Finansinis ramstis remontui baigti

Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio tvorai restauruoti iš Vyriausybės rezervo fondo skirta solidi suma – 90 tūkst. litų

Iš Vyriausybės rezervo fondo Pažaislio vienuolyno tvorai remontuoti skirta 90 tūkstančių litų. Šios sumos turėtų užtekti pagaliau baigti vienuolyno Didžiųjų vartų alėjos tvoros remontą. Tačiau ta proga prabilta, kad reikia pagaliau apsispręsti, kuriuos religinius objektus finansuoti pirmiausia ir didžiausiomis sumomis.

Įtrūkimai gilesni

Dėl trūkinėjančios ir į šoną svyrančios Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio tvoros dabartinės vienuolyno šeimininkės seserys kazimierietės į Kauno valdžios atstovus kreipėsi ne kartą. Pernai vasarą griūvančios Didžiųjų vartų alėjos tvoros remontui iš miesto biudžeto buvo skirti 59 tūkstančiai litų. Tačiau pradėjus darbus, paaiškėjo, kad įtrūkimai mūre yra gilesni bei ilgesni, ir turimų pinigų neužteks tvorai sutvarkyti. „Nusprendėme pinigų nešvaistyti vėjais, tvoros remonto darbus sustabdėme ir užsakėme šio senovinio statinio būklės įvertinimą”, – aiškino Kauno vicemeras, Pažaislio vienuolyno išsaugojimo visuomeninės grupės vadovas Kazimieras Kuzminskas.

Bendrovės „Projektana” specialistai parengė Didžiųjų vartų alėjos tvoros atvertimo į vertikalią padėtį ir jos naujosios padėties fiksavimo darbų projektą. Jo sąmata – 117 tūkstančių litų.

Prieš UNESCO Pasaulio paveldo komiteto 30-osios sesijos dalyvių vizitą į Pažaislį pernai liepą seserys kazimierietės, Kauno Zonta klubo narės ir K.Kuzminskas nusiuntė prašymą Vyriausybei skirti pinigų tvoros remontui.

Pinigai bus perkelti į šių metų biudžetą

Seserys kazimierietės vakar sulaukė žinios, kad į jų bei visuomeninių Pažaislio globėjų prašymą Vyriausybė atsižvelgė. Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos trečiadienį skirta tikslinė finansinė injekcija – 90 tūkstančių litų iš Vyriausybės rezervo fondo Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio alėjos tvorai remontuoti.

K.Kuzminsko žodžiais, iš Kauno savivaldybės vienuolyno tvoros remontui skirtos sumos likę 26 tūkstančiai litų bus „perkelti” į 2007 metų miesto biudžetą. Taigi iki tvoros remonto sąmatoje numatytos 117 tūkstančių litų sumos betrūks tik tūkstančio litų, kuriuos rasti ir pačioms seserims kazimierietėms neturėtų būti nepakeliama našta.

Į šių metų pradžioje Vyriausybei pateiktą seserų kazimieriečių ir jų talkininkų prašymą finansiškai prisidėti įsigyjant sienų sausinimo sistemą „Vigopol” kol kas galutinio atsakymo negauta. Vyriausybės kancleris Valdemaras Serapinas informavo K.Kuzminską, kad šis klausimas Ministro Pirmininko Gedimino Kirkilo pavedimu pavestas spręsti Kultūros paveldo departamentui.

Pasigedo Bažnyčios atstovų nuomonės

Dvišalės Kultūros ministerijos ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos komisijos posėdyje praėjusią savaitę buvo svarstytas nekilnojamųjų ir kilnojamųjų kultūros vertybių konservavimo, restauravimo darbų ir valstybės paramai gauti prioritetinių darbų 2007 metais sąrašas. Šiais metais valstybės biudžete šioms vertybėms restauruoti ir konservuoti numatoma skirti 7 milijonus litų.

Šiame posėdyje kultūros ministras Jonas Jučas atkreipė dėmesį, kad būtina ieškoti globalių sprendimų dėl tokių didelių ir reikšmingų objektų kaip Pažaislio kamaldulių, Vilniaus bernardinų vienuolynų ar Vilniaus dominikonų bažnyčios vargonų restauravimo. „Mažos skiriamos sumos nebegelbsti, reikia didelių investicijų, – konstatavo J.Jučas. – Reikia apsisprendimo ir iš valstybės, ir iš Bažnyčios hierarchų pusės. Valstybės daromi žingsniai – jau pastebimi. Patvirtinta Pažaislio vienuolyno išsaugojimo programa, skirta pinigų vienuolyno šildymui, tvoros remontui. O aktyvesnės dvasiškių pozicijos trūksta. Reikia, kad bažnyčia nusistatytų savo prioritetus, kurios šventovės pirmiausiai iš esmės yra tvarkytinos.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.