„Gazprom” tęs investicijas Kauno elektrinėje

Vasario 1 d., ketvirtadienį, Kauno termofikacijos elektrinės generalinis direktorius Antanas Pranculis, susitikęs su Kauno meru Arvydu Garbaravičiumi, užtikrino miesto vadovą, kad pagrindinis elektrinės akcininkas „Gazprom” tęs investicinių įsipareigojimų vykdymą.

A.Pranculis taip pat informavo, kad nepaisant gamtinių dujų brangimo Lietuvai, Kauno termofikacijos elektrinė šiais metais parduodamos šilumos kainos nedidins, kaip tai ir numatyta jėgainės privatizavimo sutartyje.

„Nors „Gazprom” parduodamos gamtinės dujos Kauno elektrinei pabrango, tačiau vykdant sutartinius įsipareigojimus galiu užtikrinti, kad šiais metais „Kauno energijai” parduodamos šilumos kaina nedidės. Tai daroma įmonės akcininkų pelno ir dividendų sąskaita”, – sakė A.Pranculis.

Kauno elektrinės valdymą Rusijos dujų koncernas „Gazprom” kartu su „Dujotekana” ir JAV bendrove „Clement Power Venture” perėmė 2003 metais, laimėjęs tarptautinį privatizavimo konkursą.

Privatizavimo sutartimi „Gazprom” vadovaujamas konsorciumas įsipareigojo investuoti į jėgainės išplėtimą ir modernizavimą bei Kauno miesto šilumos ūkio infrastruktūrą.

Pasak A.Pranculio, „Gazprom” neatsisako minėtų investicijų, tačiau jėgainės plėtrą sutarė atidėti iki 2009 m. pabaigos. Kauno elektrinės vadovų vertinimu, naujo bloko kol kas nereikia nei miestui, nei Lietuvai, nes visoje šalyje iki kol bus uždaryta Ignalinos AE, Lietuva nejaus elektros energijos stygiaus.

Atsižvelgus į šias aplinkybes Kauno elektrinės akcininkai siūlo investicijas į jėgainės išplėtimą atlikti iki Ignalinos AE uždarymo datos, o dabar vykdyti kitus suplanuotus jėgainės modernizavimo darbus. Tam 2004 m. Kauno elektrinė skyrė 7 mln. litų, 2005 m. – 12 mln. litų.

Kauno termofikacijos elektrinėje taip pat galutinai išspręsti teisiniai ginčai, susiję su jėgainės vadovo pasikeitimu.

Kauno termofikacijos elektrinės valdyba sprendimą jėgainės vadovu vietoj buvusio generalinio direktoriaus Algimanto Stasiukyno paskirti A.Pranculį buvo priėmusi dar pernai liepos 19 d. A.Stasiukynas kreipėsi į teismą, išreikšdamas abejones valdybos sprendimo teisėtumu. Savo ruožtu elektrinės akcininkai kreipėsi į Vilniaus miesto pirmąjį apylinkės teismą, kuris laikinuoju jėgainės administratoriumi paskyrė elektrinės valdybos narį, bendrovės „Dujotekana” prezidentą Rimandą Stonį, kuriam buvo pavesta užtikrinti jėgainės valdymą, kol vyks teisiniai ginčai.

2006 m. rugsėjo 19 d. Maskvoje įvykusiame bendrovės valdybos posėdyje oficialiai buvo patvirtintas pakartotinis A.Stasiukyno atleidimas iš pareigų, o naujuoju jėgainės generaliniu direktoriumi vienbalsiai paskirtas A.Pranculis.

Posėdyje dalyvavęs A.Stasiukynas po sprendimo priėmimo pareiškė valdybai pretenzijų nebeturįs, o vėliau atsisakė ir ieškinio. Savo ruožtu elektrinės akcininkai taip pat atsisakė nuo prevencinio ieškinio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "„Gazprom” tęs investicijas Kauno elektrinėje"

  1. xx

    nera ka vagis komentuoti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.