecija, pabrėžiant jos olandišką kilmę – miestą kadaise įkūrė olandai.

Resifės ir šalia esantys paplūdimiai – vieni gražiausių Brazilijoje, tačiau čia kartais užklysta ir ryklių.

Brazilijoje daug „kulinarinių sričių”. Taip yra todėl, kad ilgainiui šiame krašte susimaišė kadaise iš Afrikos gabentų juodaodžių afrikiečių, kolonistų ir portugalų bei olandų, taip pat ir vietos gyventojų indėnų tradicijos, kulinarinis paveldas ir įpročiai.

Šiaurės Brazilijos regiono virtuvei būdinga žuvies, vaisių, šakniavaisių ir žolių gausa.

Ne mažiau mėgstama ir ant grotelių kepta vištiena, kiauliena, jautiena. Ji bus pagardinta aštriaisiais pipirais su ryžiais ar bulvėmis ir viena kita daržove.

Pakrantės miestuose tikrai gausu žuvų bei kitų jūros gėrybių. Žvejai dar ir dabar žvejoja ir krevetes gaudo plokščiadugnėmis valtimis, vadinamomis žangadomis.

Vėžiai ar krevetės veisiami ir pramoniniu būdu tvenkiniuose, o žvejams su žangadomis vis dažniau tenka plukdyti į jūrą turistus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.