Sporto arenos projektas – už uždarų durų

Po vakar vykusio Nemuno saloje planuojamos statyti arenos antrojo pristatymo, Kauno architektūros ekspertai tapo nuolankesni

Prancūzų architektas Mišelis Režembalis vakar Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertams antrą kartą pristatė Nemuno saloje planuojamos statyti arenos projektą. Šis susitikimas vyko už uždarų durų, nes to pareikalavo Prancūzijos specialistai. „Diskusija vyko normalioje aplinkoje. Esu tuo patenkintas. Tai, ką matome, yra bendro darbo kartu su Kauno architektais rezultatas”, – tikino M.Režembalis.

Prancūzai pageidavo slaptumo

Į viešosios įstaigos „Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos” posėdį žurnalistai vakar nebuvo įleisti.

Prancūzų atstovai dar prieš prasidedant renginiui bandė uždrausti fotografuoti sporto rūmų projekto medžiagą.

Tuo tarpu Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius neigė, kad uždaro susitikimo reikalavo Prancūzijos kompanijos architektai. „Posėdis nėra visai uždaras. Tokia praktika gali būti taikoma ir ateityje. Iš tiesų prancūzai pageidavo, kad projektas būtų aptartas su profesionalais, o paskui informuosime visuomenę apie priimtus
sprendimus”, – teigė vedėjas.

Per pirmąjį ekspertų posėdį Mišelio Režembalio sporto rūmų projektas sulaukė nemažai kritikos, todėl antrąjį susitikimą, matyt, nuspręsta surengti už uždarų durų. Iki šiol visi ekspertų posėdžiai buvo vieši.

Rūmai atsukti į Senamiestį

Po pristatymo surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavę ekspertai teigė, kad projekto autorius atsižvelgė į kai kurias jų pastabas. Pagrindinė sporto rūmų įeiga atsukta Senamiesčio link.

„M.Režembalis taip pat maždaug 4 metrais sumažino arenos aukštį. Nepaisant tam tikrų ginčų, pritarėme jo pasiūlytoms U formos tribūnoms. Abejonių sukėlė fasado kompozicija. Dauguma ekspertų pasiūlė ją dar patobulinti. Iš esmės projektui buvo pritarta”, – teigė profesorius Algimantas Miškinis. Planuojamos statyti arenos aukštis – apie 37 metrai.

Tuo tarpu kiti ekspertai vakar piktinosi, kad, išskyrus 180 laipsnių kampu apsuktą įeigą į areną, daugiau esminių pakeitimų prancūzas nepadarė. „Ši arena tarsi gumbas išsišoka iš ją supančios aplinkos”, – sakė architektas Rimvydas Palys.

M.Režembaliui greičiausiai trečią kartą teks susitikti su Kauno ekspertais. „Negalėčiau pasakyti, kada šis susitikimas galėtų įvykti”, – tikino Urbanistikos skyriaus vedėjas.

Vietoj kainos – pasakojimas apie sukneles

Tiek Savivaldybės, tiek Prancūzijos kompanijos „Bouygues Batiment International” atstovai kategoriškai atsisako įvardyti arenos statybos ir bendrą projekto kainą. Neoficialiomis žiniomis, bendra projekto kaina gali siekti net apie 300 milijonų litų.

Savivaldybės administracijos laikinasis direktorius Robertas Stanionis vakar paklaustas apie konkrečias sumas prabilo apie sukneles. „Čia kaip su moterų suknelėmis ir makiažu. Pirmiausia reikia išsirinkti modelį, o paskui kalbėti apie pinigus. Kaina bus paskutinis taškas mūsų derybose”, – teigė R.Stanionis. Jis taip pat neįvardijo ir maksimalios ribos, kurią peržengus sporto rūmų projektas būtų stabdomas.

Daugiau nei prieš metus Prancūzijos kompanija Savivaldybei pateikė voką su koncesijos pasiūlymu. Iki šiol lieka neaišku, kokia informacija buvo tame voke. Net dabar nežinoma nei preliminari objekto kaina, nei galutinis projektas.

„Koncesijos būdas skiriasi nuo viešųjų pirkimų. Tai sudėtingas procesas”, – „Kauno dienos” paklaustas, kokį pasiūlymą prieš metus koncesijos konkursui pateikė prancūzai, nuo atsakymo išsisuko R.Stanionis.

Viešoji įstaiga tampa uždara

Kai buvo steigiama viešoji įstaiga „Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba”, Urbanistikos skyriaus vedėjas politikams aiškino, kad į svarbių miestui projektų svarstymą bus įtraukti ne tik architektai, bet ir visuomenė. Tačiau vakar N.Valatkevičius šių savo žodžių buvo linkęs išsižadėti.

Viešosios įstaigos nuostatuose uždari posėdžiai nėra numatyti. „Šios įstaigos pagrindinė idėja – ištraukti iš Savivaldybės stalčių įvairius projektus į viešą erdvę. Tai turėjo tapti viena iš svarstymo su visuomene grandžių. Tie, kurie buvo prie šios įstaigos lopšio, buvo numatę, kad visi posėdžiai bus vieši. Kita kalba, kad reikia reglamentuoti tiek žiniasklaidos, tiek pačių ekspertų elgesį posėdžio metu. Ekspertų svarstymas negali tapti šou dalimi”, – teigė architektas Audrys Karalius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.