Žiemą ir plaukai stiebiasi

Žiemą įsielektrinę rūbai ir plaukai tiesiog kibirkščiuoja. Staiga prisilietus prie metalinių paviršių galima net nukentėti.

Šio reiškinio priežastis mokslininkai aiškina paprastai.

„Daiktai elektrinasi todėl, kad žiemą oras kur kas sausesnis. Šiltuoju metų laiku ore daugiau drėgmės, todėl elektros srovė nuteka ir išsisklaido”, – sakė Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto dekanas profesorius Jūras Banys. Jo teigimu, kūnas ir plaukai įsielektrina ir dėl trinties.

„Jau senovėje žmonės išsiaiškino, kad patrynus gintarą, jis ima traukti prie savęs kitus kūnus. Rūbai įsielektrina dėl sintetinių audinių, todėl reikėtų dažniau naudoti antistatines skalbimo priemones”, – patarė profesorius.

Kai kurie žmonės net baiminasi prisiliesti prie metalinių paviršių, pavyzdžiui turėklų, nes ranką nemaloniai nudegina elektros srovė. Ji, pasak fizikos profesoriaus, sveikatai nepavojinga.

„Nė vienas dar nuo to nemirė”, – juokėsi dekanas.

J.Banys tvirtino, kad patalpoje esantys elektros prietaisai kibirkščiavimui įtakos nedaro.

Siekiant išvengti nemalonių pojūčių patalpas reikia drėkinti, o rūbams naudoti purškiamą antistatiką. Šių priemonių galima rasti kiekviename prekybos centre arba buities prekių parduotuvėje.

Kaip tikino bendrovės „Maksima LT” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė, nuo rudens, pradėjus dėvėti šiltus rūbus ir paltus, elektrinimąsi mažinančių priemonių parduodama dvigubai daugiau.

„Daugiau perkama purškiklių, antistatinį poveikį turinčių skalbimo priemonių, valiklių, pūkų rinkiklių”, – vardijo prekybos tinklo atstovė.

Nemalonių pojūčių tenka patirti ir persirenginėjant rūbų matavimosi kabinetuose. Nuo plaukų ir rūbų kibirkščiavimo šiurpsta oda. Keičiantis rūbus tamsioje patalpoje galima aiškiai matyti, kaip kibirkštys nutvieskia visą kambarį. Beveik kaip naujametinis fejerverkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , .

3 atsiliepimai į "Žiemą ir plaukai stiebiasi"

  1. Niusha Ciudiesnaja

    Baisu daros jei daiktai usidega net ir zmogus usidekti gali 🙁

  2. koks pavadinimas tu purkskikliu nuo isielektrinimu,aciu

  3. Dažniausiai taip ir vadinasi antistatikas, pvz. https://www.e-maxima.lt/Pages/Search/Products.aspx?antis&UrlId=59495 arba angliškas antistatic spray

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.