Polonio šmėkla atsitraukė

Londone gyvenantys lietuviai nuraminti, kad gali nesibaiminti radiacijos padidėjimo

Londone dirbantys lietuviai, kurie, kaip įtariama, galėjo būti užkrėsti radioaktyviuoju poloniu, gali nebesibaiminti dėl savo sveikatos. Praėjus beveik dviem mėnesiams po to, kai Lietuvoje kilo ažiotažas dėl kelių galimai poloniu užkrėstų Londono lietuvių, specialistai patvirtino, kad nėra jokio pavojaus jų būklei. Tiesa, įtariamieji užsikrėtimu dar kurį laiką bus stebimi.

Vėl dirba tame pačiame viešbutyje

Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas „Kauno dienai” vakar sakė, kad jau kurį laiką nieko negirdėti iš tų Londone dirbančių lietuvių, kurie pernai gruodžio pradžioje informavo, jog galėjo būti užkrėsti radioaktyviuoju poloniu. „Mes žinom tuos tris „lietuviškus” atvejus, bet šiomis dienomis nekontaktavome su tais žmonėmis. Iš jų nieko negirdėti. Todėl darome išvadą, kad jų sveikatai jokio pavojaus nėra. Priešingu atveju tikrai būtume informuoti apie galimas tų žmonių sveikatos problemas”, – teigė ambasadorius.

Trys Londono viešbutyje „Millenium” kambarių tvarkytojais ir indų plovėjais dirbantys lietuviai gruodį informavo Lietuvos ambasadą, kad yra sunerimę dėl galimo apsinuodijimo radioaktyviąja medžiaga. Spėjama, kad radioaktyvus elementas polonis-210, kuriuo viešbučio „Millenium” bare lapkričio pradžioje galėjo būti mirtinai apnuodytas buvęs rusų saugumietis Aleksandras Litvinenka, galėjo paveikti ir viešbutyje dirbančius žmones.

„Į mus kreipęsi lietuviai buvo patikrinti britų specialistų ir buvo konstatuota, kad tam tikra labai nedidelė dozė galėjo patekti į jų organizmą, bet tai nebuvo galutinė išvada. 16 patikrintų viešbučio darbuotojų, įskaitant ir tris lietuvius, buvo išleisti kelių savaičių atostogų. Per tą laiką jie dar buvo tikrinami specialistų, ar nėra kokių nors komplikacijų. Matyt, jų nelabai yra, jeigu nėra jokių žinių apie tai”, – sakė V.Ušackas.

„Millenium” dirbančių lietuvių tapatybės neatskleistos jų pačių prašymu.

„Dabar jie jau vėl grįžę į darbą ir toliau darbuojasi ten, kur ir anksčiau”, – tvirtino ambasadorius.

Atvyko pasitikrinti

Lietuvos radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas „Kauno dieną” informavo, kad sausį į šį centrą kreipėsi dvi Londone gyvenančios ir dirbančios lietuvės. Netrukus centre turėtų pasirodyti dar viena britų sostinėje gyvenanti tautietė.

A.Mastauskas tvirtina nežinąs, ar jos dirba viešbutyje „Millenium” ir atėjo į centrą atostogų metu apsilankiusios Lietuvoje. „Jos tiesiog kreipėsi todėl, kad įtarė, jog galėjo patirti radioaktyvaus polonio poveikį”, – sakė Radiacinės saugos centro vadovas.

Anot jo, patikrinus atvykusių lietuvių organizmus nerasta jokio radioaktyvių medžiagų padidėjimo. „Todėl galime konstatuoti, kad tikrai nėra jokio pagrindo panikuoti. Buitiškai tariant, nėra jokio pavojaus, kad joms pradėtų slinkti plaukai ar kokiu nors kitu būdu reikštis neigiami radioaktyvaus apšvitinimo požymiai”, – teigė A.Mastauskas.

Centro direktorius tvirtino, kad šios lietuvės Londone buvo patikrintos ir britų specialistų. „Tačiau mūsų kolegoms Anglijoje, matyt, trūko laiko išaiškinti, jog jokio pavojaus jų patikrintiems žmonėms nėra”, – sakė A.Mastauskas.

Dabar, pasak jo, patikrintos lietuvės jaučiasi „gerokai saugiau, nes su jomis buvo pasikalbėta, ramiai išaiškinta, kas tas polonis, kokio dydžio jo dozės gali turėti įtakos sveikatai”.

Medžiagos yra visur

A.Mastausko tvirtinimu, tik pakankamai didelė polonio-210 dozė gali turėti įtakos apsinuodijusio žmogaus sveikatai. „Jeigu ta dozė yra labai maža, visiškai nežymi, tuomet jokio neigiamo poveikio nebus”, – pastebėjo jis.

Polonis-210, kaip ir kiti radionuklidai radis-226 ir radonas-222, susidaro skylant visur gamtoje esančiam uranui-238. Todėl ir polonio-210 yra visur – vandenyje, grunte, maiste, žmonių kūnuose, ore. Tačiau visur jo kiekiai yra itin menki – net urano rūdoje jo yra tik 0,1 miligramo vienoje tonoje. Todėl polonio didesni kiekiai išgaunami dirbant branduoliniams reaktoriams ir dalelių greitintuvams, nes iš gamtos didelių šios medžiagos kiekių niekaip neišgausi.

Polonio-210 spinduliuojamos alfa dalelės žmogui yra pavojingos tik tada, kai ši medžiaga patenka į organizmą ją prarijus ar įkvėpus didesnį kiekį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.