Rinkimuose – pirmieji praradimai

Gyvenamosios vietos Kaune nedeklaravo 16 įvairių partijų kandidatų į miesto Tarybą

Kauno miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Kęstutis Šerėnas vakar patvirtino, kad iš savivaldybių tarybų rinkimų kandidatų sąrašų išbraukti 16 pretendentų į miesto Tarybą. Jie Kaune nebuvo deklaravę savo gyvenamosios vietos.

Net keturi politikai priklauso Lietuvos centro partijai. Iškilo grėsmė, kad ši politinė organizacija Kaune negalės dalyvauti rinkimuose, nes jų sąraše liko vos 9 žmonės. Pagal įstatymus turi būti ne mažiau kaip 10 kandidatų. Tačiau vakar Lietuvos centro partija dar pabandė užginčyti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą.

Nukentėjo ir kitos partijos

„Lietuvos centro partija griebėsi šiaudo. Jie pateikė Migracijos tarnybos pažymą, kad vienas jų kandidatas buvo Kaune deklaravęs faktinę gyvenamąją vietą. Šis dokumentas persiųstas Vyriausiajai rinkimų komisijai ir laukiame galutinio sprendimo”, – teigė K.Šerėnas. Vakar jis nesiryžo prognozuoti, ar šiai partijai bus leista dalyvauti rinkimuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Kaune gyvenamosios vietos nedeklaravo įvairių partijų politikai: socialliberalai, konservatoriai, socialdemokratai, liberaldemokratai, Tautos pažangos ir tautininkų atstovai. Visi jie bus išbraukti iš kandidatų sąrašų. Tiesa, tarp gyvenamosios vietos nedeklaravusių politikų sąrašų lyderių nėra.

Iš Vyriausiosios rinkimų komisijos dar laukiama atsakymo dėl galimo kandidatų teistumo. Jį nuslėpę kandidatai taip pat būtų pašalinti iš rinkimų. „Kol kas informacijos apie galimai teistumą nuslėpusius asmenis neturime”, – tvirtino K.Šerėnas. Preliminariais duomenimis, teistumą gali būti nuslėpę 9 kandidatai į Kauno miesto tarybą.

Pradėti nešioti rinkėjų pažymėjimai

Į Kauno miesto tarybą ketino pretenduoti 19 partijų, tačiau dabar šis skaičius gali sumažėti iki 18. Dėl 41 miesto Tarybos mandato varžysis daugiau nei 450 kandidatų. Galutiniai kandidatų sąrašai turi būti patvirtinti iki vasario 7 dienos.

Kaune rinkiminių apylinkių atstovai jau pradėjo nešioti rinkėjų pažymėjimus. Mieste yra užregistruota apie 290 tūkstančių rinkėjų. „Sąrašai dar tikslinami. Jeigu iki vasario 5 dienos rinkėjai negautų pažymėjimo, jie turėtų kreiptis į apylinkės komisiją”, – teigė K.Šerėnas.

Kauno miesto rinkimų apygarda išskaidyta į 127 apylinkes. Kartu su rinkėjų pažymėjimais kauniečiai gaus specialiai išleistą leidinį, kuriame pristatomi kandidatai ir partijų programos.

Politikai bando gudrauti

K.Šerėnas patvirtino, kad šią savaitę Kaune užregistruoti ir pirmieji politinės reklamos pažeidimai. Sugriežtinus tvarką, partijos savo reklaminius plakatus gali klijuoti tik specialiai įrengtuose stenduose. Tačiau šio reikalavimo jau nepaisė vienos neseniai įsteigtos politinės organizacijos aktyvistai.

„Sulaukėme skambučių, kad vienos partijos atstovai iškabino savo plakatus viešojo transporto stotelėse. Nenoriu minėti šios partijos pavadinimo, nes jai tai būtų tik reklama. Manau, kad kai kurie politikai gali būti suinteresuoti tokiu būdu į save atkreipti dėmesį. Kalbėjomės su Savivaldybės atstovais ir sutarėme, kad ne vietoje išklijuoti plakatai būtų iškart nukabinami ir surašomi protokolai”, – teigė Kauno miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkas.

Jis patvirtino, kad mieste pastebėtas ir užslėptos politinės reklamos atvejis. Vienos partijos kandidatas iškabino savo atvaizdą su raginimu mesti rūkyti. Plakate nėra partijos simbolikos, tačiau tam tikrų asociacijų sukelia spalvos. „Su tokia reklama ypač sunku kovoti ir įrodyti, kad pažeidžiamas įstatymas”, – pripažino K.Šerėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.